Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Lietuvą – futbole aukštyn pakilęs dvigalvis erelis

Pirmadienio vakarą Tiranoje Lietuvos futbolininkų laukia antroji akistata Tautų lygoje, šįkart su Albanijos rinktine. Prieš keliolika metų Lietuvos futbolininkai yra ją įveikę, bet pastarajame dešimtmetyje Albanijos futbolininkai pasklido po stipriausias futbolo lygas, o kartu yra iškovoję ne vieną įspūdingą pergalę.
Albanijos rinktinės aistruolis
Albanijos rinktinės aistruolis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Reitingo pozicijos apvirto

Saulius Mikoliūnas ir Tomas Danilevičius geriausiai papasakotų dabartiniams žaidėjams, kad Lietuvos futbole būta ir šviesesnių laikų.

2006 metais Lietuvos rinktinė 2:1 įveikė Albaniją kontrolinėse rungtynėse, kai dabartinis Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius pelnė pergalingą įvartį (pirmą įmušė Mantas Savėnas), o praėjusį savaitgalį rekordininku pagal sužaistus rinktinėje mačus (85) tapęs S.Mikoliūnas tada uždirbo 11 metrų baudinį (Robertas Poškus nerealizavo).

Tuo metu lietuviai dar ne tik laikėsi, bet ir kilo FIFA reitinge (2008 m. – 51 v.), kai albanai stumdėsi šimtuko pabaigoje.

Bet po dešimties metų „dvigalviais ereliais“ dėl nacionalinės vėliavos emblemos vadinami Albanijos futbolininkai buvo pakilę į 38 vietą FIFA reitinge.

Šiuo metu Albanija FIFA reitinge yra 66-a, o Lietuva – 131-a. Komandos skirtingai pradėjo ir Tautų lygos naują sezoną – C diviziono 4-oje grupėje lietuviai penktadienį namie 0:2 pralaimėjo Kazachstanui, o albanai Minske 2:0 nugalėjo Baltarusiją.

„Scanpix“ nuotr./Albanijos futbolo rinktinė Tautų lygos varžybas pradėjo pergale 2:0 Minske.
„Scanpix“ nuotr./Albanijos futbolo rinktinė Tautų lygos varžybas pradėjo pergale 2:0 Minske.

Iškopė į Europos čempionatą

2015 metais Albanijos futbolininkai vaikščiojo raudonais kilimais ir tūkstančių žmonių sveikinami važiavo Tiranos gatvėmis, kai 2,8 mln. gyventojų skaičiuojanti šalis pirmą kartą per istoriją iškopė į Europos futbolo čempionatą.

Albanai ten pateko nepaisant sudėtingos atrankos grupės, kurioje startavo netikėta pergale 1:0 prieš Portugaliją. Nors vėliau 2016 metų Europos čempionatą laimėję portugalai su Cristiano Ronaldo priešakyje užėmė pirmą vietą atrankoje, Albanija finišavo antra, aplenkusi Daniją, Serbiją ir Armėniją.

„Scanpix“ nuotr./Albanijos rinktinės sutikimas
„Scanpix“ nuotr./Albanijos rinktinės sutikimas

Dvi pergalės rezultatu 3:0 suteikė Albanijai daugiausiai džiaugsmo toje jiems įsimintinoje atrankoje: Serbijoje mačas laimėtas, kai albanai kovojo su serbais tiesiogine to žodžio prasme, o per 3:0 Armėnijoje laimėtas rungtynes užsitikrintas bilietas į „Euro 2016“.

Europos čempionate Prancūzijoje debiutavusi Albanija pralaimėjo Šveicarijai (0:1) ir Prancūzijai (0:2), bet šventė istorinę pergalę prieš Rumuniją (1:0), finišavusi trečia grupėje.

„Scanpix“ nuotr./Albanijos rinktinės sutikimas
„Scanpix“ nuotr./Albanijos rinktinės sutikimas

Taktikai ir talentai – iš Italijos

Po Europos čempionato albanai užėmė trečią vietą pasaulio čempionato atrankos grupėje, ketvirtą Europos pirmenybių atrankos grupėje, o permainingus rezultatus lydėjo trenerių keitimai: 2011-2017 m. komandai vadovavusį Giani Di Biasi keitė garsusis Christianas Panucci (žaidęs Madrido „Real“, „Milan“), o jo vietą užėmė dar vienas italas Edoardo Reja, vadovaujantis dabartinei komandai, kurioje netrūksta žaidėjų iš Italijos klubų.

„Napoli“ gynėjas Elseidas Hysajus yra Albanijos rinktinės kapitonas ir vienas lyderių gynyboje, kuria „dvigalviai ereliai“ ir pasižymėdavo pastaraisiais metais.

Tačiau ateityje, o veikiausiai ir rungtynėse prieš Lietuvą albanai turės talento ir atakose: Rey Manajus vasarį buvo įtrauktas į „Barcelona“ sudėtį Ispanijos lygos rungtynėms, nors šiaip priklauso Barselonos klubo rezervinei komandai.

18-metis Armando Broja yra sudaręs sutartį su Londono „Chelsea“, kuri yra paskolinusi talentingą puolėją Nyderlandų „Vitesse“ komandai.

Preliminari Albanijos rinktinės sudėtis mačui su Lietuva (pagal panorama.com.al versiją):

Vartininkas: Thomas Strachoša (Romos „Lazio), gynėjai: Enea Mihajas (Salonikų PAOK), Kastriotas Dermaku („Parma“), Beratas Gjimšiti (Bergamo „Atalanta“); saugai: Elseidas Hysajus („Napoli“), Qazimas Laci („Ajaccio“), Klausas Gjasula („Hamburger“), Endri Čekiči (Liublianos „Olimpija), Lorencas Traši („Qadsia“), puolėjai – Armando Sadiku („Erzurumspor“), Armando Broja („Vitesse). Pastaba: Schemoje 3-5-2 puolėjo pozicijoje gali pasirodyti ir Rey Manajus („Barcelona-2“).

„Scanpix“ nuotr./Albanijos futbolo rinktinė Tautų lygos varžybas pradėjo pergale 2:0 Minske.
„Scanpix“ nuotr./Albanijos futbolo rinktinė Tautų lygos varžybas pradėjo pergale 2:0 Minske.

Turi 7 didelius stadionus

Agresyvūs ir triukšmingi „Tifozat Kuq e Zi“ vadinami sirgaliai palaiko savo šalies komandą, tiesa, pirmadienio vakarą raudonai-juodų spalvų aistruolių stadione nebus – Tautų lygos rungtynės dėl pandemijos žaidžiamos tuščiuose stadionuose.

Nors nei gyventojų skaičiumi, nei ekonomine galia Albanija nelenkia Lietuvos, pietryčių Europos valstybė turi septynis daugiau nei 10 tūkst. vietų stadionus (Lietuva – nė vieno).

Antrajame pagal dydį (didžiausias yra 25 tūkst. „Quemal Stafa stadium“), 22,5 tūkst. žiūrovų talpinančiame „Air Albania Stadium“ ir bus žaidžiamas pirmadienio mačas su Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai