Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo 634 tūkst. iki 72 milijonų: brangiausi vartininkai futbolo istorijoje

Pasibaigus pasaulio futbolo čempionatui, brangus vasaros perėjimų langas vėl užkariauja dėmesį futbolo pasaulyje. Išleidžiamų pinigų sumos pastaraisiais metais nesuvaldomai auga, klubai netaupydami kelia kainas ir perka talentus, tikėdamiesi, kad jie atneš sėkmę ateityje. 7 iš 10 brangiausių žaidėjų per visą istoriją buvo nupirkti per pastaruosius dvejus metus.
Vartininkai kainuoja mažiau nei puolėjai, bet jų ir jų kainos auga.
Vartininkai kainuoja mažiau nei puolėjai, bet jų kainos auga. / „Scanpix“ nuotr.

Nors klubai didžiausius pinigus išleidžia atakuojantiems žaidėjams, vartininkai taip pat randa savo vietą futbolo rinkoje.

„Roma“ klubas patvirtino, kad pardavė „Liverpool“ komandai vartininką Alissoną už 72,5 mln. eurų.

„Kalbant apie mano gyvenimą ir karjerą, tai didelis žingsnis man tapti tokio klubo ir tokios šeimos dalimi“, – apie perėjimą į Anglijos klubą sakė 25 metų Alissonas.

Vartininkui išleisti pinigai – didelė suma Liverpulio klubui, kuris nėra laimėjęs Anglijos čempiono titulo nuo 1990 metų, nors savo kolekcijoje turi 18 trofėjų.

Už brazilą pakloti 72 mln. eurų – dusyk daugiau nei prieš tai kainavo brangiausias pasaulyje vartininkas.

Anglijos klubas ryžtasi tokiam žingsniui, nes treneris Jurgenas Kloppas susidūrė su problemomis vartininko pozicijoje, kurioje praėjusį sezoną Lorisas Kariusas ir Simonas Mignolet.

Kol futbolo turguje kainos nuolat kyla kitose aikštės pozicijose, vartininkai brangsta lėčiau.

Pateikiame rekordų suvestinę, kuri atskleidžia kaip pamažu kilo vartininkų kainos iki šiol.

Philas Parkesas 634,073 tūkst. eurų (iš „Queens Park Rangers“ į „West Ham“ – 1979 metais)

„West Ham“ sumokėjo rekordinę pasaulyje sumą 634,073 tūkst. eurų ir pasirašė sutartį su Philu Parkesu iš „Queens Park Rangers“ 1979 metais.

„Manchester United“ siekė nusipirkti šį vartininką, tad kelis kartus kėlė kainą, kadangi Raudonųjų Velnių treneris Dave’as Sextonas turėjo tikslą išsaugoti bendradarbiavimą su šiuo vartininku – jį treniravo trejus metus QPR klube. Šiaurės Londono komanda gynėsi nuo „Manchester United“ vilionių, kol priėmė „West Ham“ tuomet rekordinį pasaulyje pasiūlymą.

VIDEO: Phil Parkes Highlights

Andoni Zubizarreta 1,9 mln. eurų (iš Bilbao „Athletic“ į „Barcelona“ – 1986 metais)

Andoni Zubizarreta tapo brangiausiu vartininku pasaulyje 1986 metais, perėjęs į „Barcelona“, kurioje praleido aštuonerius metus būdamas pagrindiniu vartininku.

Jis buvo itin svarbi „Barcelona“ komandos dalis, nes jam žaidžiant klubas laimėjo 4 Ispanijos lygos titulus paeiliui nuo 1991 iki 1994 metų, taip pat prisidėjo prie sėkmės Europos turnyruose – 1991–1992 m. sezone katalonai laimėjo Čempionų lygą. A.Zubizarretos ir Barselonos klubo santykiai tęsėsi ir padėjus vartininkui pirštines į lentyną – jis liko klube ir 2010–2015 metais užėmė futbolo direktoriaus pareigas.

„Scanpix“ nuotr./Adoni Zubizarreta
„Scanpix“ nuotr./Adoni Zubizarreta

Luca Marchegiani 6,7 mln. eurų (iš „Torino“ į Romos „Lazio“ – 1993)

Po penkerių sėkmingų metų „Torino“ klube Luca Marchegiani buvo nupirktas už rekordinę 6,7 milijonų eurų sumą 1993 metais ir ruošėsi praleisti dešimtmetį naujame klube.

Jis žaidė sėkmingai ir ilgai atstovavo „Lazio“. Su jais laimėjo „Serie A“ 1999–2000 sezone, taip pat keletą kitų svarbių taurių ir įsitvirtino kaip vienas iš geriausių vartininkų Italijoje XXa. dešimtajame dešimtmetyje.

VIDEO: Luca Marchegiani - Wonderful save

Gianluca Pagliuca 7,85 mln. eurų (iš „Sampdoria“ į „Inter“ – 1994 m.)

Gianluca Pagliuca tapo brangiausiu visų laikų vartininku 1994 metais, kai perėjo iš Genujos „Sampdoria“ į Milano „Inter“, kuriame ruošėsi praleisti penkerius metus.

Per savo karjerą Milane G.Pagliuca laimėjo UEFA taurę 1998 metais. 1999 metais „Inter“ pasirašė sutartį su Angelo Perruzi, o G.Pagliuca teko grįžti į gimtąjį miestą Boloniją.

VIDEO: Gianluca Pagliuca ● Skills ● Inter 3:1 AC Milan ● Seria A 1994/95

Angelo Peruzzi 17,6 mln. eurų (iš „Inter“ į „Lazio“ – 2000 m.)

Šis vartininkas žinomas labiau dėl savo įgūdžių aikštėje nei dėl ištikimybės vienam klubui. Angelo Peruzzi per savo karjerą, kuri truko du dešimtmečius, žaidė įvairiuose Italijos klubuose: „Roma“, „Inter“, „Juventus“ ir „Lazio“.

Jo perėjimas 2000 metais į trenerio Sveno-Gorano Erikssono treniruojamą „Lazio“ labiausiai prisimenamas dėl tuometinio pasaulio rekordo vartininkų rinkoje – už jį buvo sumokėta 17,6 milijono eurų. Klube sužaidė beveik 200 rungtynių, bet Italijoje rinktinėje neįsitvirtino dėl Gianluigi Buffono dominavimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gianluigi Buffonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gianluigi Buffonas

Gianluigi Buffonas 37 mln. eurų (iš „Parma“ į „Juventus“ – 2001)

Turino „Juventus“ pagerino rekordą, nusipirkę Gianluigi Buffoną už 37 milijonus eurų iš „Parma“ klubo prieš 2001–2002 metų sezoną. Jis išliko brangiausias „Juventus“ pirkinys net 15 metų, iki puolėjo Gonzalo Higuaino atvykimo.

G.Buffonas pateisino šią kainą, sužaidęs 509 rungtynes ir padėjęs Turino klubui iškovoti net 19 titulų.

Edersonas 39,2 mln. eurų (iš „Benfica“ į „Manchester City“ – 2017 m.)

Pepas Guardiola nebuvo sužavėtas nei Joe Hartu, nei Claudio Bravo, tad ruošdamasis antrajam sezonui „Manchester City“ išleido 39,2 mln. eurų už brazilų vartininką Edersoną.

„Scanpix“ nuotr./Vartininkas Edersonas
„Scanpix“ nuotr./Vartininkas Edersonas

Claudio Bravo buvo nupirktas metais anksčiau už 19 milijonų eurų, bet Edersono įgūdžiai leido brazilui greitai įsilieti į Pepo Guardiolos sistemą. Jis buvo itin svarbus žaidėjas „Manchester City“ rekordiniame sezone ir padėjo klubui iškovoti Anglijos čempionų titulą, sužaidęs 36 lygos rungtynėse.

Alissonas 72 mln. eurų (iš „Roma“ į „Liverpool“, 2018 m.)

Liverpulio klube Alissonas pakeis Lorisą Kariusą, kurio dvi baisios klaidos lėmė komandos pralaimėjimą 1:3 Madrido „Real“ klubui Čempionų lygos finale.

„Mums pasitaikė galimybė įsigyti vieną geriausių pasaulio vartininkų, – sakė Liverpulio ekipos treneris Juergenas Kloppas. – Viskas vyko greitai, tiesą sakant, tereikėjo pasikalbėti su klubo savininkais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas