Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 08

Nuomonė iš Slovakijos: „Žalgirį“ nuo „Slovan“ skiria finansinė praraja, bet yra ir nemažai panašumų

Slovakijos „Sportnet“ dienraščio žurnalistas Pavolas Spálas specialiai 15min pasakoja apie pirmąjį Vilniaus „Žalgirio“ varžovą UEFA Konferencijų lygoje – Bratislavos „Slovan“.
Konferencijų lygos turnyrą žalgiriečiai pradės Slovakijoje
Konferencijų lygos turnyrą žalgiriečiai pradės Slovakijoje / 15min koliažas

Ketvirtadienis – istorinė diena Lietuvos futbolui. Vilniaus „Žalgiris“ – pirmasis iš Lietuvos klubų prasibrovė į Europos taurių grupių varžybas ir pirmąjį naujojo istorijos etapo puslapį pradės rašyti Slovakijos sostinėje.

Nors tiek „Žalgiris“, tiek „Slovan“ svajoja apie antrąją vietą H grupėje ir galimybę pratęsti kovas Konferencijų lygos atkrintamosiose, ketvirtadienio vakarą ant „Tehelné pole“ stadiono vejos išbėgs du visiškai skirtingą finansinį užnugarį turintys oponentai.

Vilniaus komanda sezoną pradėjo su kukliu europiniais standartais 2,65 mln. eurų biudžetu, o „Slovan“ piniginė – gerokai storesnė.

P.Spálo teigimu, šiemet Bratislavos komanda disponuoja didesniu nei 10 mln. eurų biudžetu.

Kelis kartus skiriasi ir klubų žaidėjų vertė. Futbolo žaidėjų rinkos tendencijas fiksuojančios „Transfermarkt“ svetainės ekspertai slovakų stipriausios komandos sudėtį yra įvertinę beveik 19 mln. eurų. „Žalgiris“ šiame kontekste atrodo kukliai – 6,8 mln. eurų.

„Geriausiai apmokamas „Slovan“ žaidėjas Jurajus Kucka uždirba apie 70 tūkst. eurų per mėnesį“, – 15min pasakojo slovakų žurnalistas.

Imago / Scanpix nuotr./Jurajus Kucka
Imago / Scanpix nuotr./Jurajus Kucka

Galima tik pažymėti, kad „Žalgirio“ lyderiai gauna po 6–7 tūkst. eurų per mėnesį, o tai reiškia, kad į ryškiausios „Slovan“ žvaigždės sąskaitą kiekvieną mėnesį įkrenta tokia suma, už kokią Vilma Venslovaitienė išlaiko visą savo ekipos starto vienuoliktuką.

Tačiau futbolo aikštėje žaidžia ne vardai ir kupiūros.

„Jurajus Kucka yra labiausiai patyręs žaidėjas, jam mokamas didžiausias atlyginimas, tad ir lūkesčiai yra dideli. Visi puikiai prisimena, kad Kuco daug metų praleido „Serie A“, kur vilkėjo „Milan“ marškinėlius, o praėjusį sezoną dar rungtyniavo Anglijos „Premier“ lygoje ir atstovavo „Watford“. Tai yra žaidėjas, kuris Slovakijos rinktinėje yra sužaidęs beveik 100 rungtynių, žaidė pasaulio ir dviejuose Europos čempionatuose. Spaudimas jam yra didelis. Nors jam 35-eri, bet jis vis dar išsiskiria ypatingomis kovotojo savybėmis. Tačiau realybė tokia, kad kol kas „Slovan“ gretose jis neatsiskleidė. Jis kol kas nedemonstruoja tų lyderio savybių, kokių buvo tikimasi. Klubo gerbėjai labai viliasi, kad Kuco iššaus ir atsiskleis tada, kai to labiausiai reikės Konferencijų lygoje“, – 15min pasakojo P.Spálas.

Dar viena Bratislavos komandos žvaigždė yra treneris Vladimiras Weissas.

57-erių Bratislavoje gimęs specialistas – vienareikšmiškai yra geriausias Slovakijos futbolo strategas per nepriklausomybės laikotarpį. Būtent V.Weissas 2010-aisiais išvedė Slovakiją į pirmą ir kol kas vienintelį slovakams pasaulio čempionatą, kuris vyko Pietų Afrikos Respublikoje.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Weissas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Weissas

„Jis yra puikus motyvatorius, bet su savo žaidėjais elgiasi labai griežtai. Vietos žiniasklaidai treneris imponuoja ir tuo, jog spaudos konferencijų metu būna labai atviras ir nuoširdus. Jei jam kas nors nepatinka, jis tai aiškiai ir drąsiai pasako. Po prastų rungtynių V.Weissas nevengia pakritikuoti ir savo auklėtinių, nors tai ir ne visiems patinka“, – pasakojo 15min pašnekovas.

SME nuotr./Pavolas Spálas
SME nuotr./Pavolas Spálas

P.Spálo teigimu, ketvirtadienio vakarą turėtume išvysti dviejų ypač pragmatiškų specialistų akistatą. Tiek Čeburiną, tiek Weissą sieja ne tik tas pats vardas, bet ir panaši futbolo filosofija.

„Visų V.Weisso komandų stiprybė – tvirta ir patikima gynyba. Jis nevengia keisti taktinės schemos rungtynių metu ir dažnai mačus pradeda trimis vidurio gynėjais, o vėliau pereina prie keturių gynėjų linijos. Manau, kad kažko panašaus galime sulaukti ir ketvirtadienio mače, ypač jei pirmosiomis minutėmis „Slovan“ nepavyks įmušti greito įvarčio“, – svarstė žurnalistas.

Šis sezonas išskirtinis ir tuo, jog pirmą kartą V.Weisso treniruojamoje klubinėje komandoje žaidžia ir jo sūnus Vladimiras Weissas jaunesnysis.

Iki šiol šis tėvo ir sūnaus tandemas kartu veikė tik nacionalinėje komandoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas