Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmuosius įstatų pasiūlymus išgirdusi LFF nežino, ar teisti asmenys galės likti

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomojo komiteto posėdis užsitęsė ilgiau nei planuota. UEFA ir FIFA atstovai nuotoliniu būdu pristatė galimus pokyčius LFF įstatuose, kurių reikalauja šalies politikai.
Tomas Danilevičius ir Arūnas Pukelis
Tomas Danilevičius ir Arūnas Pukelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kol kas diskutavome ne įstatus, o principus“, – ketvirtadienio vakarą sukvietęs žurnalistus į LFF būstinę sostinėje pabrėžė federacijos prezidentas Tomas Danilevičius.

„FIFA ir UEFA pristatė, kokie galėtų būti esminiai pokyčiai mūsų įstatuose“, – tęsė jis.

„Diskusijų buvo tikrai nemažai, kas yra normalu, nes vyksta procesas. Siūlomi pakeitimai yra esminiai. Vykdomojo komiteto nariai turėjo klausimų. Į kai kuriuos FIFA ir UEFA atsakė, į kai kuriuos žadėjo atsakyti vėliau. Diskusija buvo didelė, bet konstruktyvi.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius

Kaip ir žadėta, siūloma, kad daugiau klubų turėtų tiesioginę narystę LFF konferencijoje, kad LFF Vykdomasis komitetas būtų renkamas tiesiogiai konferencijoje, kad teisiniai LFF komitetai, vienas iš jų – Etikos, būtų taip pat renkami arba patvirtinami konferencijoje.

Ir, aišku, visiems rūpimas klausimas – dėl reputacijos. Buvo pateikta ištrauka iš standartinio FIFA statuto 2005-ųjų metų. Tai ta pati ištrauka, kurios reikalauja ir mūsų Seimas“, – dėstė T.Danilevičius.

Ar tai reiškia, kad priėmus šiuos pokyčius LFF įstatuose, praeityje teisti Vykdomojo komiteto nariai – kaip Arūnas Pukelis ar Žydrūnas Buzas – turės pasitraukti iš federacijos valdymo?

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LFF Vykdomojo komiteto nariai Arūnas Pukelis ir Žydrūnas Buzas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LFF Vykdomojo komiteto nariai Arūnas Pukelis ir Žydrūnas Buzas

„Kai bus galutinė formuluotė ir galutinė įstatų redakcija, tuomet galėsime plačiau pakomentuoti – ar jie galės (tęsti darbus), ar negalės. Dabar spekuliuoti, ką patvirtins konferencija, aš manau, yra priešlaikinis dalykas“, – nuo tiesioginio atsakymo išsisuko T.Danilevičius.

„FIFA ir UEFA, kaip ir žadėjo, kels aukščiausius standartus. Toks bus jų pasiūlymas, o Vykdomasis komitetas ir konferencija turės galimybę jiems pritarti arba ne“, – pridūrė šalies futbolo galva.

Po pirmųjų įstatų pasiūlymų T.Danilevičius taip pat prasitarė, kad į šalies federacijos valdymą visų klubų iš aukščiausių šalies lygų įtraukti neplanuojama.

„Šiandien kalbama apie papildomų 10 klubų įtraukimą į narius. Bet mes kol kas kalbame apie principus, ne apie konkrečius skaičius. Gal tų klubų po to bus 12? Gal 30? Principas toks, kad visas Lietuvos futbolas konferencijoje būtų atstovaujamas lygiomis teisėmis. Tai yra masinis futbolas, profesionalūs klubai, šakinės asociacijos ir apskritys“, – papildė T.Danilevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius, Janas Nevoina, Edgaras Stankevičius ir Benjaminas Zelkevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius, Janas Nevoina, Edgaras Stankevičius ir Benjaminas Zelkevičius

Kitas LFF Vykdomojo komiteto posėdis, kuriame iš FIFA ir UEFA laukiama pirmojo įstatų juodraščio, vyks lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje.

„Iki tol Vykdomasis komitetas ir toliau diskutuos. Darbo grupė ir toliau veikia. Dabar buvo tik pirminis UEFA ir FIFA pagrindinių nuostatų pristatymas. Kai sulauksime iš FIFA ir UEFA pirminio įstatų juodraščio, tuomet galėsime diskutuoti toliau, įvertindami, kas atitinka Lietuvos įstatymus, o kas ne“, – tęsė T.Danilevičius.

Ketvirtadienį taip pat oficialiai patvirtinta, kad svarbiausias balsavimas dėl pokyčių šalies futbolo valdyme – LFF konferencija – bus surengta prieš pat didžiąsias metų šventęs – gruodžio 21 dieną.

„Mūsų įsipareigojimai, kurie buvo pažadėti (Seimo nariams), vykdomi pagal planą“, – pabrėžė T.Danilevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

15min primena, kad laikinojo įstatymo projektą parengę Seimo nariai, su Mykolu Majausku priešakyje, reikalauja, kad visuotinėje LFF konferencijoje – svarbiausiame šalies futbolo valdymo renginyje – balso teisė būtų suteikta klubams (dabar jiems atstovauja apskričių federacijos), kad LFF Vykdomasis komitetas būtų renkamas konferencijoje (dabar į jį tiesiogiai patenka apskričių federacijų ir šakinių asociacijų vadovai), o rinkimuose negalėtų dalyvauti asmenys, pripažinti padariusiais tyčinį nusikaltimą.

Priešingu atveju, Seimo nariai žada priimti laikinąjį LFF tiesioginio valdymo įstatymą. Tai reikštų griežčiausias UEFA bei FIFA sankcijas – visų šalies klubų ir rinktinių pašalinimą iš tarptautinių turnyrų bei finansinės paramos (apie 20 mln. eurų per metus) nutraukimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas