Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulio čempionatas Lietuvoje lekia prie pustuščių tribūnų – ar verta stebėtis?

Pasaulio salės futbolo čempionate ateina lemiamų kovų metas, bet jau dabar akivaizdu, jog vienas didžiausių sporto renginių mūsų šalies istorijoje nesulaukė tiek žiūrovų, kiek buvo tikėtasi. Pagrindinės kuklaus lankomumo priežastys, anot rengėjų, – menkas lietuvių susidomėjimas salės futbolu ir pandemijos ribojimai, apsunkinę užsieniečių atvykimą.

FIFA pasaulio salės futbolo čempionate prabėgo dvi iš trijų turnyro savaičių, bet Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos arenos didelio skaičiaus stebėtojų nesulaukia.

Iki šios dienos čempionate buvo parduota tik apie 13 tūkst. bilietų. Skaičiai nėra dideli, ne tokių tikėjosi turnyro rengėjai.

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius pripažino, kad dabartinė čempionato lankomumo padėtis yra visai kitokia, nei buvo tikimasi prieš metus.

„Grįžtant metus atgal, kartu su FIFA buvo planuojama, kad bus nemažai svečių iš užsienio, ypač iš tų šalių, kur yra gilios salės futbolo tradicijos ir yra organizuotas sirgalių palaikymas. Deja, bet dėl pandemijos daugelis svečių iš kitų šalių atvykti negalėjo. Iki pat paskutiniųjų mėnesių taip ir nežinojome, kokia bus situacija, tad ir bilietų pardavimą pradėjome gana vėlai, kas taip pat galėjo prisidėti prie šios situacijos“, – aiškino E.Stankevičius.

Lietuviai į rungtynes renkasi vangiai

Galimybė pasižiūrėti pasaulio salės futbolo čempionatą mūsų šalyje tautiečių stipriai nesudomino.

„Atvirai pasakius, tikėjausi geresnio palaikymo tarp lietuvių. Tikrai maniau, kad į pirmas rungtynes ateis ne pusantro tūkstančio, o 2,5–3 tūkst. žmonių. Tai turbūt kažkiek nuvylė“, – neslėpė E.Stankevičius.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės rezultatai pasaulio čempionate:
  • Lietuva – Venesuela 1:2
  • Lietuva – Kazachstanas 0:3
  • Lietuva – Kosta Rika 2:6

Pandemijos akivaizdoje užsieniečiams atvykti į Lietuvą palaikyti savo šalies komandos tapo komplikuota, tad didžiąją dalį sirgalių sudaro lietuviai. Ko gero, būtent tai ir lemia nedidelius sirgalių srautus į arenas.

E.Stankevičiaus nuomone, lietuvius nuo čempionato atbaido keli esminiai faktoriai: „Salės futbolo tradicijos Lietuvoje nėra gilios, ko gero, per mažai žmonių žino, kas tai per sporto šaka. Taip pat prisideda ir pandemija, dalį žmonių turbūt atbaido kaukės ir galimybių pasas.“

Nustebino Klaipėda

Nors didelėje dalyje rungtynių buvo lankomasi vangiai, taip buvo ne visur – Klaipėda lankomumu nustebino ne vieną, būtent ten žiūrovai rinkosi gana gausiai stebėti Brazilijos ir Portugalijos rinktinių.

LFF generalinis sekretorius džiaugėsi lemiamomis Lietuvos rinktinės rungtynėmis grupėje su Kosta Rika, į kurias susirinko 3,5 tūkst. aistruolių.

E.Stankevičiaus teigimu, lankomumo situacija nėra tragiška:

„Paskutinės Lietuvos rinktinės rungtynės buvo jau arčiau to, ką ir norėjome turėti. Bendrai vertinant, tai tie skaičiai nėra labai stebinantys, bet situacija nėra ir labai bloga.“

Žiūrovų salės futbole trūko ir anksčiau

2016 metais vykusiame FIFA pasaulio futbolo čempionate Kolumbijoje taip pat nebuvo žiūrovų antplūdžio.

Nors COVID-19 pandemija dar neegzistavo, o ir pati šalis, kurioje vyko čempionatas, žymiai didesnė (Kolumbijoje gyvena per 50 mln. žmonių), sirgalių vidurkis per rungtynes siekė po 2,5 tūkst.

Kai kurios rungtynės nesurinkdavo net ir tūkstančio žiūrovų, nors Pietų Amerikoje salės futbolo tradicijos yra gilios – tokios šalys kaip Argentina ir Brazilija šį sportą myli jau seniai ir yra iškovojusios daug ryškių pergalių.

lff.lt nuotr./Brazilijos salės futbolininkai
lff.lt nuotr./Brazilijos salės futbolininkai

Kolumbijos pavyzdys patvirtina, jog pats salės futbolas negali lygintis populiarumu su savo vyresniuoju broliu – didžiuoju futbolu, tad neužpildytos arenos Lietuvoje neturėtų šokiruoti.

Laiko susidomėti dar yra

FIFA pasaulio salės futbolo čempionatas Lietuvoje tęsis iki spalio 3 dienos, kai Kaune bus žaidžiamas finalas.

Suprasti akimirksniu

  • Likusios čempionato kovos Vilniuje ir Kaune
  • Rugsėjo 26–27 d. – ketvirtfinaliai
  • Rugsėjo 29–30 d. – pusfinaliai
  • Spalio 3 d. Kaune – finalas

Nors Lietuvos nacionalinė rinktinė iš čempionato jau iškrito, LFF generalinis sekretorius ragina žmones nueiti pasižiūrėti aukščiausio lygio salės futbolo Vilniuje ir Kaune.

„Tikrai norėčiau visus pakviesti apsilankyti arenose, nes čempionato infrastruktūra yra tikrai aukšto lygio ir maloniai nustebino net FIFA atstovus. Čempionatą stebėti yra ir labai patogu – arenose šilta, virš galvos stogas, nelyja, gali ramiai mėgautis reginiu. Norėčiau, kad kuo daugiau žmonių sužinotų, kad toks čempionatas Lietuvoje vyksta, sužinotų, kas yra tas salės futbolas. Taip pat norėčiau, kad jie suvoktų, kad futbolu galima mėgautis ir Lietuvoje“, – sporto mėgėjus mėgino pajudinti E.Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas