Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos futbolo rinktinė – sirgaliai lauks proveržio, kurio gali ir nebūti

Jokia Rusijos rinktinė nėra įveikusi pasaulio čempionato grupių etapo nuo Sovietų Sąjungos laikų. Atrodo, kad šįkart net ir palaikomiems savų sirgalių armijos, traumų išretintiems rusams bus sunku nutraukti šį prakeiksmą.
Rusijos futbolo rinktinė
Rusijos futbolo rinktinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Šalies lūkesčiai buvo didžiuliai prieš aštuonerius metus, kai Rusija laimėjo teisę rengti pasaulio čempionatą. Tačiau, iki čempionato likus paskutinėms dienoms, tikėjimo stebuklu Rusijoje nedaug.

Prieš 8 metus Rusija pasiekė Europos čempionato pusfinalį, tačiau dabar tai atrodo labai tolima. Nors yra didžiausia pagal gyventojų skaičių šalis Europoje ir turi turtingą futbolo istoriją, Rusijos futbolas gerokai prisnūdo.

Prieš ketverius metus vykusiame Europos čempionate rusai garsėjo ne žaidimu aikštėje, o chuliganais už jos ribų.

Tiesa, rusams pasisekė su burtais. A grupėje jie birželio 14 dieną atidarys čempionatą rungtynėmis su Saudo Arabija, kuri yra vienintelė rinktinė, esanti žemiau FIFA reitinge už Rusiją. Šeimininkai taip pat susitiks su Egiptu ir Urugvajumi.

Draugiškos rungtynės parodė, kad rusų gynyba gali turėti rimtų nemalonumų su tokiais puolėjais kaip Mohamedas Salah ir Luisas Suarezas.

Jeigu Rusija išeitų iš grupės, ketvirtfinalyje jų greičiausiai lauktų pavojingos Portugalijos arba Ispanijos rinktinės.

Rusijos rinktinę sudarys beveik visi žaidėjai iš šalies čempionato.

Treneris

Stanislavas Čerčesovas bandė atjauninti komandą, kuri buvo viena iš vyriausių 2016 metų Europos čempionate.

Buvęs vartininkas rinktinėje svarbius vaidmenis priskyrė 24-erių Romanui Zobninui ir 21-erių Aleksandrui Golovinui.

Treneris bandė žaisti trimis vidurio gynėjais, tačiau šią taktiką jaukia traumos. Lyderius pakeitę atsarginiai strigo draugiškose rungtynėse.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos futbolo rinktinės treneris Stanislavas Čerčesovas.
„Scanpix“ nuotr./Rusijos futbolo rinktinės treneris Stanislavas Čerčesovas.

Vartininkai

Rinktinės kapitonas Igoris Akinfejevas žvaigžde tapo, kai 2008 metų Europos čempionate dar būdamas 22-ejų puikiai gynė komandos vartus ir atvėrė duris į pusfinalį.

Tačiau tai jam nepadėjo įsitvirtinti garsiame užsienio klube, I.Akinfejevas visą laiką žaidė Maskvos CSKA. Jo karjerą apkartino ir šiurkščios klaidos. Viena iš jų – 2014 metų pasaulio čempionate, kai vartininkas leido įmušti Pietų Korėjai.

Dėl Rusijos vartų saugumo yra atsakingas lietuvis. Ilgametis S.Čerčesovo padėjėjas Gintaras Staučė pastaruosius kelerius metus dirba Rusijos rinktinės vartininkų treneriu.

„Scanpix“ nuotr./Gintaras Staučė
„Scanpix“ nuotr./Gintaras Staučė

Gynėjai

Centro gynėjai Viktoras Vasinas ir Georgis Džikija patyrė rimtas kelio traumas ir čempionate nepasirodys. Fiodoro Kudriašovo, Romano Neustadterio ir Vladimiro Granato trio nepasiteisino draugiškose rungtynėse su Prancūzija, kurias rusai pralaimėjo 1:3.

Kairiajame krašte greičiausiai pamatysime Jurijų Žirkovą, o dešiniajame – brazilų kilmės Mario Fernandesą.

„Scanpix“ nuotr./Mario Fernandesas
„Scanpix“ nuotr./Mario Fernandesas

Saugai

R.Zobninas ir A.Golovinas yra pagrindinės Rusijos žvaigždės saugų grandyje. 2016 metų Europos čempionate A.Golovinas nesublizgėjo, bet dabar jis turės daugiau patirties.

Denisas Glušakovas šioje rinktinėje žaidė kur kas giliau nei Maskvos „Spartak“ klube ir atlikti gynybinio plano saugo užduotis, bet į galutinę sudėtį nepateko. Dabar kūryba užsiims Alanas Dzagojevas, kuris kažkada buvo laikytas vienu perspektyviausių Europos talentų, tačiau sulaukęs 27-erių turės įrodinėti savo vertę vėl.

Puolėjai

Aleksandro Kokorino kelio trauma dramatiškai sumažino Rusijos rinktinės puolimo potencialą.

Pagrindinis pasirinkimas yra rezultatyviausias Rusijos čempionato žaidėjas 28 metų Fiodoras Smolovas iš Krasnodaro klubo. Dmitrijus Polozas ir Antonas Zabolotnis nieko įspūdingo nepademonstravo ir čempionate nedalyvaus.

„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Smolovas
„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Smolovas

S.Čerčesovas pasikvietė ir Artiomą Dziubą, bet jo akcijos krito po konflikto su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu, kai žaidėjas buvo išsiųstas į Tulos „Arsenal“.

Rungtynės

Birželio 14 dieną Maskvoje bus sužaistos atidarymo rungtynės su Saudo Arabija. Birželio 19 dieną su Egiptu, o 25-ąją – su Urugvajumi.

Dar Sovietų Sąjungos laikais 1958, 1962 ir 1970 metais Rusija yra pasiekusi pasaulio čempionato ketvirtfinalį.

Rusijos rinktinės sudėtis

Vartininkai: Igoris Akinfejevas (Maskvos CSKA), Vladimiras Gabulovas („Brugge“, Belgija), Andrejus Luniovas (Sankt Peterburgo „Zenit“).

Gynėjai: Vladimiras Granatas, Fiodoras Kudriašovas (Kazanės „Rubin“), Andrejus Semionovas (Grozno „Akhmat“), Igoris Smolnikovas („Zenit“), Sergejus Ignaševičius, Mario Fernandesas (abu – CSKA), Ilja Kutepovas (Maskvos „Spartak“).

Saugai: Jurijus Gazinskis („Krasnodar“), Aleksandras Golovinas, Alanas Dzagojevas (abu – CSKA), Aleksandras Jerochinas, Jurijus Žirkovas, Daleras Kuziajevas (visi – „Zenit“), Romanas Zobninas, Aleksandras Samedovas (abu – „Spartak“), Antonas Mirančiukas (Maskvos „Lokomotiv“), Denisas Čeryševas („Villarreal“, Ispanija).

Puolėjai: Artiomas Dziuba (Tulos „Arsenal“), Aleksejus Mirančiukas („Lokomotiv“), Fiodoras Smolovas („Krasnodar“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito