Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulio salės futbolo čempionatas Lietuvoje – ar žinote taisykles?

Sekmadienio vakarą prasidės FIFA salės futbolo pasaulio čempionatas Lietuvoje. Nors didžiojo futbolo taisykles puikiai žino dauguma mūsų, salės futbole ne vienas gali sutrikti, pamatęs žaidimo eigą. Nuo skraidančių vartininkų iki pražangų skaičiavimų – salės futbolas kupinas neįprastų taisyklių.
Salės futbolo rungtynių akimirka.
Salės futbolo rungtynių akimirka. / „Scanpix“ nuotr.

Pagrindinės salės futbolo taisyklės

Nors šis sportas ir vadinasi salės futbolu, žaidimas ir jo taisyklės nuo didžiojo futbolo skiriasi pastebimai.

Vienas pagrindinių skirtumų yra aikštės dydis – salės futbolas žaidžiamas vos 20x40 metrų ploto aikštėje, kai tradicinio futbolo aikštė užima 68x105 metrų dydžio erdvę.

Atitinkamai, mažai salei mažesni yra ir vartai. Salės futbolo vartai daugiau nei dvigubai siauresni nei galima pamatyti įprastame futbole.

Mažas salės dydis reiškia, jog žaidimas yra daug greitesnis, mažiau vietos varytis kamuolį ir susidaro daugiau galimybių smūgiuoti į vartus. Tai yra labai naudinga, nes ir kėlinių laikas yra trumpesnis. Žaidėjai per du kėlinius iš viso aikštėje praleidžia 40 minučių (du kėliniai po 20 min., tarp jų 10 min. pertrauka).

Panašumas su krepšiniu

Salės futbolas pasiskolino tam tikras taisykles ir iš krepšinio.

Įprasta, jog futbole vienoje komandoje žaidžia 11 futbolininkų, tuo metu salės futbolas iš kiekvienos komandos reikalauja tik 5 žaidėjų.

Futbolininkus galima keisti nuolat, bet kuriuo žaidimo metu. Kaip ir krepšinyje, laikas kėlinio pabaigoje nėra pridedamas, vietoje to, nutrūkus žaidimui, laikrodis yra stabdomas.

Dar viena futbolui neįprasta taisyklė – minutės pertraukėlė. Kiekviena komanda turi teisę panaudoti po vieną minutės pertraukėlę kiekvieną kėlinį.

Nusižengimai ir baudos

Baudų sistema taip pat skiriasi nuo didžiojo futbolo. Nors žaidėjas gavęs raudoną kortelę yra pašalinamas iš aikštės, salės futbole jis gali būti pakeistas. Žaidėjų salėje skaičius visada išlieka toks pats.

Dinamiškam futbolui išlaikyti egzistuoja ir taisyklė, neleidžianti vartininkui kamuolio laikyti ilgiau nei 4 sekundes. Jei kamuolys per šį laiką nėra įžaidžiamas, priešininkų komanda muša netiesioginį laisvą smūgį.

Priešingai nei didžiajame futbole, pražangos yra skaičiuojamos. Jei komanda per vieną kėlinį gauna daugiau nei 5 pražangas, priešininkai už kiekvieną papildomą pražangą muša 10 metrų baudinį.

Skraidantis vartininkas

Labai svarbus salės futbolo elementas yra skraidantis vartininkas, kuris gali nulemti žaidimo baigtį. Kiekviena komanda gali savo vartininką pakeisti į skraidantį vartininką, kuris yra atakuojantis žaidėjas, tačiau stovintis vartininko pozicijoje. Tokie vartininkai yra skirti tam, kad paliktų vartus ir prisidėtų prie atakos, taip sustiprinant komandos puolimą.

Dažniausiai skraidantys vartininkai būna išleidžiami į aikštę žaidimui einant į pabaigą. Jei komanda atsilieka nuo varžovų, šis žaidėjas padeda jiems atakuoti ir galbūt išplėšti pergalę, o jei komanda yra priekyje, toks vartininko pasirinkimas gali padėti išlaikyti pranašumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas