Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Reakcija į naujus LFF įstatus: nuo „per aukštų reikalavimų“ iki „daugiau nei tikėjaus“

„Naujas gražus etapas“, – taip trečiadienio popietę priimtus naujus Lietuvos futbolo federacijos (LFF) įstatus vadina Vilniaus „Žalgirio“ direktorė Vilma Venslovaitienė. Bet pokyčiai patinka ne visiems. Arūnas Pukelis iš kovos pasitraukė dar prieš neeilinę Konferenciją, Žydrūnas Buzas į ją neatvyko, su vieta Vykdomajame komitete atsisveikinti turėsiantis Dainius Šumauskas burnojo, bet ranką viršun kėlė.
Deividas Šemberas, Dainius Šumauskas ir Vilma Venslovaitienė
Deividas Šemberas, Dainius Šumauskas ir Vilma Venslovaitienė / 15min nuotr.

15min kalbėjosi su keliais LFF Konferencijos dalyviais apie naująją tvarką. Jos pagrindinius aspektus apžvelgėme šįryt.

Suprasti akimirksniu: pagrindiniai LFF įstatų punktai

  • Pagal naujuosius įstatus, LFF nariais taps ir klubai – aštuoni, užėmę aukščiausias vietas A lygoje, ir šeši – I lygoje. Taip pat dešimt regioninių federacijų bei aštuonios šakinės asociacijos, kurias LFF naujuosiuose įstatuose pavadino „futbolu suinteresuotais subjektais“.
  • Vykdomasis komitetas bus renkamas LFF konferencijoje ir jį sudarys 16 narių: aštuoni iš regioninių asociacijų, A lygos ir A lygos klubų, I lygos atstovai, LFF prezidentas, nepriklausoma moteris ir Lietuvos moterų futbolo asociacijos, Lietuvos salės ir paplūdimio futbolo asociacijos bei Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos atstovai.
  • LFF prezidentas, Vykdomojo komiteto nariai ir nepriklausomų LFF komitetų (rinkimų, revizorių, teisinių organų) pirmininkai, jų pavaduotojai ir nariai negalės „būti pripažinti kaltais dėl nusikalstamos veikos“.

Dar prieš rankų kilnojimą Kauno apskrities federacijos prezidentas Dainius Šumauskas svarstė, kad naujieji įstatai – labiau primesti nei reikalingi. Jo nuomone, nereikėjo mažinti Vykdomojo komiteto narių skaičiaus (nuo 20 iki 16), taip pat – įvesti tokio griežto nepriekaištingos reputacijos reikalavimo.

„Taip, per aukšti reikalavimai keliami, – teigė D.Šumauskas. – Jei žmogus kažkur kažkada paslydo, gal net liečia mane patį... Esu nešęs už įmonę atsakomybę, tad dabar negalėčiau dirbti Lietuvos futbole visuomeniniais pagrindais? Labai keista.“

Paprašytas patikslinti, ar LFF valdyme jis dalyvauti negalės dėl praeityje turėto, bet jau išnykusio teistumo, D.Šumauskas linksėjo galva. Kaip sakė pats, jis nešė atsakomybę kaip įmonės vadovas užsienio šalyje dar 2001-aisiais. Tada, pasak D.Šumausko, jam grėsė bauda arba 7 parų areštas.

„Tikrai ne, – paklaustas, ar bandys teisybės ieškoti teismuose, sakė KAFF prezidentas. – Esu futbolo klubo „Hegelmann“ direktorius, noriu, kad šis klubas augtų, kad tai būtų aukščiausio lygio komanda. Nei dangus man, nei lubos būti VK nariu. Bus reikalinga mano nuomonė – galėsiu ją išsakyti. Turiu ką veikti futbole, gana per trumpą laiką pakėliau tokį klubą.“

Kalbėdamas apie LFF reputaciją, kuriai kenkia teisti asmenys vadovaujančiuose postuose, D.Šumauskas aiškino, jog „nusikaltimas nelygus nusikaltimui“.

Atsisveikindamas jis patikino, kad, nors turi pastabų, ranką į viršų balsavime kels.

Elijaus Kniežausko/„Hegelmann Litauen“ nuotr./Dainius Šumauskas
Elijaus Kniežausko/„Hegelmann Litauen“ nuotr./Dainius Šumauskas

Iš viso Konferencijoje dalyvavo 85 asmenys, „už“ balsavo 83, du susilaikė.

„Puikios nuotaikos. Daugiau nei tikėjausi“, – su šypsena 15min patikino Lietuvos čempionų direktorė Vilma Venslovaitienė.

„Lyginant su tuo, ką turėjome, šie įstatai – kardinaliai kitokie, – aiškino „Žalgirio“ vadovė. – Pradėkime nuo to, kad dalis galių grąžinta prezidentui, bet pagrindinė dalis – futbolo klubai – vėl įtraukti. Prie stalo, kur priimami svarbiausi sprendimai klubams, atsiranda pusiausvyra. Šioje vietoje labai džiaugiuosi, labai sveikinu, labai geras startas pokyčiams. Na, šimtmetis Lietuvos futbolo, einame į naują gražų etapą. Nereikia norėti visko, turime daryti pokyčius, jei jų reikės. Ką dabar matau, jų daugiau nei pakankamai. Reikia tuo naudotis, žinoti, ko nori.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Vilma Venslovaitienė
Alfredo Pliadžio nuotr./Vilma Venslovaitienė

Viena iš LFF Vykdomojo komiteto narių bus nepriklausoma moteris. Ar V.Venslovaitienė taikysis į šį postą?

„Negalvojau apie tai, bet, jei yra skirta vieta klubui, „Žalgiris“ turi būti ten. Ir dėl to, kad švenčia 75 metų jubiliejų, ir dėl to, kad legendinis. Kaip bus – nenoriu bėgti prieš traukinį. Kalbėsime, aiškinsimės“, – aiškino V.Venslovaitienė.

Kalbėdama apie griežtus nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, „Žalgirio“ direktorė teigė, kad yra „dvi pusės“.

„Kadangi impulsas kilo iš Seimo narių, jie turėtų dar padaryti auditą ir įstatymų bazėje, – įsitikinusi auksinio „Žalgirio“ architektė. – Tada niekam nekils klausimų. Dabar yra dviprasmybių. UEFA reikalavimai – nepriekaištinga reputacija. Tai patvirtinta. Yra kaip yra.“

Vilniaus regiono futbolo sąjunga (VRFS) yra daugiausiai narių – 60 – turinti apskritis. Jos prezidentas Deividas Šemberas išsamiai kalbėjo apie naująsias LFF žaidimo taisykles.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./LFF konferencija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./LFF konferencija

„Pasirinkimo nelabai ir buvo, balsavome už tai, ką pateikė FIFA ir UEFA, – 15min komentavo D.Šemberas. – Įstatai nėra tobuli, jie taisytini, tai ateities klausimas. Jei kalbame konkrečiai, tai dėl šakinių asociacijų atstovavimo, didesnio klubų įtraukimo. Jau generalinis sekretorius jūsų tinklalaidėje („Skrieja kamuolys“ – aut. past.) viską paminėjo ir išdėstė dalykus, kurie trukdo padaryti kitokius greitus sprendimus ir pokyčius. Manau, žingsnis po žingsnio eisime link gerojo valdymo pavyzdžio.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“ su E.Stankevičiumi: nauji įstatai, treneris ir ar liks Buzas su Pukeliu?

Idealių įstatų niekur nėra, sunku kažką paimti ir adaptuoti pas mus dėl socialinių, teisinių, ekonominių dalykų. Lietuvoje yra savų niuansų taip pat, nes čia vienas narys gali turėti vieną balsą, skirtingai nei Vakarų Europoje ar Skandinavijoje. Dėl to negalime priimti daugiau klubų – FIFA ir UEFA reikalauja balanso tarp klubų ir kitų šalių. Jei mums Seimo nariai padėtų padaryti pataisas Asociacijų įstatyme, galėtume priimti daugiau klubų. Kiek klubų yra dabar – tai ne riba. Dabar reikia pasidaryti namų darbus, kurie leistų žengti dar vieną žingsnį tolyn.

Reikia kalbėti su Seimo nariais ne dėl didesnio finansavimo, kaip šiandien prezidentas (T.Danilevičius – aut. past.) sakė, o pasidaryti savo darbus. Mes turime viską įgyvendinti, tik tada kalbėti apie tam tikrus finansinius dalykus.“

D.Šembero manymu, greitų rezultatų Lietuvos futbole naujų įstatų priėmimas nežada.

„Pakeitus įstatus, mūsų rinktinė geriau žaisti nepradės, bet, žvelgiant į ateitį, tai didžiulė investicija“, – įsitikinęs buvęs futbolininkas.

Pagal naujuosius įstatus, LFF nariais bus aštuonios iš dešimties apskričių, tad Vilnius, nors ir didžiausias, teoriškai gali likti be balso.

„Man nėra svarbu dalyvauti valdyme, svarbu, kad tas valdymas būtų nukreiptas į futbolo vystymą, plėtrą, – kalbėjo D.Šemberas. – Jei žiūrėsime per įstatų prizmę, Vilnius gali net ir nepatekti į aštuntuką, galim būti tie, kurių valdyme nebus. Bet aš tikiuosi, kad taip nebus, nes esame tie, kurie turi 60 narių. Kitos asociacijos turi po 10, 15 ar 20. Mūsų viena asociacija – kaip penkios kitos apskritys. Manau, turėtume atstovauti Vilniaus bendruomenei Vykdomajame komitete, bet, jei to nebus, didelės tragedijos nematysiu. Kaip vykdėme savo veiklą – taip ją ir vykdysime.“

A.Pukelio, Ž.Buzo ir kitų teistų asmenų pašalinimas, VRFS vadovo nuomone, yra „geras žingsnis“.

„Futbolo federacija galėtų tapti pavyzdine asociacija Lietuvoje“, – sakė D.Šemberas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas