Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rasizmą Lietuvoje patyręs Paulinho: „Grįžęs iš Vilniaus puoliau į depresiją“

Lietuvoje būtų sunkiai galima surasti futbolo sirgalių, kuris nežinotų, jog dabar Brazilijos rinktinei pasaulio čempionate atstovaujantis Paulinho savo karjerą pradėjo Vilniuje, tuomet dar gyvavusiame „FC Vilnius“ klube.
Brazilijos futbolo rinktinės ir „Barcelona“ klubo narys Paulinho
Brazilijos futbolo rinktinės ir „Barcelona“ klubo narys Paulinho / „Scanpix“ nuotr.

Dabar 29-erių metų futbolininkas į Europą atvyko vos 17-os ir visiškai be patirties – dar būdamas nepilnametis Paulinho pasirašė sutartį su Vilniaus klubu ir jame praleido visą sezoną. Vėliau savo meistriškumą brazilas bandė parodyti Lenkijoje, tačiau ir ten karjeros etapas jam nesusiklostė sėkmingai.

Grįžęs į Braziliją Paulinho trumpam net buvo atsisakęs futbolininko karjeros, tačiau įveikęs psichologinius sunkumus pasiekė futbolo viršūnę – dabar žaidžia jau savo antrame pasaulio čempionate ir Europoje atstovauja „Barcelona“ komandai.

„The Players Tribune“ tinklalapiui, kuris rašo apie garsiausių pasaulio futbolininkų gyvenimo istorijas, Paulinho duodamas interviu užsiminė apie problemas, su kuriomis susidūrė rungtyniaudamas ir gyvendamas Lietuvoje.

„Kai atvykau į Lietuvą viskas klostėsi gerai. Vilnius buvo pilnas senovinių pastatų, kuriuos matome filmuose. Čia buvo viskas kitaip nei Brazilijoje – nemokėjau kalbos, bet dėl to problemų iš pradžių nebuvo“, – savo pirmaisiais prisiminimais apie Vilnių dalijosi brazilas.

„Tačiau vieną dieną aš išėjau pasivaikščioti su kitu savo komandos draugu iš Brazilijos ir tada prie mūsų priartėjo grupelė agresyviai nusiteikusių vaikinų. Man iki pat šios dienos apie tai yra sunku kalbėti... Jie priėjo prie mūsų ir pradėjo mėgdžioti beždžionių garsus bei kitaip prie mūsų kabinėtis.

Tai buvo pirmas atvejis, kai susidūriau su rasizmu. Kad ir kaip būtų liūdna, bet tokių situacijų buvo ir daugiau – žmonės mane provokuodavo ir tyčia atsitrenkdavo eidami pro šalį. Jie mus vadindavo įvairiais vardais. Rungtynių metu jie visą laiką imituodavo beždžionių garsus ir mėtydavo į mus monetas.

Mes supratome, kad tai nėra šalis, kurioje mes norime būti. Niekas nenusipelno, kad su jumis taip būtų elgiamasi. Mes nusprendėme išvykti ir pasirinkome Lenkiją, bet aš buvau jau paveiktas ankstesnės patirties.

„Scanpix“ nuotr./Karjerą Lietuvoje pradėjęs Paulinho dabar treniruojasi su Lioneliu Messi
„Scanpix“ nuotr./Karjerą Lietuvoje pradėjęs Paulinho dabar treniruojasi su Lioneliu Messi

Braziliją ir tėvus palikau būdamas 17-os metų tam, kad galėčiau jiems suteikti geresnį gyvenimą, tačiau į namus sugrįžau praradęs norą žaisti futbolą. Savo tėvams, buvusiai žmonai ir agentui pasakiau, kad man to užtenka“, – savo skaudžia patirtimi dalijosi futbolininkas.

Paulinho atskleidė, kad grįžęs į Braziliją net puolė į depresiją ir nebenorėjo žaisti futbolo, net svarstė tapti statybininku.

Tačiau ši patirtis Paulinho užgrūdino – jis netrukus pradėjo rungtyniauti garsiame Brazilijos „Corinthians“ klube, vėliau sukirto rankomis su Londono „Tottenham“, po to išvyko į Kiniją ir praėjusią vasarą už 40 mln. eurų papildė „Barcelona“ ekipą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas