Sportas gyvai

Vokiečiai švenčia: „Die Mannschaft“ atidarymo rungtynėse sumalė škotus

Europos futbolo čempionatas Vokietijoje prasidėjo dviguba švente šeimininkams. Juliano Nagelsmanno auklėtiniai sutrypė škotus.

„Die Mannschaft“ (liet. komanda) nugalėjo rezultatu 5:1 (3:0).

Šeimininkai į visus klausimus atsakė jau pačioje rungtynių pradžioje, kai jaunųjų Floriano Wirtzo (10 min.) ir Jamalo Musialos (19 min.) viražai baudos aikštelėje susuko galvas augalotiems škotų gynėjams.

Sunkus vakaras pastariesiems netrukus virto tiktu košmaru, kai Ryanas Porteousas tiesiomis kojomis nukirto Ilkay'ų Gundoganą, užsidirbdamas ne tik raudoną kortelę, bet ir baudinį į savo vartus. Jį vokiečiams realizavo Kai'us Havertzas (45+1 min.).

Antrajame kėlinyje Niclaso Fullkrugo (68 min.) patranka įskraidino ketvirtą, kai galiausiai, apsnūdę, vokiečiai sugebėjo įsimušti ir į savo vartus. Galvą nesėkmingai kyštelėjo Antonio Rudigeris (87 min.).

Bet paskutinį žodį galiausiai tarė Emre Canas (90+3 min.) – paskutinę teisėjo Clement'o Turpino pridėto laiko minutę.

Škotai rungtynes užbaigė taip ir neatlikę nė vieno smūgio link vokiečių vartų. Pastarieji tokių bandymų turėjo 19 ir net 10 – į vartų plotą.

Pagal kamuolio kontrolę šeimininkai pirmavo 68-32 proc., kampinius – 5-0, tikėtinus įvarčius (xG) – 2,28-0,00.

Pirmąją čempionato pergalę iškovoję vokiečiai tapo A grupės lyderiais. Rytoj savo santykius aiškinsis vengrai ir šveicarai bei B grupės rinktinės: ispanai žais su kroatais, o italais – su albanais.

Visas „Euro 2024“ naujienas, rezultatus ir laidas rasiste čia.

Standings provided by Sofascore

Rungtynių eiga:

90+3 min. Dabar jau viskas. Emre Canas deda tašką, penktąjį įvartį paskutinę pridėto laiko minutę.

87 min. Škotai muša paguodos įvartį. Tiesa, netgi ne škotai, o vokiečiai – kamuolį į savo vartus kurioziniu smūgiu galva muša A.Rudigeris (4:1).

76 min. Štai – ir penktas. Nors, palaukime... Škotus gelbėja nuošalė.

Vida Press nuotr./Vokiečių triumfas
Vida Press nuotr./Vokiečių triumfas

68 min. Koks N.Fullkrugo šūvis! Tiesiai į vartų devyniukę. Kiek prisnūdęs stadionas vėl sprogsta nuo emocijų (4:0).

58 min. Vokiečiai spaudimą antrajame kėlinyje kiek atleidžia, bet ir toliau kuria pavojingesnes progas. F.Wirtzas šauna virš vartų.

Pirmas kėlinys

45+4 min. Pertrauka. Europos čempionato šeimininkai vokiečiai žygiuoja užtikrintos pirmosios pergalės link.

44 min. Ar gali būti dar blogiau? Gali. Ryanas Porteousas tiesiomis kojomis šoka į Ilkay'ų Gundoganą, teisėjas, sulaukęs VAR paraginimo, traukia raudoną kortelę ir rodo į 11 m žymą. K.Havertzas baudinį realizuoja (3:0).

Vida Press nuotr./Jamalas Musiala
Vida Press nuotr./Jamalas Musiala

24 min. Škotų košmaras nesibaigia. Teisėjas Clement'as Turpinas rodo į 11 m žymą po pražangos prieš J.Musiala. Tiesa, VAR arbitrą patikslina, kad taisyklės buvo pažeistos ne baudos aikštelėje. K.Havertzas smūgiuoja, bet škotų vartininkas A.Gunnas šįkart apsigina.

19 min. Vokiečiai tiesiog koncertuoja! K.Havertzas parita kamuolį J.Musialai, kuris klaidina varžovą ir galingu siunčia kamuolį po skersiniu (2:0).

Vida Press nuotr./Florianas Wirtzas
Vida Press nuotr./Florianas Wirtzas

11 min. Pirmasis Europos čempionato įvartis krenta jau 11 minutę. Tolimas T.Krooso perdavimas suranda J.Kimmichą, šis – toliau F.Wirtzui ir šis jaunuolis, kūręs stebuklus su Lėverkuzeno „Bayer“ šiame sezone, siunčią kamuolį į Škotijos vartus (1:0).

1 min. Spalvingi šokiai ir triukšminga muzika baigiasi. Prasideda tikroji šventė – futbolas! Ir vokiečiai jau pirmąją minutę kuria pavojingą ataką. Tiesa, F.Wirtzas pavėluoja akimirką ir fiksuojama nuošalė.

Škotai skelbiasi, kad jų sirgalių į Vokietiją atvyko net 200 tūkst. Žinoma, tiek į pirmąsias rungtynes, kurios vyks Miuncheno „Bayern“ namų stadione, talpinančiame 66 tūkst., niekas neįleis.

Startinės komandų vienuolikės – be didesnių staigmenų.

Vokiečiai pirmenybes pradeda kaip vieni didžiausių favoritų. Triskart Senojo žemyno čempionai neabejotinai laikomi gerokai pranašesni už šio vakaro varžovus škotus, kurie Europos čempionate dalyvauja tik ketvirtą sykį ir dar nė karto neįveikė pirmojo grupių etapo.

„Scanpix“/AP nuotr./Vokietijos futbolo rinktinės sirgaliai
„Scanpix“/AP nuotr./Vokietijos futbolo rinktinės sirgaliai

A grupėje be vokiečių ir škotų dar varžosi vengrai ir šveicarai, kurie savo rungtynes tarpusavyje žais rytoj.

Į kitą etapą – atkrintamąsias – tiesiogiai pateks dvi stipriausios kiekvienos grupės rinktinės ir dar keturios geriausios trečiąsias vietas užėmusios ekipos (iš šešių grupių).

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius