Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio futbolo čempionatui reikalingas Kaliningrado stadionas dar net nepradėtas

FIFA krečiant korupcijos skandalui ir netylant kalboms bei reikalavimams atimti iš Rusijos teisę organizuoti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą, organizatoriai Kaliningrade niekur neskuba. Čempionatui turimas pastatyti 35 tūkst. vietų stadionas dar net nepradėtas statyti, projektą dėl jį dariusios įmonės bankroto jau teko taisyti, o viskas, kas padaryta, – į statybų vietą atvilkta 4,5 mln. tonų smėlio, rašo themoscowtimes.com.
Naujasis „Baltika Arena“ modelis
Naujasis „Baltika Arena“ modelis / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Kaip rašo cituojamas tinklalapis, statybų aikštelė Kaliningrade atrodo labiau kaip 2022 metų pasaulio čempionato organizatorius Kataras, o ne Rusija. Visa tai – dėl 4,5 mln. tonų smėlio, kuris iš įvairių Rusijos kampelių buvo atvežtas į Kaliningradą. Jis reikalingas pastato stabilumui užtikrinti, mat naujoji „Baltika Arena“ statoma saloje.

„Ši vieta neatrodo kaip normalus mūsų kraštovaizdis, tačiau mes turėjome atvežti smėlio, kad užtikrintume žemės stabilumą. Arena statoma upės viduryje, saloje, tad žemė čia labai nestabili. 

Smėlis čia atgabentas praėjusių metų spalį, pagrindas dabar yra saugus ir galės atlaikyti stadiono svorį. Pats stadiono projektas sumažintas iki 35 tūkst. vietų, neturėsime ir slenkančio stogo“, – pasakojo Kaliningrado regioninės vyriausybės deputatas Aleksandras Rolbinovas.

Rusai planavo pasaulio čempionatui pastatyti net 45 tūkst. vietų stadioną, kuri po pirmenybių būtų sumažintas iki 25 tūkst. vietų. Toks skaičius kur kas tinkamesnis regione žaidžiančiai tik antrojo Rusijos futbolo diviziono komandai.

Vis dėlto, apetitą teko sumažinti. Sočio žiemos olimpinių žaidynių stadionus projektavusi įmonė „Mostovik“ paskelbė bankrotą, o senasis projektas buvo darytas jos. Kaliningrade teko skelbti naują stadiono konkursą, braižyti naują planą ir šįkart pasirinktas mažesnis stadionas – 35 tūkst. vietų.

Senasis „Baltika Arena“ planas
Senasis „Baltika Arena“ planas

Naujoji „Baltika Arena“ atrodo ir kur kas „žemiškesnė“ ir paprastesnė nei pirminis įspūdingas projektas. Naujasis stadionas bus ir 10 tūkst. vietų mažesnis bei neturės anksčiau planuoto pakeliamo stogo. Vis dėlto, tai yra vienintelis iš 12-os 2018-ųjų čempionatui statomų stadionų, kuris net nepradėtas.

„Kadangi stadionas neturės stogo ir bus mažesnis, mes spėsime jį pastatyti pagal planą, iki 2017 metų pabaigos. Mes visiškai tuo užtikrinti, niekas neturėtų abejoti mūsų planu, mes net negalvojame, kad galime nespėti“, – pristatydamas naująjį projektą kalbėjo A.Rolbinovas.

Naujojo „Baltika Arena“ pagal planą kainuos maždaug 17,5 mlrd. Rusijos rublių – apie 283 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento