Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos futbolo sirgalius: Marselio mūšis nepasikartos, bet jei anglai puls, gaus dar kartą

Priremta prie sienos, UEFA vadovybė iš savo skvernų pradėjo traukti ginklus, kuriais dar iki šiol niekada nebuvo mosuojama. Po Marselio kruvinų įvykių Europos futbolo vadovai pagrasino Rusijos ir Anglijos rinktines diskvalifikuoti iš čempionato, jei chuliganų protrūkiai ir toliau nesiliaus. Tačiau, ar šie Senojo žemyno futbolo viršūnėlių žodžiai kam nors rūpi – tikėtina, kad antrasis abiejų šalių futbolo chuliganų kruvinas mūšis laukia jau šią savaitę. Tik šį kartą šalies šiaurėje.
Kruvinas anglų ir rusų susidūrimas
Kruvinas anglų ir rusų susidūrimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vėl – per kovinį atstumą

Anglijos ir Rusijos rinktinių ultras ir vėl skiria labai plonytė linija. Rusai jau trečiadienį antrąsias B grupės rungtynes Lilyje žais su Slovakija, tuo tarpu anglų ketvirtadienį vos už keturių dešimčių kilometrų esančiame Lanse laukia Didžiosios Britanijos derbis su Velsu.

VIDEO: Marselyje – kruvinas anglų ir rusų sirgalių susidūrimas

Aistros dėl birželio 11-ąją „Stade Velodrome“ stadione ir jo prieigose įvykusių riaušių nerimsta toliau. Į aršią diskusiją jau spėjo įsikišti ir abiejų šalių politikai, ginantys savuosius ir pirštais baksnojantys į priešininkų komandos chuliganus, periodiškai žibalo į ugnį vis šliūkšteli ir britiška bei rusiška žiniasklaida.

Nors pasaulis keletą dienų iki rungtynių stebėjosi britų futbolo chuliganų netramdomu elgesiu Marselio gatvėse, viskas pasikeitė po „Velodrome“ stadione pasibaigusių rungtynių. Po jų rusai dar tribūnose užpuolė anglų aistruolius ir nuotraukos bei vaizdo įrašai su gyvulišku jų elgesiu kaipmat apskriejo visos Europos žiniasklaidą.

Nors buvo sulaikyti tik 2 rusai, antradienį Prancūzija pareiškė iš šalies deportuojanti dar 29 sirgalius, save identifikavusius kaip Rusijos futbolo sąjungos atstovus. Taip pat Rusijos futbolo sąjungai už sirgalių elgesį skirta 150 tūkst. eurų bauda bei grėsminga žinutė, kad chaosui pasikartojus, rinktinė bus šalinama iš čempionato.

Tiesa, anglai taip pat bausmių neišvengė. Šeši šios šalies chuliganai įkalinti nuo vieno iki trijų mėnesių. Jiems taip pat dviem metams uždrausta kirsti Prancūzijos sieną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chuliganas iš Rusijos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chuliganas iš Rusijos

Rusai jaučiasi nuskriausti

Rusai jaučiasi nuskriausti. Daugelis šioje šalyje yra įsitikinę, kad dėl to kas įvyko, anglai yra kalti ne mažiau. O galbūt net ir daugiau.

„Nusiraminkite, džentelmenai! Geriau pasižiūrėkite į savo sirgalius – niekaip kitaip, nei gyvulišku šios bandos elgesio Prancūzijos pietuose nepavadinsi“, – štai tokiomis antraštėmis savuosius chuliganus gynė didžiausias Rusijos sporto dienraštis „Sport-Ekspress“ ir pateikė visą kolekciją nuotraukų bei vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti siautėjantys anglai.

Nors dar tos pačios dienos rytą išėjusio popierinio dienraščio viršelis buvo negailestingas ne britų, o rusų fanams: „Dviveidis Marselis: pasididžiavimas dėl rinktinės, gėda dėl sirgalių“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policijai teko įsikišti į sirgalių neramumus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policijai teko įsikišti į sirgalių neramumus

Šeštadienį 35 žmonės buvo sužeisti, trys – sunkiai. Skaičiuojama, kad tokio smurto proveržio tarptautinis futbolas nematė nuo 1998 metų pasaulio čempionato, kai turnyras irgi vyko Prancūzijoje, o jo centre taip pat buvo atvykėliai iš kitapus La Manšo.

Pastarosiomis dienomis Prancūzijos žandarmerijai darbo netrūko. Viena svarbiausių Prancūzijos teisėsaugos uždavinių buvo identifikuoti aršiausius abiejų komandų chuliganus. Vis dėlto tai padaryti ganėtinai sudėtinga, kadangi kelių šaltinių duomenimis, nemažai su „specialiomis“ užduotimis viešėjusių ultrų buvo atvykę tik į Marselį ir jau iškeliavo namo.

UEFA sankcijos gąsdina, bet...

Visgi tikimybė, kad neramumai vėl gali pasikartoti išlieka. Abiejų stovyklų atstovai atviri – tereikia menkos kibirkšties ir nesantaikos laužas kaipmat įsiplieks iš naujo. Ir tuomet visai jokios reikšmės neturės UEFA atstovų grasinimai ir perspėjimai.

Jie mus užpuls, gaus dar kartą.

Aplink „Stade Pierre Mauroy“ slovakų ir rusų aistruoliai pradėjo būriuotis nuo ankstyvo ryto, tiesa, negausiomis pajėgomis. Dauguma iš jų fotografuojasi, rūko, gurkšnoja alų ar užkandžiauja. Ženklų apie galimus chuliganiškus protrūkius tarsi ir nematyti, tačiau aplink stadioną tvyranti įtampa – jaučiasi.

Prakalbinti Rusijos futbolo sirgalių Pavelą pavyko tik atkreipus dėmesį, jog žinau komandą, kurios logotipas ištatuiruotas ant kairiosios jo kojos blauzdos. „Torpedo-ZIL“, – mesteliu jam lyg tarp kitko ir paklausiu, ar ilgai palaikė šią jau išnykusią Maskvos sostinės komandą.

Rusas sušnairuoja, nukreipia akis į manąją žurnalisto akreditaciją, o joje išvydęs raides LTU, pradeda žiūrėti dar įtariau. Tačiau keliais sakiniais, o tiksliau, padrikomis frazėmis, persimesti sutinka.

– Kas kaltas dėl įvykių Prancūzijos pietuose? Kodėl kilo tos skerdynės? – paklausiau juodą bluzoną su gobtuvu bei languotus šortus vilkinčio Pavelo.

– Anglai siautėjo ir darė, ką tik norėjo Marselyje keletą dienų, tačiau niekas jokių sankcijų nesiėmė. Jie visą savaitgalį užsiiminėjo provokacijomis, bandė kištis į mūsų eitynes link stadiono, jautėsi nebaudžiami. Kai patys gavo į dūdą, staiga įsikišo UEFA ir pradėjo grasinti mūsų rinktinei, nors, kiek teko girdėti, ir tas muštynes išprovokavo jie, pradėję į mūsiškius mėtyti monetas.

Maskvos „Torpedo-ZIL“ logotipas
Maskvos „Torpedo-ZIL“ logotipas

– Jūs dalyvavote tose muštynėse stadione?

– Ne, buvau kitoje stadiono pusėje, tik mieste.

– O kas mieste buvo?

– Keletas konfliktų, kuriuos išprovokavo jie.

– Tai manote, kad visa tai, kas įvyko – anglų provokacija?

– Nešventi nei jie, nei mes, bet kažkodėl mes esame kaltesni už juos, nors jie nesąmones Marselyje darė keletą dienų.

– Ar gali kažkas panašaus pasikartoti Lilyje ar Lanse?

– Nemanau. Jie (anglai – aut. past.) per toli, o, be to, niekas nenori pakenkti Rusijos rinktinei. Bet jei jie mus užpuls, gaus dar kartą.

Paklausęs, ar galėčiau Pašą ar bent jo tatuiruotą blauzdą nufotografuoti, gaunu nerišlų, tačiau aiškų atsakymą: „Geriau nesikišk, eik šalin!“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chuliganai iš Rusijos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chuliganai iš Rusijos

Slovakai į muštynes irgi nespjauna

Šioje Rusijos ir Anglijos chuliganų priešpriešoje trečiadienį kibirkštį gali įskelti ir rusų varžovės Slovakijos aistruoliai. Šios komandos ultros – taip pat ne patys ramiausi.

Maža to, šiomis dienomis jie jau tapo gerais anglų chuliganų draugais. Rungtynių išvakarėse Lilio baruose anglai gana aktyviai bičiuliavosi su slovakais ir žadėjo paramą, jei tokios reikės akistatoje su rusiškąja gvardija.

Nors anglų britiškasis mūšis su Velsu vyks tik ketvirtadienį vakare Lanse, antradienio vakarą jie gana drąsiai jautėsi ir šeimininkavo Lilio pagrindinėje aikštėje.

Naktį jau neišvengta ir pirmųjų apsikumščiavimų. Užfiksuota, kaip dvi grupelės anglų ir rusų talžo vieni kitus Lilio gatvėje.

Kiek anksčiau, šalia „Micro Brasserie“ restorano anglų futbolo chuliganai demonstratyviai trypė Rusijos vėliavą.

Prancūzijos policija žino – trečiadienį jos laukia karštas vakaras. Ir labai rimtas egzaminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas