Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis „Euro 2016“ ratas – geriausi žaidėjai, didžiausi nevykėliai ir staigmenos

Baigėsi pirmasis Europos futbolo čempionato grupės varžybų ratas. Po jo metas suskaičiuoti pirmuosius viščiukus, paglostyti geriausiai pasirodžiusius ir supeikti labiausiai nuvylusius.
Pirmojo „Euro 2016“ rato žvaigždės - Andresas Iniesta, Luka Modričiu ir Toni Kroosas
Pirmojo „Euro 2016“ rato žvaigždės - Andresas Iniesta, Luka Modričius ir Toni Kroosas

Herojai

Žaidėjai – saugai. Labai sunku išskirti vieną labiausiai į akį kritusį futbolininką, tačiau bene visi ryškiausiai pirmajame rate žibėję žaidėjai – saugai. Kol kas „Euro 2016“ vyravo labai atsargus futbolas, kuriame nebuvo dublius mušančių puolėjų, žaidimo gijas tvirčiausiai laikė saugai.

Dimitri Payetas, Andresas Iniesta, Luka Modričius, Toni Kroosas – pirmajame rate spindėjo būtent šie aikštės generolai, jų kone tobulas žaidimas garantavo Prancūzijos, Ispanijos, Kroatijos ir Vokietijos rinktinėms pergales.

Iš šios kompanijos ne tik puikiu žaidimu, bet ir pergalingu įvarčiu pasižymėjo D.Payetas, L.Modričius apskritai pelnė kol kas gražiausią čempionato įvartį. A.Iniesta ir T.Kroosas labiau išsiskyrė puikiais perdavimais, nuolatiniu komandos draugų suradimu ir vadovavimu žaidimui.

Luka Modričiaus įvartis

Treneris – Antonio Conte. Būsimas Londono „Chelsea“ treneris parodė kol kas taktiškai geriausią komandą. Italai prieš šį čempionatą buvo nurašinėjami, treneris kritikuojamas dėl žaidėjų pasirinkimo, tačiau geriausia Europos komanda Belgija, anot FIFA reitingo, negalėjo padaryti ničnieko.

Jis kol kas vienintelis turnyre pasirinko trijų gynėjų liniją, kuri tiesiog tobulai stabdė visas belgų atakas. Puolime „Squadra Azzura“ sužaidė tiesiog pavyzdines rungtynes antruoju numeriu, tačiau likusias dvejas teks žaisti kitaip. Švedija ir Airija pačios bandys visų pirma apsiginti, o tik paskui atakuoti italų vartus, tad belieka laukti, kokį kozirį iš kišenės A.Conte trauks šįkart.

Komanda – Airijos rinktinė. Kadangi italus jau išgyriau, atsisuksiu į antrą labiausiai patikusią pirmojo rato komandą – Airiją. Airiai sužaidė kone idealias 55–60 minučių ir, greičiausiai, tik tokių turnyrų patirties trūkumas, sukėlęs baimę pralaimėti, nulėmė, kad pergalės nepavyko pasiekti. Tai buvo gražus komandinis pasirodymas, ariant gynyboje, rengiant puikias greitas atakas ir, svarbiausia, pavyko visiškai išjungti švedų lyderį Zlataną Ibrahimovičių.

Po kone dominuojančio pirmojo kėlinio pasitikėjimą savimi užsiauginę airiai įmušė antrojo pradžioje, tačiau po įvarčio lyg išsigando patys savęs. Užleista teritorinė persvara ir bandymas žūtbūt apsiginti sustabdė pavojingus airių kontrpuolimus ir kiek aptemdė komandos pasirodymą. Vis dėlto airiai buvo tarp labiausiai lūkesčius pranokusių ekipų.

Graži Airijos ataka ir Weso Hoolahano įvartis

Nusivylimai

Žaidėjai – Romelu Lukaku ir Cristiano Ronaldo. Nuvylusių žaidėjų buvo ir daugiau, pavyzdžiui, Mario Mandžukičius, Antoine'as Griezmannas, Zlatanas Ibrahimovičius ar Harry Kane'as.

Vienas geriausių „Premier“ lygos puolėjų R.Lukaku rungtynėse su Italija komandos draugams daugiau gadino nei padėjo. Puolėjas turėjo vienintelę įsimintiną progą, kai greitoje atakoje pritrūko kelių centimetrų iki įvarčio į viršutinį vartų kampą, tačiau R.Lukaku pats dėl to kaltas. Kamuolį po Kevino de Bruyne perdavimo jis priėmė taip prastai, kad pats sau apsunkino padėtį.

Geriausia Romelu Lukaku proga mače su Italija

R.Lukaku nesisekė niekas – bandymai smūgiuoti galva, apsivaryti varžovą, įkirsti į baudos aikštelę. Viskas baigdavosi prarastais arba net negautais kamuoliais. Komiškiausia situacija buvo antrajame kėlinyje, kai porą kartų puolėjas bandė priimti kamuolį nugara į vartus, tačiau lyg į sieną atsitrenkdavo į italų gynėjus. O juk pats R.Lukaku pasižymi tikrai galingu stotu.

Cristiano Ronaldo perdavimas ir Nani nesėkmė

Portugalijos rinktinės lyderis ir kapitonas Cristiano Ronaldo taip pat sužaidė labai blankias rungtynes prieš Islandiją. Tiesa, jis porą kartą pataikė į vartų plotą, pirmajame kėlinyje atliko idealų perdavimą Nani.

Vis dėlto CR7 eilinį kartą ginčijosi su teisėjais, rodė nepasitenkinimą varžovais, o po mačo dar ir parodė, kad nemoka pralaimėti.

„Mane tai erzino – mes bandėme pasiekti pergalę, o Islandija nebandė nieko. Jie sukūrė dvi progas per 90 minučių, įmušė įvartį ir po to visi žaidėjai sulindo į gynybą, jie pastatė autobusą“, – po rungtynių piktinosi C.Ronaldo, atsisakęs su varžovu apsikeisti marškinėliais.

Treneris – Marcas Wilmotsas. Ne geriau nei prieš dvejus metus Brazilijoje. Belgijos rinktinė ir vėl buvo tik komandos šešėlis, tačiau sunku dėl to kaltinti futbolininkus, atrodo, kad čia daugiausia trenerio kaltės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Belgijos futbolo rinktinės treneris Marcas Wilmotsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Belgijos futbolo rinktinės treneris Marcas Wilmotsas

Vieną geriausių „Premier“ lygos vidurio saugų Moussa Dembele treneris pralaiko ant suolo visas 90 minučių. Absoliučiai geriausią „Premier“ lygos vidurio gynėjų porą – Toby Alderweireldą ir Janą Vertongheną – treneris išardo vien tam, kad vietos startinėje sudėtyje surastų dvejus pastaruosius metus tik kartkartėmis „Barcoje“ į aikštę išbėgančiam Thomasui Vermaelenui.

Atakuojančiu saugu statomas visiškai šiai pozicijai netinkantis Marouane'as Fellaini, o jam iš kraštų – Kevinas de Bruyne ir Edenas Hazardas. Tai žaidėjai, mėgstantys žaisti arčiau vidurio, tad nustumti į kraštą vis tiek dažniausiai traukia link centro.

Belgai visiškai neišnaudojo atakos kraštų, kurie rungtynėse prieš tokią drausmingą trimis vidurio gynėjais paremtą gynybą yra pagrindinis ginklas. Svarbiausia, kad treneris po pertraukos nepadarė jokių išvadų ir, atrodo, nežada jų daryti ir toliau. Po rungtynių M.Wilmotsas teigė, kad italai nežaidė futbolo, o tik laukė kontratakų, jo komanda žaidė neblogai ir turėjo gerų progų. Kurgi ne.

Komanda – Švedijos ir Austrijos rinktinės. Abiejų situacijos gana skirtingos, tačiau prieš „Euro 2016“ daugelis tikėjosi tikrai sėkmingesnio šių komandų starto.

Nepaisant švedų lygiųjų su Airija, komanda paliko tikrai blankų įspūdį ir rungtynes baigė be smūgio į vartų plotą. Lyderis Z.Ibrahimovičius buvo visiškai atkirstas nuo komandos draugų, o plano B treneris nelabai turėjo.

Taip, švedai surengė kone idealią ataką, kuri greičiausiai būtų pasibaigusi jų pačių įvarčiu, tačiau jiems padėjo airis, pasiuntęs kamuolį į savus vartus. Vis dėlto po pirmųjų švedų rungtynių labai sunku rasti argumentų, kodėl Švedija turėtų tikėtis palankaus rezultato mačuose su Italija ir Belgija.

Davido Alaba nesėkmė rungtynių su Vengrija pradžioje

Austrijos rinktinės rungtynės buvo kiek kitokios. Davido Alaba šūvis į virpstą 30-ąją mačo sekundę galėjo rungtynes pakreipti visiškai kita linkme. Tačiau sekasi geriausiems, o austrai antradienį tokie nebuvo.

Kurį laiką atrodė, kad rungtynės vyksta iki Austrijos įvarčio, tačiau savo pranašumo jie nesugebėjo įtvirtinti, ką įrodo ir pirmajame kėlinyje vengrų laimėta kamuolio kontrolė.

Porą kartų vengrus išgelbėjo Gaboras Kiraly, tačiau pasirinkimas žaisti antruoju numeriu suveikė. Viena gražiausių pirmojo rato „Euro 2016“ kombinacijų išvedė Adamą Szalai įvarčiui, nesusivaldęs Aleksandras Dragovičius buvo išvytas iš aikštės ir mačas iš esmės buvo nulemtas.

Austrija pademonstravo charakterį ir neblogą žaidimą turėdama vienu žaidėju mažiau, tačiau tai atvėrė spragas gynyboje. Nervingai pradėję rungtynes austrai jas taip ir užbaigė. Būtent nesusitvarkymas su favoritų statusu pirmiausia ir pakišo austrams koją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas