Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kuklaus triumfo – „mirk arba gyvenk“ kova „Žalgiriui“: „Atšvęsti niekada nevėlu“

„Atvykote dėl rytojaus rungtynių? Galvojat, kad laimėsit? „Basel“, žinote, tikra talentų kalvė. Pats esu iš Albanijos, daug mano šalies garsiausių žaidėjų perėjo Bazelio sistemą“, – viešbučio registratūroje greitakalbe trečiadienio vakarą pyškino apie 30-ties vyriškis. Bet garsiausias pavardes „Basel“ klubas palikęs praeityje, o ketvirtadienį Šveicarijoje Vilniaus „Žalgiris“ kabinsis į istorinį šansą.

„St. Jakob-Park“ stadionas taip pavadintas dėl praeityje šioje vietoje buvusios gyvenvietės. Vietiniai Bazelio futbolo namus vadina tiesiog „Joggeli“, lietuviškai – „Jokūbiukas“.

Bet Jokūbas nebus svetingas žaliai baltiems ketvirtadienio vakarą Konferencijų lygos rungtynėse. 15min kalbinti vietos klubo atstovai tikisi, kad 38 tūkst. vietų stadionas bus puspilnis.

Prieš „Basel“ žalgiriečiai jau žaidė namų rungtynes, tačiau tada teko pripažinti šveicarų pranašumą – patirtas pralaimėjimas 0:1. Su 15min „St. Jakob-Park“ stadione kalbėjęs „Žalgirio“ treneris Vladimiras Čeburinas turi aiškų receptą tam, kad galutinis rezultatas Šveicarijoje būtų kitoks nei Vilniuje.

„Reikia mušti įvarčius“, – trumpai atsakė kazachas.

nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Vladimiras Čeburinas
nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Vladimiras Čeburinas

Vienoje stadiono sienų išpiešta visa Bazelio istorija, kurioje – ne tik 20 Šveicarijos čempionų titulų, bet ir Čempionų lygos atkrintamosios, ir žygis iki pusfinalio Europos lygoje.

Šiemet jau ne kartą žaidėme, kai tai buvo „gyvenk arba mirk“ klausimas.

„Jei lyginsime su LFF, tuomet taip – skiriasi labai, – apie mūšio vietą kalbėjo V.Čeburinas. – Bet žaidėme išvykoje ir prieš „Malmo“, ir prieš „Ludogorec“ – nuo tų stadionų šis daug nesiskiria.“

„Tikrai nėra eilinis, – sakė Saulius Mikoliūnas po treniruotės „St. Jakob-Park“. – Įspūdingas stadionas. Nežinau, kiek talpina, bet jausmas geras, tribūnos arti. Aikštė gal kiek minkštoka, bet labai kokybiška.“

Tiesa, ant šios minkštos aikštės negalės būti „Žalgirio“ gynybos stuburo Nemanjos Ljubisavljevičiaus – vidurio gynėjas yra diskvalifikuotas dėl pasiekto geltonų kortelių limito.

fkzalgiris.lt nuotr./Nemanja Ljubisavljevičius
fkzalgiris.lt nuotr./Nemanja Ljubisavljevičius

„Taip, tai yra problema, tačiau yra kam žaisti, yra kam jį pakeisti“, – patikino V.Čeburinas.

„Nebuvo jo ir paskutinėse rungtynėse, kai žaidėme prieš „Hegelmann“. Bet tada tiek Kipras (Kažukolovas – aut. past.), tiek Dimašas (Kaškenas – aut. past.) užtikrintai sužaidė. Nemanja yra mūsų gynybos ramstis, bet turime tuos, kurie išeis ir sužais gerai“, – treneriui antrino S.Mikoliūnas.

Prisiminimai iš rungtynių su „Hegelmann“ – išties pozityvūs „Žalgiriui“, kuris sekmadienį užsitikrino Lietuvos čempionų karūną trečius metus iš eilės. Pridėkime Dariaus ir Girėno stadione laimėtą LFF taurę, dar pergalę prieš „Pyunik“ Konferencijų lygoje – panašu, emocinis pakilimas turėtų supti „Žalgirį“ prieš ketvirtadienio svarbią kovą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./A lygos rungtynės: Vilniaus „Žalgiris“ – Kauno „Hegelmann“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./A lygos rungtynės: Vilniaus „Žalgiris“ – Kauno „Hegelmann“

„Visi laimėjimai gerai, bet kartais būna taip, kad tokios pergalės atsiliepia neigiamai, – perspėjo V.Čeburinas. – Žaidėjai gali pradėti galvoti, kad viskas pasiekta, bet tokios atmosferos komandoje aš nejaučiu.“

„Laimėtos rungtynės komandai duoda pasitikėjimo, ramybės, – dėstė „Žalgirio“ kapitonas S.Mikoliūnas. – Bet šios rungtynės bus kitokios, gal ir įtampa labiau jausis. Šiemet jau ne kartą žaidėme, kai tai buvo „gyvenk arba mirk“ klausimas. Susitvarkėme su tuo jauduliu.“

Nors įprasta, kad sunkiai visą sezoną dirbusios komandos leidžia sau su trenksmu paminėti titulą, „Žalgiris“ tokios prabangos neturėjo dėl laukiančio mūšio su „Basel“.

„Atšvęsti niekada nevėlu, – plačiai nusišypsojo V.Čeburinas. – A lygos čempionatas dar nėra baigtas. Nors jį laimėjome, dar lieka septynerios rungtynės, jos mums labai padeda ruoštis Konferencijų lygoje. O atšvęsti bus kada. Dabar reikia dirbti.“

„Visi supranta, kiek tai klubui svarbu. Visi esame profesionalai. Žinome, kiek Konferencijų lyga yra svarbi. Mintys ir koncentracija – šiose rungtynėse. Bus dar laiko su komanda atšvęsti atitinkamai“, – įsitikinęs ir S.Mikoliūnas.

nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Saulius Mikoliūnas
nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Saulius Mikoliūnas

Mačas su „Basel“, kaip teigė „Žalgirio“ kapitonas, tikrai bus iš „gyvenk arba mirk“ lentynos.

Situacija H grupėje yra paini. Jei „Žalgiris“ (4 tšk.) ketvirtadienį pralaimės, o „Pyunik“ (6 tšk.) nugalės „Slovan“ ekipą, Lietuvos čempionai nebeturės šansų finišuoti vienoje iš dviejų pirmų pozicijų. Tad bent lygiosios yra minimali užduotis.

„Visada reikia taikytis į aukščiausius tikslus. Mūsų užduotis – maksimali. Rytoj bus labai svarbus mačas, kiekvienas taškas lemia labai daug. Ir mes, ir varžovai tai suprantame“, – sakė V.Čeburinas.

„Svarbiausia yra iškovoti tris taškus. Tai komandos tikslas, norisi sezoną užbaigti skambia nata“, – teigė S.Mikoliūnas.

nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Vilniaus „Žalgirio“ treniruotė Šveicarijoje
nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Vilniaus „Žalgirio“ treniruotė Šveicarijoje

„Nereikia aklai pulti, – kalbėjo kapitonas. – Taip, reikia laimėti, bet reikia ir šaltą protą išlaikyti. Rungtynės trunka 90 minučių, šansai ateis, juos reikės išnaudoti. Gynyboje reikės dirbti maksimaliai susikoncentravus, kovoti iki paskutinio švilpuko.“

Ir nors šis „Žalgirio“ sezonas jau yra paženklintas istoriniais pasiekimais, žaliai balti nori uždėti vyšnią ant čempioniško torto. Bet tam reikės dar bent kartą stebinti Europą. Pirmasis bandymas – „St. Jakob-Park“ stadione ketvirtadienį, 22 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas