Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos bombų ištremta stipriausia Ukrainos komanda pradeda savo kelionę

Donecko „Šachtar“ futbolininkai pastarąjį dešimtmetį buvo nuolatiniai UEFA Čempionų lygos dalyviai, laimėjo Europos taurę, bet dabar Ukrainos komanda gyvena tremtyje.
Donecko „Šachtar“ rungtynėse Graikijoje, kur Ukrainos komanda rinko pinigus kare vargstančiai savo šaliai.
Donecko „Šachtar“ rungtynėse Graikijoje, kur Ukrainos komanda rinko pinigus kare vargstančiai savo šaliai. / „Scanpix“ nuotr.

Dario Srna buvo girdėjęs bombų garsą jaunystėje, bet šįsyk į tamsius prisiminimus sugrąžino kitoks triukšmas. Tai buvo oro pavojų skelbiančios sirenos.

Kai jos nuaidėjo Kyjive prieš 6 val. ryte vasario 24 dieną, D.Srna sustingo iš siaubo. Jo galva prisipildė mintimis ir košmarais iš vaikystės, pirmojo patirto karo patirties, kai prieš tris dešimtmečius skilo buvusi Jugoslavija.

Nuo tų laikų futbolas buvo ilgam atitraukęs D.Srną, 39 metų kroatą, iš gimtosios Kroatijos – jis net penkiolika metų žaidė Donecko „Šachtar“, o pastaruoju metu dirbo šio Ukrainos klubo sporto direktoriumi. Pavojaus sirenos grąžino jį į senus laikus.

„Pradėjau panikuoti, – pripažino jis pasakojime „New York Times“, – Akivaizdu, jog kai kurios traumos yra likusios visam gyvenimui, jos yra giliai tavyje. Bandai tai pamiršti, bet tokių dalykų pamiršti neįmanoma.“

„Scanpix“ nuotr./Donecko „Šachtar“ sporto direktorius Dario Srna.
„Scanpix“ nuotr./Donecko „Šachtar“ sporto direktorius Dario Srna.

Donecko „Šachtar“ futbolininkai jau yra bėgę nuo bombų.

2014 metais, kai Rusijos karinės pajėgos pirmąsyk atakavo Ukrainą, raketos nusileido į „Šachtar“ stadioną. Nuo tada klubas susipakavo daiktus ir išsikėlė link Vakarų, pradėję klajoklio gyvenimą: naujus namus rado Lvive, paskui sugrįžo į Rytus ir žaidė Charkive, prieš nutūpdami į Ukrainos sostinę Kyjivą.

Dabar „Šachtar“ vėl keliauja. Praėjusią savaitę klubas sulaukė išskirtinio leidimo išsivežti kariuomenei tinkamus vyrus iš šalies – taip žaidėjai ir treneriai išvyko į Stambulą.

Dėl karo Ukrainos futbolo čempionatas jau beveik du mėnesius nutrauktas, o „Šachtar“ rengiasi būti gastrolių komanda, kuri žais parodomąsias rungtynes, kad atkreiptų daugiau dėmesio į ukrainiečių skausmą ir surinktų pinigų besitęsiančiam karui.

Pirmosios tokios rungtynės įvyko šeštadienį Graikijoje, kur „Šachtar“ žaidė su „Olympiakos“ ir apsivilko aprangas su miestų, kuriuos Ukrainoje bombarduoja Rusijos kariuomenė, pavadinimais. Taip pat iškėlė plakatą „Karui – ne“.

„Scanpix“ nuotr./Donecko „Šachtar“ rungtynėse Graikijoje, kur Ukrainos komanda rinko pinigus kare vargstančiai savo šaliai.
„Scanpix“ nuotr./Donecko „Šachtar“ rungtynėse Graikijoje, kur Ukrainos komanda rinko pinigus kare vargstančiai savo šaliai.

Donecko „Šachtar“ nenustojo būti komanda. Dabar ji tikisi būti ir simboliu.

„Aš nežinau, su kokia komanda futbolo istorijoje mes galime būti palyginti, – susimąstė D.Srna. – Nė viena kita komanda niekada nesijautė ir negyveno taip, kaip mes per pastaruosius aštuonerius metus.“

Komanda nerimavo, bet karui nesiruošė

„Šachtar“ vadovai ilgai buvo įsitikinę, kad karo nebus, net ir tada, kai Rusija sustatė visą savo kariuomenę prie Ukrainos sienos vasarį. Net tada, kai žaidėjai pradėjo nerimauti, o susirūpinę jų artimieji kasdien skambindavo per treniruočių stovyklą Turkijoje žiemą.

Tada Sergejus Palkinas, „Šachtar“ vadovas, sušaukė susirinkimą, kad nuramintų dėl besikaupiančios įtampos.

„Aš pasakiau, kad viskas bus gerai, nes ir Ukrainos prezidentas, ir visi kiti kalbėjo, kad nebus problemų, karo nebus“, – pasakojo S.Palkinas.

Komanda grįžo į Kyjivą. Tačiau S.Palkinas klydo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas