Sportas gyvai
06 14

Prieš „Euro 2024“ startą – jaunystėje šeimos tragediją išgyvenusio Vokietijos trenerio žinutė

„Esu kilęs iš kaimo, kuriame gyvena 700 žmonių, karvių yra daugiau nei gyventojų, o dabar vadovausiu savo šaliai Europos čempionato atidarymo rungtynėse ir tai negali nejaudinti. Tai ypatinga akimirka, natūralu, kad šiek tiek jaudinuosi, bet nieko nėra dramatiško. Taip būdavo prieš kiekvieną matematikos egzaminą. Prisipažinsiu ten sekėsi nelabai gerai, bet tikiuosi, kad šį kartą bus viskas kitaip“, – šypsodamasis į spaudos konferencijų kambarį Miuncheno „Allianz“ arenoje žengė Vokietijos futbolo rinktinės strategas Julianas Nagelsmannas.
Julianas Nagelsmannas
Julianas Nagelsmannas / UEFA nuotr.

Penktadienio vakarą „Euro 2024“ šeimininkė Vokietija čia atidarys pirmenybes A grupės akistata su Škotijos komanda.

Jeigu dauguma strategų pasakojimą apie būsimas rungtynes žurnalistams priima labiau kaip būtiną čempionato rutiną, tai stebint 36-erių Vokietijos rinktinės strategą vaizdas akivaizdžiai kitoks.

J.Nagelsmannas myli savo darbą. Sudaro įspūdis, kad jis jį dirba ne tam, kad papildytų sąskaitą, pasidraskytų konkurencinį niežulį ar pasipuikuotų. Jis tai daro, nes myli savo šalį ir suprato, kad jei jis jos neišgelbės, niekas to nepadarys. Jis mėgaujasi pirmą kartą būdamas didžiojoje tarptautinio futbolo scenoje.

Šiuolaikinei madai neabejingas ir savo apranga dažnai išsiskiriantis vokietis, skirtingai nei kiti jo oponentai, prieš rungtynes vykusioje spaudos konferencijoje nevilkėjo sportinio kostiumo, o buvo pasipuošęs baltais marškiniais su smulkiais tamsiais taškiukais ir juodomis kelnėmis.

„Tiesiog kai kuriuos dalykus darau kitaip vien dėl to, kad esu jaunesnis. Nestoviu prie šoninės linijos su smėlio spalvos paltu tik todėl, kad taip elgėsi kai kurie mano pirmtakai“, – neseniai „Der Spiegel“ duotame interviu apie savo mados supratimą šmaikščiai kalbėjo J.Nagelsmannas.

UEFA nuotr./Julianas Nagelsmannas
UEFA nuotr./Julianas Nagelsmannas

Kitaip nei jo oponentai, spaudos konferencijoje vokietis nesikoncentravo ir vien tik į savo gimtąją kalbą, mat įprastai didžiųjų UEFA renginių metu žaidėjai ir treneriai bendrauja tik savo kalba, o žurnalistams per ausines iš karto siūlomas sinchroninis vertimas į tris pagrindines UEFA kalbas – anglų, prancūzų bei vokiečių, neretai ir į italų, portugalų, ispanų, ar anksčiau – rusų.

Jaunosios kartos futbolo žvaigždė ir čia buvo kitoks – saviškiams atsakinėjo vokiškai, škotams – angliškai. Vokiškiu stiliumi – trumpais, užtikrintais, aiškiais sakiniais, kad niekam nekiltų interpretacijų.

Bavarų ego lengvai nesusvyruoja, ypač kai užtenka profesionalumo ir charizmos.

Penktadienio vakarą puikiai pažįstamoje „Allianz“ arenoje į J.Nagelsmanną ir jo auklėtinius prožektorių šviesų bus susmeigta dar daugiau.

„Esame pasirengę. Pastarosiomis dienomis labai gerai treniravomės ir džiaugiuosi, kad galiu remtis visais savo sudėties žaidėjais. Jaučiu, kad futbolininkai trokšta reabilituotis už nekokius rezultatus pastaruosiuose keliuose didžiuosiuose turnyruose. Dabar juos šiek tiek pririšau prie pavadėlio, bet rytoj paleisiu“, – geros nuotaikos beveik 45 minutes trukusiame pokalbyje su žurnalistais nestokojo J.Nagelsmannas.

Iš 2018 ir 2022 metų FIFA pasaulio čempionatų vokiečiai sugrįžo jau po grupių etapo, praėjusiame Europos čempionate krito aštuntfinalyje.

„Norime laimėti ir pirmiausia iš vyrų reikalauju pasitikėjimo savimi. Manau, kad viską kontroliuojame patys, tiesiog turime šį mentalitetą perkelti į aikštę. Galima kalbėti apie spaudimą, bet jei žiūrėsime plačiau, tai yra privilegija, nes būdami futbole vis tiek darome tai, ką mėgstame“, – į filosofines lankas prieš vieną svarbiausių karjeros mačų leidosi jaunas treneris.

UEFA nuotr./Spaudos konferencija prieš rungtynes
UEFA nuotr./Spaudos konferencija prieš rungtynes

Jis žino, ką kalba.

„Die Mannschaft“ vedlio tėvas Erwinas kadaise buvo šnipas ir tai galiausiai privedė jį prie savižudybės.

Pirmą kartą apie savo šeimos dramą J.Nagelsmannas prakalbo tada, kai tapo jauniausiu visų laikų „Bundesliga“ treneriu, stovėdamas prie „Hoffenheim“ vairo. Tuomet prisipažino, kad būdamas vaikas tiksliai net nežinojo, kuo užsiima jo tėtis.

„Maniau, kad tėvas yra kariškis, o apie savo darbą daugiau papasakojo, kai man buvo 15 ar 16. Jam buvo draudžiama apie tai kalbėti, jis niekada nesidalijo savo rūpesčiais ir galiausiai tai tapo pernelyg didele našta“, – yra pasakojęs J.Nagelsmannas.

Julianas niekada nebuvo pernelyg atviras apie savo asmeninį gyvenimą. Žinoma tik tiek, kad trenerio mama Walburga Nagelsmann (arba tiesiog Burgi) iki šiol tebegyvena trenerio gimtajame Bavarijos miestelyje Lansberge prie Lecho – apie 65 km į vakarus nuo Miuncheno. Per 150 metrų tiesia linija nuo garsiojo kalėjimo, kuriame už alaus pučą buvo įkalintas Adolfas Hitleris, Niurnbergo proceso dalyviai, o jau XXI amžiuje – ir finansiniais nusikaltimais kaltintas „Bayern“ tūzas Uli Hoenessas. Šios įkalinimo įstaigos sporto salėje vaikystėje su futbolu susipažino ir pats J.Nagelsmannas.

„Scanpix“ nuotr./Julianas Nagelsmannas
„Scanpix“ nuotr./Julianas Nagelsmannas

Specialisto žvaigždė sužibo 2016-ųjų vasario 11-ąją, kai tuomet 28-erių bavaras perėmė tuo metu vos 17-ąją vietą „Bundesliga“ čempionate užėmusio „Hoffenheim“ vairą. Šios akimirkos trenerio tėvas jau neišvydo – ne paslaptis, kad Nagelsmannas vyresnysis nebuvo ypač sužavėtas, kai jo sūnus pradėjo krimsti futbolo trenerio mokslus ir nebaigė universiteto, metęs įmonių ekonomikos studijas.

Bet stadionuose su taktine lenta Julianui sekėsi geriau nei akademiniame suole per matematikos egzaminus. Jauniausias visų laikų Vokietijos pirmenybių treneris ne tik išgelbėjo komandą nuo iškritimo, bet jau po metų ją išvedė į UEFA Čempionų lygą.

Po sėkmingo etapo „RB Leipzig“, būdamas 33-ejų J.Nagelsmannas jau vadovavo „Bayern“, laimėjo Vokietijos čempionų titulą, bet po 21 mėnesio buvo atleistas, nesulaukęs didelio palaikymo klubo vadovybėje.

Įsiveržęs į trenerių elitą jis savo motinai davė vieną pažadą – mesti šį darbą, jei tik spaudimas bus per didelis.

Žinant, kokią šeimyninę dramą treneriui jaunystėje teko patirti, šis mamos ir sūnaus susitarimas bei jo viena esminių žinučių spaudos konferencijoje prieš rungtynes su Škotija įgauna kiek daugiau prasmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius