Portugalijoje areštuoti per futbolo klubą nelegalius pinigus plovę rusai

Gegužės pradžioje Portugalijoje areštuotas Rusijos verslininkas Aleksandras Tolstikovas, įtariamas nešvarių pinigų plovimo per Portugalijos futbolo klubą „Uniao de Leiria“. Pinigai, gauti iš organizuoto nusikalstamumo veiklų Rusijoje, būdavo legalizuojami per šį nedidelį futbolo klubą, kuriam yra vadovavęs pats Jose Mourinho.
„Uniao de Leiria“ futbolo klubas
„Uniao de Leiria“ futbolo klubas

2000-01 m. sezone su „Uniao de Leiria“ ekipa aukščiausioje Portugalijos lygoje penktąją vietą užėmęs J.Mourinho atkreipė dėmesį į save. Tačiau žymiajam portugalui pasitraukus sėkmė ilgai netruko.

2007-08 m. sezone ekipa iškrito į antrąjį divizioną, prasidėjo finansinės problemos. Vieneriose rungtynėse ekipa turėjo vos 11 žaidėjų, galinčių rungtyniauti. 2011-12 m. komanda iškrito į trečiąjį divizioną, o netrukus bankrutavo, tačiau pagalbos ranką ištiesė geradariai iš Rusijos.

Daugelis buvo nustebę, kad kažkam prireikė tokio smulkaus klubo. Rusas Aleksandras Tolstikovas savo šalies žiniasklaidai teigė įsigijęs 60 proc. klubo akcijų, o komanda bus jaunų ir perspektyvių rusų tramplinas į geresnes komandas.

Apie patį A.Tolstikovą žinoma nedaug. Rusijos spauda teigė, kad jis gimęs Moldovoje, pats buvo daug žadantis futbolininkas, tačiau baigė karjerą gana anksti. Jis tapo agentu, dirbo Maskvos agentūroje „D-Sports“.

Vykdydama operaciją „Matrioška“, Portugalijos policija suėmė jį, „D-Sports“ atstovą Portugalijoje Sergejų Runicą bei „Uniao de Leiria“ klubo buhalterį iš Portugalijos.

Europolo teigimu, Rusijos nusikalstamo pasaulio atstovai 2008 metais pradėjo ieškoti finansinių problemų kamuojamų Europos futbolo klubų. Jie įsigydavo šias komandas ir naudodavo iš nusikalstamos veiklos gautų lėšų legalizavimui, pinigų plovimui.

Kaip teigė Declanas Hillas, 2008 metais išleistos knygos „The Fix: Soccer And Organized Crime“ autorius, „Uniao de Leiria“ klubas nėra nei pirmasis, nei paskutinis.

Pastaraisiais metais tokie atvejai užfiksuoti žemesnėse Belgijos, Suomijos ar Italijos lygose. Nebūtinai visada į tai būdavo įsipainioję vien rusai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento