Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš triumfu pasibaigusį mūšį – „Sūduvos“ trenerio konkretus klausimas ukrainiečiui

Marijampolės „Sūduvos“ treneris Victoras Basadre iškovojo pirmąjį savo karjeroje titulą – LFF Supertaurės finale ispano vadovaujami šalies vicečempionai baudinių serijoje nukovė Vilniaus „Žalgirį“. O aikštėje nuo pat mačo pradžios buvo ir ukrainietis Jevgenas Protasovas – jis sulaukė trenerio klausimo prieš rungtynes, bet rinkosi žaisti.
Jevgenas Protasovas ir Victoras Basadre
Jevgenas Protasovas ir Victoras Basadre / nuotr. Elvio Žaldario ir 15min

„Prieš apšilimą pasakiau jam keletą žodžių, – apie J.Protasovą 15min pasakojo V.Basadre. – Patikėkite, visas dienas jaučiau, kad jis buvo maksimaliai susikoncentravęs. Žinome, kas vyksta, visi dėl to išgyvename. Aišku, jis daugiau nei bet kas kitas. Bet visą laiką jis dirbo puikiai.“

Pasiteiravus, kokie buvo trenerio žodžiai ukrainiečiui rungtynių dieną, ispanas sakė: „Labai paprastai: ar nori žaisti?“

Tai yra klausimas apie žmones. Ne apie sienas, ne apie teritorijas. Apie žmones. Prašau, liaukitės

J.Protasovo atsakymas buvo trumpas, bet aiškus: „Žinoma, treneri“.

V.Basadre teigė, kad visada stengiasi palaikyti ryšį su žaidėju dėl įvairių temų.

nuotr. Elvio Žaldario/LFF/Levanas Mačarašvilis ir Jevgenas Protasovas
nuotr. Elvio Žaldario/LFF/Levanas Mačarašvilis ir Jevgenas Protasovas

„Dažnai bendrauju su žaidėjais, bandau būti arti jų. Kartais tai liečia šeimos reiklaus, kartais kitokias problemas. Gal kartais jiems reikia tiesiog palaikymo, kartais – poilsio, kartais – žaisti“, – kalbėjo „Sūduvos“ vairininkas.

„Sūduvos“ treneris turėjo ir žinutę apie Rusijos sukeltą karą.

„Visi jautrūs žmonės, visi žmonės, kurie nori gyventi taikoje, negali pasakyti nieko kito tik: prašau, nebūkite išprotėję. Gyvybė yra svarbiausias dalykas, kurį turi žmogus. Tokia mano žinutė. Žinoma, norisi palaikyti visus, kurie nuo to kenčia“, – sakė V.Basadre.

„Net „Sūduvoje“ yra buvusių žaidėjų iš Ukrainos. Tai yra klausimas apie žmones. Ne apie sienas, ne apie teritorijas. Apie žmones. Prašau, liaukitės“, – pridėjo treneris.

„Sūduvos“ didvyriu baudinių serijoje tapęs Tomas Švedkauskas 15min sakė, kad komandos viduje stengiamasi palaikyti J.Protasovą, kurio šalį užpuolė Rusija.

„Sunku ir kalbėti apie futbolą, kai tokie dalykai dedasi pasaulyje, – kalbėjo T.Švedkauskas. – Tiek jam, tiek ir visiems. Aišku, jam ypatingai sunki situacija, mes bandome jį palaikyti. Kalbamės, kiekvienas daro viską, ką gali. Fiziškai niekaip nepadėsi, bet stengiamės laikyti normalią atmosferą. Kaip matėte, žaisti jis galėjo, žaidė gerai. Susitvarkęs yra psichologiškai. Visiems sunku susikoncentruoti, bet nėra ką galime labai padaryti.“

Per kančias – į titulą

„Sūduva“ per visas 90 minučių rungtynėse atliko tik 2 smūgius į vartus, kai varžovai – 16. Nors „Žalgiris“ dominavo ant dirbtinės vejos, galiausiai marijampoliečiai atsilaikė.

„Mano pirmas titulas čia, taip pat ir gyvenime, – džiaugėsi V.Basadre. – Esu labai laimingas. Esu laimingas dėl žaidėjų, dėl komandos. Buvo sunkios aplinkybės, kuriomis atvykome į šį mačą. Buvome labai drąsūs, labai protingi. Džiaugiuosi ir dėl savęs, ir dėl žaidėjų, žinoma, dėl klubo, Marijampolės. Geras momentas mums, reikia pasimėgauti, rytoj pailsėti.“

Kalbėdamas apie žaidimo tėkmę, treneris teigė, kad anksčiau jo vadovaujama „Sūduva“ daugiau bandė pati kontroliuoti įvykius aikštėje, bet šeštadienio vakarą rinkosi kitą planą. Tam įtakos turėjo sudėtis, traumos, kurios pjovė komandą prieš sezoną.

„Net Beneta prašė keistis per pertrauką, bet spaudžiau jį žaisti ilgiau. Tokiose rungtynėse tu kovoji dėl titulo. Šiandien buvo diena, kai reikėjo laimėti bet kokia kaina. Niekas nepamena, kas yra antras. Visi prisimena, kas yra čempionai. Taip, mes kentėjome. Varžovai turėjo keletą puikių šansų, bet Tomas Švedkauskas sužaidė nuostabiai. Praėjusiame sezone taip pat kentėjome mačuose prieš „Žalgirį“. Taip, jie turi gilesnę sudėtį, visi žino, kad jie turi po kelis žaidėjus į vieną poziciją. Žinome, kad jie pajėgesni, turėję ilgesnį pasiruošimą“, – kalbėjo V.Basadre.

Tris 11 metrų baudinius lemiamoje serijoje atrėmęs T.Švedkauskas antrino treneriui. „Sūduvos“ sistemoje augęs futbolininkas po ilgų klajonių užsienyje pirmą kartą karjeroje mūvėjo pagrindinės komandos vartininko pirštines ir debiutas buvo nuostabus – jis išrinktas geriausiu Supertaurės rungtynių žaidėju.

LFF nuotr./Tomas Švedkauskas
LFF nuotr./Tomas Švedkauskas

„Rungtynės sunkios, kaip ir matėsi. Daug vargom. Reikia pabrėžti, kad čia buvo pirmos rungtynės nuo pasirengimo pradžios, kai turime pilną sudėtį ir atsarginius žaidėjus rotacijoje. Trūksta ir ritmo, ir susižaidimo, ir laiko. Matėsi ir antrajame kėlinyje, kad keli žaidėjai pavargo, pasikeitė. Kondicija nėra geriausia, bet tokios sunkios rungtynės – finalas. Galėjome to tikėtis. Daug kovos dėl aikštės vidurio, dėl teritorijos aikštėje. Gerbiame „Žalgirį“, gera komanda. Šiandien sukėlė mums daug problemų, bet finalas yra finalas. Laimi tik viena komanda. Šiandien pasisekė mums. Kokiais būdais – matėte patys“, – dėstė vartininkas.

T.Švedkauskas neslėpė, kad komanda ruošėsi galimai serijai, tačiau pratybose viskas yra kur kas lengviau.

„Galiu pasakyti, kad nėra taip, kad ką ruošiesi – viskas persikelia į rungtynes. Vakar per treniruotę visi gerai mušė, šiandien ateina visi po sunkių rungtynių ir visai kita kokybė, prisideda ir nuovargis. Čia kaip loterija daugiau. Aišku, ir analizavome varžovus kai kuriuos, ne visi mušė, kuriuos analizavome. Pasisekė“, – reziumavo vartų sargas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas