Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 01 20 /22:10

Ritas Vaiginas atskleidė, kaip iš Lietuvos futbolo vadovo posto nuvers Liutaurą Varanavičių

Ritas Vaiginas sukvietęs žurnalistus į spaudos konferenciją atskleidė, kaip iš Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento pareigų nuvers Liutaurą Varanavičių. Tai, apie ką iki šiol kalbėjo tik neoficialiuose pokalbiuose, R.Vaiginas pirmą kartą išdėstė viešai.
Ritas Vaiginas
Ritas Vaiginas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Konfliktas tarp LFF ir Vilniaus apskrities futbolo federacijos (VAFF), kuriai vadovauja R.Vaiginas, šią savaitę vėl iškilo į viešumą, mat LFF suspendavo VAFF narystę organizacijoje.

Tai padaryta dėl to, jog VAFF neva šiurkščiai pažeidė LFF įstatus, piktybiškai nevykdė LFF vykdomojo komiteto sprendimų bei neužtikrino tinkamos futbolo veiklos organizavimo Vilniaus apskrityje.

Pasak R.Vaigino, taip L.Varanavičius pradėjo LFF prezidento rinkimų kampaniją, kurios tikslas – sau iš kelio pašalinti konkurentus. „Tai melaginga šmeižto kampanija, kuria siekiama susidoroti su potencialiais konkurentais LFF prezidento rinkimuose“, – tikino R. Vaiginas.

LFF prezidento rinkimai turėtų įvykti gegužės mėnesį LFF konferencijos metu. Iš LFF narių pašalinta VAFF rinkimuose neturėtų balsavimo teisės. 

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Liutauras Varanavičius
/Liutauras Varanavičius

„Jei nepavyktų L.Varanavičiaus nuversti per rinkimus, dėsime visas pastangas, kad poste jo vistiek neliktų“, – tvirtino R.Vaiginas.

„Be to, jei nebus atšauktas sprendimas dėl VAFF narystės suspendavimo, greičiausiai kreipsimės į teismą. Mes nesiekiame žūtbūt priklausyti federacijai, tačiau akivaizdu, kad taip LFF bando atsikratyti tais, kurie rinkimuose balsuotų prieš L.Varanavičių. Teismui pripažinus, kad VAFF pašalinimas iš LFF narių yra neteisėtas, neteisėta būtų ir L.Varanavičiaus pergalė rinkimuose“, – aiškino R.Vaiginas.

VAFF rankų nesudės, net jei LFF prezidentu vėl bus perrinktas L.Varanavičius. R.Vaiginas turi planą, kaip sužlugdyti visą LFF veiklą.

„Neatmetu galimybės įkurti alternatyvią futbolo federaciją, galbūt – Nacionalinę futbolo asociaciją, ir kreiptis į Kūno kultūros ir sporto departamentą (KKSD), Vyriausybę bei Seimą dėl jos pripažinimo“, – teigė VAFF prezidentas, kuris viltis tokiu atveju sietų su rudenį vyksiančiais Seimo rinkimais.

R.Vaiginas įsitikinęs, kad pasikeitus valdančiajai koalicijai, politinį užnugarį turėtų naujai įkurta federacija, o ne dabartinė, vadovaujama L.Varanavičiaus.

„Be abejo, turėtume kreiptis ir į UEFA, kuri Lietuvą turbūt suspenduotų. Bet, manau, kad blogiau nei dabar vis tiek nebūtų. Gal per tą laiką išsivalytume ir išsirinktume žmones, kurie iš tikrųjų nori dirbti futbolo labui. Kalbu apie tai atvirai, nes nematau L.Varanavičiaus perspektyvų Lietuvos futbole“.

Tiesa, R.Vaiginas nekalbėjo apie tai, kad būtent jis pakeistų L.Varanavičių futbolo vadovo poste. „Neplanuoju, bet neatmetu galimybės“, – paklaustas, ar keltų savo kandidatūrą federacijos prezidento rinkimuose, kalbėjo R.Vaiginas. Jis taip pat neįvardijo ir žmogaus, kuris, jo nuomone, geriausiai tiktų vadovauti šalies futbolui.

R.Vaiginas: LFF niekad nemato savo klaidų

„Tie santykiai su LFF įtempti nuo pat 2001-ųjų. Būtent tada L.Varanavičius tapo LFF prezidentu. Būtent tada ir prasidėjo konfliktinės situacijos. Įtempti – tai čia švelniai sakant.

Visų apskričių federacijos visuomet lįsdavo į krūmus, o mes kovodavome. Nors vis ragindavo. Jūs – Vilnius, jūs turite imtis iniciatyvos, sakydavo. Tačiau kai tos iniciatyvos imdavomės, likdavome vieni.

Iš esmės nebuvo jokio konflikto. Tiesiog drąsiai reiškėme savo nuomonę. Kai matome juoda, negalime sakyti, kad tai balta. Pažiūrėkite, koks LFF biudžetas ir kokia futbolo situacija Lietuvoje. Pažiūrėkite, kokie rinktinių rezultatai. Savo klaidų LFF nemato, o kaltę nuolat verčia apskričių federacijoms“, – spaudos konfederacijoje kalbėjo R.Vaiginas.

Jo pasisakymai apie mane rodo jo išprusimą ir įžūlumą, kurio įgijo sėdėdamas šiltoje kėdėje, sakė R.Vaiginas

Paklaustas, problemos slypi tik L.Varanavičiaus personoje ar visoje LFF organizacijoje, R.Vaiginas išskyrė du žmones – L.Varanavičių ir LFF generalinį direktorių Julių Kvedarą. R.Vaiginui pritarė ir spaudos konferencijoje dalyvavęs VAFF viceprezidentas Rimantas Turskis.

„Viską sprendžia šie du žmonės, o kiti tik paklūsta. Jei pasakai kitą nuomonę, prasideda raganų medžioklė. Visi balsuoja, kaip pasako J.Kvedaras. VAFF nenori to daryti“, – sakė R.Turskis.

L.Varanavičių išvadino apsišaukėliu

„Jis ne prezidentas, o apsišaukėlis, – drąsiai rėžė R.Vaiginas. – 2010 metais turėjo būti rinkimai, tačiau dar 2009-aisiais L.Varanavičius tiesiog  paėmė ir prasitęsė savo įgaliojimus, nepaisant to, kad įstatai tokios galimybės nenumato. Dvejus metus jis LFF vadovauja nelegaliai ir priiminėja neteisėtus sprendimus“.

„Aiškino, jog UEFA taip rekomendavo, kad nebūtų trikdomas pasiruošimas Europos čempionatui. Prie ko čia Lietuva ir Europos čempionatas? Mūsų teisininkai pasidomėjo: pasirodo, UEFA nieko apie tai nežino. Jie patys taip sugalvojo ir visiems primetė“, – pridūrė R.Turskis.

Gyrėsi, ką nuveikė

R.Vaiginas neslepia, kad jį žeidžia pareiškimai, jog VAFF nieko nenuveikė. „Ką mes padarėme? Trakuose įrengtas regioninis futbolo centras. Sportuoja 200 vaikų, įrengta visiškai nauja aikštė. Kitaip tariant, atsirado naujas taškas Lietuvos futbolo geografijoje. LFF į tai nusispjauti.

Per savo darbovietes sugebėjau gauti finansavimą 18 universalių sintetinių aikščių įrengimui, rekonstruotas Naujosios Vilnios „Gintaro“ stadionas, sutvarkytas VU stadionas, sunkiais Vilniaus „Žalgiriui“ 2009-aisiais prisidėjau prie jo išlikimo. Ateina treneriai pasiskundžia, kad jiems trūksta kamuolių, aprangų ar autobuso kelionei į varžybas – viską gauna. O juk nesame turtingi, esame visuomenininkai. Tegu man pasako, kuri apskrities futbolo federacija yra veiklesnė negu mūsų", – dėstė R.Vaiginas.

LFF ir VAFF žodžių mūšis
LFF pozicija Problema VAFF pozicija
Sprendimo suspenduoti VAFF narystę motyvas: gauti Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos (LFTA) raštai Teisėjai R.Vaiginas: „Neturime jokių ryšių su LFTA, nes Vilniaus apskrities pirmenybėse turime savus teisėjus. Nepaisant to, kažkodėl atsiranda raštas, kad LFTA mums turi priekaištų... Tai asmeninis Aurimo Budraičio (VAFF atsakingasis sekretorius, – red. past.) ir LFTA prezidento Jono Bragos konfliktas. Ne kartą jiems sakėme – santykius aiškinkitės teisme, nevelkite federacijų. Kitas dalykas: LFF mūsų klausinėja, kodėl VAFF valdyboje tas žmogus, kodėl anas? Aš sakau – buvo rinkimai. O jie reikalauja kažką pašalinti, kažką pakeisti. Spaudimui nepasidavėme. Didžiausias spaudimas, žinoma, dėl A.Budraičio buvo. Sako, išmeskite A.Budraitį, neturėsite problemų su teisėjais. Kaip žinote, LFF uždraudė geriausiems Vilniaus teisėjams dirbti VAFF pirmenybėse“.
Sprendimo suspenduoti VAFF narystę motyvas: teisininkų išvados dėl įvairių pažeidimų bei LFF įstatų ir drausminių procedūrų ignoravimo. LFF įstatų ignoravimas R.Vaiginas: „Jie norėjo, kad visos apskričių federacijos pasikeistų įstatus pagal jų paruoštą šabloną. Tam, kad LFF galėtų viską valdyti ir kontroliuoti. Mes, kaip ir reikalavo, iš dalies pakeitėme įstatus, tačiau išbraukėme tuos punktus, pagal kuriuos LFF galėtų kištis į mūsų veiklą. Tapome LFF nariais, bet esame savarankiška organizacija, ir įstatymai gina mūsų savarankiškumą. Be to, pati LFF nusižengia UEFA įstatams. Iš vienuolikos LFF Vykdomojo komiteto narių šeši – LFF darbuotojai, nors pagal UEFA reikalavimus taip negali būti“.
L.Varanavičius: „Vilniaus apskrityje susiklosčiusi itin sudėtinga situacija – buvo iškilusi reali grėsmė šių metų sezono vykdymui. Mūsų pareiga yra atsižvelgti į futbolo bendruomenės poreikius ir užtikrinti normalią futbolo veiklą apskrityje“. LFF remiasi VšĮ „Sekmadienio futbolo lygos“, vienijančios 60 klubų, skundu. Varžybų vykdymas

R.Vaiginas: „Sekmadienio futbolo lyga“ nėra nei VAFF, nei LFF narė, todėl labai keista, kad į jos skundą taip reaguojama. Kažkada mėginome sujungti SFL ir Vilniaus pirmenybes, kurias organizuojame mes. Tačiau mūsų komandos to nenorėjo, nes SFL starto mokestis yra 4 tūkst. litų, mūsų – 2400. SFL prezidentas Paulius Malžinskas jau kokius tris metus daro spaudimą, kad užleisčiau VAFF vadovo postą. Aš jam sakau: tai nėra privati bendrovė, kad galėčiau taip imti ir užleisti. Jei nori, dalyvauk rinkimuose, bet pirmiausiai tapk organizacijos nariu. Jis įsivaizduoja, kad VAFF veikla, tai tik mėgėjų pirmenybių organizavimas. Mes seniai išaugome iš tų marškinėlių, nes reikia rūpintis ir bazių plėtra, ir vaikų, veteranų, moterų futbolu. Apskritai mes neprivalome vykdyti mėgėjų pirmenybių. Tai toli gražu ne svarbiausia VAFF funkcija. Taip, pradėjome tai daryti, davėme impulsą, bet dabar džiaugiamės, kad atsiranda privačios iniciatyvos jas vykdyti. Džiaugiamės ir tuo, kad yra SFL. Tačiau kokia ji? Sekmadienio lygoje teisėjauja vienas teisėjas, keitimus leidžia daryti kaip rankinyje: išeina žaidėjai iš aikštės, atsigeria alaus ir vėl grįžta žaisti. Ar tai normalu? Mes ne už tokį futbolą“.

R.Turskis: „Jei neįvyks VAFF pirmenybės, nieko baisaus neatsitiks. VAFF komandos neatstovauja Lietuvai Europos turnyruose. Kur kas blogiau bus, jei neįvyks A lygos pirmenybės, o tokia grėsmė didelė. Prisiminkime: pernai likus dviems dienoms iki čempionato pradžios dar nebuvo aišku, kas jose dalyvaus. Jie suteikia licenciją „Atlantui“, kuriam iškelta bankroto byla... Komandai, kuri net neturi lėšų nuvykti į varžybas... Tegul pirmiausiai susirūpina savo čempionatu“.

LFF Vykdomasis komitetas Vilniaus apskrityje įvedė „tiesioginį valdymą“: LFF administracijai pavesta laikinai tiesiogiai organizuoti futbolo veiklą VAFF teritorijoje Vadovavimas futbolui Vilniaus apskrityje R.Vaiginas: „Ką jie perims? Orą? Jie negali mūsų perimti, mes esame savarankiška organizacija. Gali nebent kurti kitą juridinį darinį“.
L.Varanavičius: „Daug kartų Vilniaus regione susiklosčiusią situaciją stengėmės spręsti ieškodami kompromiso su VAFF vadovais, deja, jie visiškai ignoravo LFF pastangas“. Bendravimas R.Vaiginas: „Mums niekas nesiuntė jokių raštų, kuriuose būtų prašoma paaiškinti galimas problemas. Sprendimą priėmė net nepakvietę VAFF atstovo pasiaiškinti“.
Garsioji anoniminė citata LFF pranešime: „Liaudies išmintis byloja, jog kiekvienoje šeimoje pasitaiko netikėlių. Ne išimtis ir Lietuvos futbolo bendruomenė, kurioje, deja, šį vaidmenį nusprendė prisiimti ne vienareikšmiškai vertinamas „futbolo veikėjas“ – Ritas Vaiginas“ Asmeniškumai R.Vaiginas apie L.Varanavičių: „Jis turi įžūlumo įžeidinėti trenerius, futbolininkus, kitus futbolo žmones. Aš futbole – 40 metų. Koks futbolininkas buvau – toks, tačiau visuomet buvau futbole: iš pradžių kaip žaidėjas, po to – kaip organizatorius. O jis futbole atsidūrė atsitiktinai. Vladimiro Romanovo, kuris taip pat su futbolu neturėjo nieko bendra, dėka. Jo pasisakymai apie mane rodo jo išprusimą ir įžūlumą, kurio įgijo sėdėdamas šiltoje kėdėje“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas