Sportas gyvai
06 11

Psichologiniai žaidimai: prieš J.Mourinho prisiminusį E.Jankauską – estiškas „triukas“

1928-aisiais įsteigtą Baltijos taurę Antrojo pasaulinio karo metais okupantai atėmė ir pradangino. 2005-aisiais po Lietuvoje vykusio turnyro visos trys šalys nusprendė atkurti autentišką trofėjų ir žinomas mūsų šalies skulptorius Džiugas Jurkūnas sukūrė 27 kg sveriantį prizą. Tuo metu buvo sunku įsivaizduoti, kad Lietuva šį masyvų prizą ant savo rankų kels vos kartą – 2010-aisiais. Antradienio vakarą seniai neregėtą triumfo skonį lietuviai turės galimybę prisiminti antrą kartą.
Lietuvos futbolininkai antradienį susitiks su Estija
Lietuvos futbolininkai antradienį susitiks su Estija / 15min koliažas

Edgaro Jankausko auklėtiniai Dariaus ir Girėno stadione vyksiančiame Baltijos taurės finale egzaminuos per pastarąsias savaites nemažai pasikeitusią Estijos rinktinę.

„Vienas mano buvęs treneris yra pasakęs, kad finalai yra ne tam, kad juos žaistum, o tam, kad laimėtum. Aišku, turbūt kitoje rūbinėje treneris sakys tą patį, bet tie, kas yra žaidę finaluose ir juos laimėję ar pralaimėję, žino, kokia yra didelė jausmų amplitudė, kai laimi finale arba jį pralaimi“, – rungtynių išvakarėse vaizdingai kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris E.Jankauskas.

LFF nuotr./Edgaras Jankauskas
LFF nuotr./Edgaras Jankauskas

Tas treneris, kurį 49-erių vilnietis turėjo omeny, – charizmatiškasis Jose Mourinho. Su portugalu ir „Porto“ E.Jankauskas laimėjo tiek UEFA taurės (2003), tiek Čempionų lygos finalus (2004).

Dabar tokį patį nugalėtojų mentalitetą treneris nori įskiepyti ir savo auklėtiniams.

Visgi lengva nebus. Į Lietuvą atvyksta varžovas, rungtynėms su kuriuo ruoštis buvo ypač sudėtinga, – vos prieš kelias dienas vyriausiąjį trenerį pakeitusi Estija.

15min bendravo su patyrusiu Estijos futbolo žurnalistu ir komentatoriumi Ottu Järvela ir bandė išsiaiškinti, kokiomis nuotaikomis į Kauną atvyko lietuvių varžovai.

Stopkadras/Ottas Järvela
Stopkadras/Ottas Järvela

Pasirodo, psichologinį aspektą prieš finalą išskiria ne tik E.Jankauskas.

Varčiusieji pastarųjų dviejų Estijos rungtynių protokolus tikrai kilstelėjo antakį matydami, kad birželio 4-ąją draugiškame mače su šveicarais komandai vadovavo Thomas Häberli (0:4), tuo tarpu po keturių dienų vykusioje akistatoje su Farerų salomis (4:1) prie komandos vairo jau stovėjo Jürgenas Hennas.

„Čia Estijos futbolo federacija atliko gudrų „triuką“. Antradienio rungtynėse su Šveicarija (dėl kurių buvo susitarta pavasarį) komandai dar vadovavo T.Häberli. Federacijos vadovai paprašė likti šveicaro poste šiam mačui, kuris vyko Liucernoje, netoli trenerio gimtojo kaimo. Čia psichologiniai dalykai, nes federacija nenorėjo, kad Hennas savo vadovavimą pradėtų nuo pralaimėjimo, kuris, būkime sąžiningi, buvo labai tikėtinas. Varžovai visą savaitę stovyklavo, o mūsiškiai buvo susirinkę tik prieš kelias dienas po Estijos čempionato rungtynių“, – 15min pasakojo „Soccernet.ee“ žurnalistas O.Järvela.

„Scanpix“ nuotr./Jurgenas Hennas
„Scanpix“ nuotr./Jurgenas Hennas

Taigi nuo 2021-ųjų Estijai vadovavęs T.Häberli dar treniravo komandą prieš savo tautiečius, bet kitos dienos rytą J.Hennas jau vedė rinktinės treniruotę ir savaitgalį pergale debiutavo mače su Farerų salomis.

Anot O.Järvelos, permainas trenerių štabe Estijos futbolo visuomenė priėmė pozityviai.

„Henas 2018–2023 m. buvo Talino „Flora“ vyriausiasis treneris ir su šiuo klubu dirbo labai sėkmingai. Todėl ir jo paskyrimą palaikė daugelis – futbolo žmonės, žiniasklaida, sirgaliai.

Buvo akivaizdu, kad Häberli laikas jau ištiksėjo, komanda į šį trenerį tiesiog nebereagavo. Kiek man žinoma, šveicaras rinktinę paliko abipusiu sutarimu, o ne buvo atleistas“, – apie Estijos futbolo užkulisius pasakojo O.Järvela.

„Eesti jalgpall“ nuotr./Estijos futbolo rinktinė
„Eesti jalgpall“ nuotr./Estijos futbolo rinktinė

Pergalė Baltijos taurės pusfinalyje estams buvo svarbi psichologiškai, nes prieš tai jie nebuvo laimėję net 14 mačų iš eilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius