Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūškana pergalė San Marine: pažymiai Lietuvos rinktinės žaidėjams ir V.Ivanauskui

Rungtynės trunka du kėlinius. Ne vieną. Kalendorinius metus Lietuvos futbolo rinktinė penktadienį pradėjo Seravalėje, 2:1 pranokdama silpniausią planetos komandą San Mariną. Vilčių pirmajame kėlinyje teikęs vaizdas visiškai subjuro po pertraukos. 15min tradiciškai vertina Lietuvos futbolininkų pasirodymą bei vyriausiojo trenerio Valdo Ivanausko darbą.
Valdas Ivanauskas ir jo auklėtiniai
Valdas Ivanauskas ir jo auklėtiniai / 15min koliažas

Ignas Plūkas – 6

Pats geriausias debiutas, kokį galima įsivaizduoti. Kauno rajono „Hegelmann“ vartininkas praėjusį sezoną buvo vienas geriausių šios pozicijos žaidėjų A lygoje ir nusipelnė debiuto rinktinėje. Varžovas tam – idealus. 28-erių kaunietis žaidė tik iki pertraukos, bet beveik neturėjo darbo, nes visas žaidimas vyko šeimininkų aikštėje. Pirmos rungtynės, „sausi“ vartai.

Rolandas Baravykas – 5

Grįžo į nacionalinę rinktinę po pertraukos, nes praėjusių metų pabaigoje po trinties su trenerių štabu į komandą nebuvo kviečiamas. Iš karto buvo mestas į aistrų sūkurį nuo pirmų minučių. Jau mačo pradžioje puikiai priėmęs kamuolį pavojingai įsiveržė į baudos aikštelę, bet daugiau išpešti iš šios situacijos lietuviams nepavyko. Po pertraukos klaidų buvo kur kas daugiau, panašu, kad pradėjo atsiliepti ir nuovargis.

Benas Šatkus – 4

Vėl sudarė optimaliausią V.Ivanausko vidurio gynėjų porą su Edgaru Utkumi. Tradiciškai spinduliavo ramybe, bet pralaimėjo lemiamą oro dvikovą Mirko Palazzi, kai San Marinas įmušė savo įvartį. „Nurnberg“ sistemai priklausantis gynėjas netrukus gali persikelti į naują klubą. Vargu, ar mačas Seravalėje į lietuvio taupyklę pridėjo papildomų reputacijos taškų.

Edgaras Utkus – 4

Belgijos čempionate įsitvirtinęs gynėjas į rinktinę atvyko dar labiau pasitikėdamas savimi. Drąsiai pradėdavo atakas ir iki pertraukos tai daryti sekėsi puikiai. San Marinui mušant įvartį, pernelyg vangiai žiūrėjo į kamuolį netikėtai gavusį Filippo Fabbri. Visgi reikia pažymėti, kad daugiau kaltės tame epizode tenka oro dvikovą pralaimėjusiam porininkui B.Šatkui.

FSGC nuotr./San Marino futbolininkų džiaugsmas po įvarčio
FSGC nuotr./San Marino futbolininkų džiaugsmas po įvarčio

Egidijus Vaitkūnas – 7

Rinktinės senbuvis buvo vyriausias Lietuvos rinktinės žaidėjas, pradėjęs rungtynes, ir 33-ejų dešinio gynėjo patirtis aikštėje jautėsi. Prieš jaunesnius ir kur kas silpnesnius priešininkus Egis žaidė drąsiai ir užtikrintai, o 12-ąją minutę atliko nuostabų perdavimą į baudos aikštelę, po kurio Augustinas Klimavičius pelnė pirmą mačo įvartį. 61-ąją minutę vietą aikštėje užleido kitam veteranui Sauliui Mikoliūnui.

Linas Mėgelaitis – 8

Puikiai pažįstamoje aplinkoje atsidūręs atraminis saugas žaidė užtikrintai, o 26-ąją minutę po kampinio aplenkė visus oponentus, nuostabiai įkirto į baudos aikštelę ir galva pelnė pirmą savo įvartį nacionalinėje komandoje. Įmušti 23-ejų „Viterbese“ saugui nesutrukdė nei pakankamai kuklus ūgis (178 cm), nei tai, kad buvo stumiamas į nugarą. Su gynybinėmis funkcijomis pirmajame kėlinyje tvarkėsi užtikrintai – San Marinui per aikštės vidurį sunkiai sekėsi konstruoti atakas. Po pertraukos pradėjo stigti jėgų ir kontroliuoti žaidimo ritmą sekėsi gerokai sunkiau. Gavo vienintelę lietuvių geltoną kortelę.

Titas Milašius – 8

21-erių saugas pirmą kartą buvo iškviestas į nacionalinę komandą ir iš karto buvo mestas į starto vienuolikę. Debiutas pavyko puikiai. Belsko-Bialos „Podbeskidzie“ atstovas buvo aktyvus ir akivaizdžiai išsiskyrė standartinių situacijų metu. Šis žaidimo elementas pastaruoju metu buvo tapęs savotišku Lietuvos rinktinės Achilo kulnu, tad V.Ivanauskas gali džiaugtis atradęs dar vieną žaidėją, kuris geba puikiai tokias situacijas išpildyti. Būtent jo pakeltas kampinis virto antruoju lietuvių įvarčiu, bet panašių epizodų prie sanmariniečių vartų Titas sukūrė ir daugiau. Lengvas, veržlus. Panašu, kad T.Milašius užtikrintai pravėrė nacionalinės komandos duris ir grįžti į jaunimo komandą nesiruošia.

Paulius Golubickas – 6

Po traumų virtinės sugrįžo į nacionalinę komandą ir tradiciškai išsiskyrė kūrybiškumu. Mačo pradžia nebuvo lengva, tačiau vėliau įsibėgėjo. Varžovai ne kartą Paulių stabdė be didesnių ceremonijų, tad žaisti nebuvo lengva. 9-ąją minutę turėjo neblogą progą išvesti lietuvius į priekį, bet jo smūgį iš kelių metrų sugebėjo atremti varžovų vartininkas. Per pertrauką pakeistas.

Justas Lasickas – 7

Pradėjo rungtynes dešiniajame krašte ir nežaidžiant Arvydui Novikovui, drąsiai ėmėsi lyderio vaidmens. Tai sekėsi daryti – dvikovos pradžioje lietuviai daugumą savo atakų organizavo būtent dešiniuoju kraštu. 9-ąją minutę veržliai įsiveržė į baudos aikštelę ir sukūrė pirmą realią lietuvių progą.

FSGC nuotr./Justas Lasickas
FSGC nuotr./Justas Lasickas

Fiodoras Černychas – 5

Mače prieš silpniausią pasaulio komandą rinktinės kapitonas atrodė blankokas. Iki pertraukos Fedia buvo bene mažiausiai pastebimas svečių komandos žaidėjas. 25-ąją minutę po rikošetų virtinės turėjo gerą progą ir solidžiai smūgiavo kaire koja, tačiau San Marino vartų sargas Elia Benedettini stebuklingai išgelbėjo šeimininkus. 60-ąją minutę po kampinio pirmasis suskubo prie kamuolio, bet galva smūgiavo nesėkmingai.

Augustinas Klimavičius – 8

Kažin ar įmanoma įsivaizduoti geresnį debiutą. Dvidešimtmetis puolėjas ne vienerius metus yra praleidęs Italijos klubų jaunimo komandose ir sulaukęs V.Ivanausko pasitikėjimo – nenuvylė. Mačą pradėjo aktyviai ir 12-ąją minutę kulnu sugebėjo įmušti pirmą lietuvių įvartį po labai gero E.Vaitkūno perdavimo. Vaizdo kartojimas parodė, kad „Hegelmann“ atakų lyderis įmušė flirtuodamas su nuošale, tačiau VAR Seravalėje nebuvo ir niekas įvarčio iš Augustino neatėmė. Nedaug trūko, kad pirmojo kėlinio viduryje uždirbtų baudinį, bet mačui vadovavęs patyręs vokietis Denizas Aytekinas ant šio kabliuko neužkibo. 62-ąją minutę vietą aikštėje užleido Armandui Kučiui.

Edvinas Gertmonas – 5

Pasirodė aikštėje po pertraukos ir turėjo kur kas daugiau darbo nei pirmajame kėlinyje vartus gynęs I.Plūkas. Nors A lygoje iš Šilalės kilęs vartininkas dar nėra praleidęs nė vieno įvarčio, San Marine šį nemalonų jausmą teko prisiminti. Buvo smulkių klaidų, bet 62-ąją minutę F.Fabbri mušant įvartį šansų neturėjo. Tai buvo trečios E.Gertmono rungtynės Lietuvos rinktinėje ir trečias praleistas įvartis. Šie skaičiai nebūtų kuo nors išskirtiniai, jei ne faktas, kad tuose mačuose lietuvių varžovėmis buvo Malta, Kuveitas ir San Marinas.

Vykintas Slivka – 5

Į aikštę žengė po pertraukos, pakeitęs P.Golubicką. Panevėžiečiui tai buvo jubiliejinis 50-asis mačas rinktinėje, bet jį saugas vargu ar norės prisiminti. Po pertraukos vaizdas aikštėje buvo nykus, o pats Vykintas irgi kažkuo neišsiskyrė.

Saulius Mikoliūnas – 5

Į rinktinę Saulius grįžo po pertraukos ir sužaidė rekordinį 97-ąjį mačą. 61-ąją minutę pakeitė E.Vaitkūną. Energija ir emocija buvo, rezultato – ne.

Armantas Kučys – 5

Kaip ir mače su Kuveitu, jauniausias rinktinės narys aikštėje pasirodė po keitimo. Devyniolikmečio energija veržėsi per kraštus, bet į pavojų prie varžovų vartų konvertuota nebuvo.

Arvydas Novikovas – be įvertinimo

67-ąją minutę pakeitė T.Milašių, bet į lietuvių žaidimą aštrumo neįnešė.

Donatas Kazlauskas – be įvertinimo

81-ąją minutę pakeitė J.Lasicką.

LFF nuotr./Valdas Ivanauskas
LFF nuotr./Valdas Ivanauskas

Valdas Ivanauskas – 5

Rungtynės paliko dvejopą įspūdį. Prieš tokius varžovus laimėti privaloma ir tai pavyko padaryti. Visgi laimėti turėtume ne taip.

Treneris drąsiai į aikštę nuo pirmųjų minučių leido naujokus T.Milašių ir A.Klimavičių ir tai puikiai veikė. Abu debiutantai buvo vieni geriausių žaidėjų aikštėje.

Ankstyvas rungtynių įvartis gerokai palengvino lietuvių užduotis, o antrasis atsakė ir į svarbiausią klausimą. Iki pertraukos lietuviai žaidė „pirmu numeriu“ ir tai darė solidžiai.

Rezultatas švieslentėje – geresnis, nei kartėlį palikusiame paskutiniame praėjusių metų mače su Kuveitu, tačiau klaustukų mačas Saravelėje paliko ypač daug.

Po pertraukos dviejų įvarčių persvarą turėję lietuviai visiškai sugriuvo ir žaidimas stipriai išsiderino. Po keitimų į aikštę žengę žaidėjai ne gyvino žaidimą, o tik jį darkė.

Antram kėlinyje mūsiškiai atrodė visiškai išsikvėpę ir besiblaškantys. Koncentraciją išlaikyti sekėsi sunkiai, o po praleisto įvarčio išvis sutriko. Prasčiausia FIFA reitingo rinktinė buvo geresnė komanda aikštėje, o svečių žaidimas virto palaida bala.

Kontroliuoti įvykių absoliučiai nepavyko ir šis padrikas vaizdelis V.Ivanauską turėtų ypač neraminti, nes jau antradienį mūsiškių laukia kur kas rimtesnis priešininkas – Airija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas