Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Proga, pasmerkta istorijos pelenams: po gėdos Vilniuje – „Panevėžio“ stratego saviplaka

Auksinis istorinis šansas patekti į UEFA Konferencijų lygos pagrindinį etapą sklaidosi tarsi kamparas. Paskutiniame atrankos etape kuklų Velso klubą „The New Saints“ sutikęs Lietuvos čempionas „Panevėžys“ namų rungtynėse Vilniuje buvo negailestingai išluptas diržu ir pralaimėjo 0:3. Tai reiškia, kad po savaitės svečiuose Stijno Vreveno auklėtinius jau sunkiai gelbės net ir stebuklas.

Andrius Mamontovas ant Gedimino pilies kalno, „Requiem“ – Paupyje, „Saulės Kliošas“ – Botanikos sode, Evgenya Redko – „Vasaros Terasoje“.

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje vyko net keturi populiarūs muzikos koncertai.

Konkuruoti su jais Liepkalnyje bandė ir „Panevėžys“, tačiau darnaus orkestro pasirodymo vaizdas aikštėje nepriminė net iš tolo. Tai buvo futbolo kakofonija.

Lietuvos čempionas buvo blankus, nykus ir jau iki pertraukos TNS jautėsi kur kas geresnė komanda, bet švieslentėje dar degė viltingi nuliai.

52-ąją minutę viskas stojo į vietas. Po šiurkščios Lino Klimavičiaus klaidos Velso komanda turėjo nuostabų šansą, bet paskutinę akimirką panevėžiečius išgelbėjo fantastiškai sužaidęs Vytautas Černiauskas. Visgi iš karto po šio epizodo sekęs kampinis baigėsi nesusipratimu ir Danny Davieso įvarčiu.

Vaizdas nesikeitė, košmaras nesibaigė.

64-ąją minutę Danielis Williamsas tarsi pradinuką išmaudė Robertą Mazanį, įsiveržė į baudos aikštelę ir smeigė antrą rezultatyvią strėlę.

Bet ir to nebuvo gana. Prasidėjus papildomam laikui Benas Clarkas iš metro uždarė ir dar vieną kamuolį. Tribūnas pradėjo palikti ir ta nedidelė saujelė sirgalių.

Intrigos neliko, žaidimas baigtas, A lygos autsaideris sutryptas.

Per visas rungtynes „Panevėžys“ taip ir neatliko nė vieno smūgio į valų vartų plotą, TNS – septynis.

„TNS nusipelnė šio rezultato. Manau, kad skaičiai švieslentėje pasako viską apie mūsų žaidimą. Jie žaidė geriau ir lenkė mus kiekviename žaidimo aspekte – taktiškai, techniškai, dvikovose, nusiteikime. Prieš rungtynes aš kalbėjau apie tai, kad mums tai yra puiki proga sukurti istoriją, tokia proga, kurią kai kurie mūsų žaidėjai turės kartą gyvenime. Bet tokiame mače tu negali žaisti taip, su tokiu nusiteikimu... Vakar sakiau, kad tokio žaidimo ir energijos neužteks pasiekti norimą rezultatą“, – po mačo kalbėjo „Panevėžio“ strategas S.Vrevenas.

Paprašytas paaiškinti nesėkmės priežastis, S.Vrevenas sunkiai rinko žodžius.

„Hm... Nežinau. Treneris. Visada esu iš tų, kurie pirmiausia žiūri į veidrodį. Kita vertus, rungtynės gali nenusisekti, gali nevykti pagal tavo planą, bet tu negali pasiduoti anksčiau laiko. Turi žaisti su užsidegimu ir nusiteikimu. Šis mačas nemažai pasako ir apie visą mūsų sezoną. Nuo pat pirmųjų rungtynių turime daug sunkumų. Bus sudėtinga kilti. Jei taip ir toliau, mes niekur nenueisime. Neturime kovotojų mentaliteto, o be jo negali žaisti futbolo, ypač tokiame lygyje“, – teigė strategas.

51-erių belgas turėjo rimtų priekaištų ir ryškiausiai savo žvaigždei Nicolasui Gorobsovui. Antrojo kėlinio pradžioje argentinietis tiesiomis kojomis įvažiavo į priešininką, bet sulaukė teisėjo iš Albanijos Eldorajno Hamiti pasigailėjimo, kai šis po VAR peržiūros nusprendė netraukti raudono kortelės ir nepakeisti pradinio sprendimo.

„300 proc. tai buvo raudona kortelė. Neįtikėtina, kaip teisėjas to neparodė ir nediskvalifikavo žaidėjo šešioms rungtynėms. Taip elgtis tokie patyrę žaidėjai negali“, – pyko belgas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Stijnas Vrevenas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Stijnas Vrevenas

Velsas yra viena iš penkių Europos šalių su San Marinu, Lichtenšteinu, Andora ir Malta, kurių klubai dar niekada nėra žaidę UEFA turnyrų pagrindiniuose etapuose, tačiau ketvirtadienio vakarą Vilniuje žengė tvirtą žingsnį link to, jog peržengtų šį Rubikoną.

TNS treniruojantis Craigas Harrisonas savo manieromis ir povyza stipriai priminė Kauno „Žalgirio“ strategą Andrea Trinchieri, o taip pat žaliai baltus marškinėlius vilkėję jo auklėtiniai prie tokių spalvų derinio kur kas labiau įpratusių LFF stadiono tribūnų irgi nesijautė tarsi rungtyniautų svečiuose.

Legendinio britų snaiperio Afganistano ir Irako karuose vardą ir pavardę nešiojančio trenerio kariauna ketvirtadienį Vilniuje demonstravo pavydėtiną šaltakraujiškumą, o paties stratego veidas po rungtynių spindėjo ne mažiau nei prieš kelias dienas į Lietuvą sugrįžusio A.Trinchieri.

Trečias kartas

Iki šios savaitės viešnagės į Vilnių TNS du kartus buvo susitikęs su Lietuvos klubais. 2008-aisiais UEFA taurės turnyro atrankoje abu kartus 0:1 nusileido Marijampolės „Sūduvai“, o 2021-asiais Konferencijų lygos atrankoje 5:0 ir 5:1 sutriuškino „Kauno Žalgirį“.

Atsakomoji dvikova po savaitės vyks 3 tūkst. žiūrovų talpinančiame Velso komandos stadione „Park Hall“, bet intrigos ten jau bus mažai.

„Tikiu, kad galima žaisti kur kas geriau. Praeitis yra praeitis, ši diena yra ši diena. Neparodėme, kad esame komanda. Prisiimu atsakomybę, tą patį pasakiau ir komandai. Bet tai yra futbolas. Futbole visada yra šansas“, – vylėsi S.Vrevenas.

Nors priklauso Velso futbolo sistemai, savo namų rungtynes TNS žaidžia Anglijos Osvestrio mieste. Šis vakarų Anglijos miestas įsikūręs visiškai šalia Velso sienos.

Šią keistą aplinkybė nulėmė tai, kad 2003-iaiais susijungė du per 13 kilometrų vienas nuo kito nutolę Osvestrio („Oswestry Town“, Anglija) ir Lansantfreido („Total Network Solutions“, Velsas) klubai.

Abiejų miestų pavadinimai bei abi šalis simbolizuojantys drakonas ir liūtas iki šiol puošia TNS klubo emblemą. Jei per savaitę „Panevėžys“ nesuras stipresnių varžtų ir nesukurs stebuklo, apie klubą, kurio oficialus pavadinimas susideda iš dešimties žodžių („The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club“) sužinos ir kur kas platesnė auditorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi