Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

S.Berlusconi futbolo kelias: nuo „Milan“ pasaulinės šlovės iki „Monza“ sėkmės istorijos

Pirmadienį pasaulį supurtė žinia, jog mirė ilgametis Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi. Skandalingasis politikas buvo ir didelis futbolo mylėtojas – pastaruoju metu rėmė Italijos „Serie A“ rungtyniaujančią „Monza“, o praeityje „AC Milan“ buvo pavertęs vienu stipriausių klubų ne tik Apeninuose, bet ir pasaulyje.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi / Scanpix nuotr.

S.Berlusconi mirė Milano šiaurėje esančioje San Rafaelės ligoninėje sulaukęs 86 metų.

Į ją jis buvo atgabentas planinei apžiūrai, nes jau kurį laiką sirgo leukemija. Bet sekmadienio vakarą padėtis staiga pablogėjo.

Pastaruoju metu skandalingasis politikas buvo „Monza“ prezidentas. Šią komandą jis įsigijo 2018-aisiais, kai Brianzoli dar žaidė „Serie C“.

Vadovaujant S.Berlusconi ir jo istorinei dešiniajai rankai Adriano Galliani, „Monza“ 2021-22 m. pirmą kartą istorijoje iškovojo kelialapį į aukščiausią divizioną, o debiutinėje kampanijoje šiemet surinko 52 taškus.

Jo futbolo kelias prasidėjo „AC Milan“ komandoje devintajame dešimtmetyje. Galiausiai verslininkas tapo sėkmingiausiu prezidentu per visą Rossoneri istoriją.

Milano klubą S.Berlusconi įsigijo 1986 m. vasario 20 d. ir vairavo iki 2017-ųjų balandžio.

Per šį laiką „AC Milan“ laimėjo aštuonis „Serie A“ čempionų titulus, penkias Čempionų lygos taures, vieną Italijos taurę, septynias Italijos supertaures, dvi tarpžemynines taures, vieną pasaulio klubų taurę ir penkias UEFA supertaures.

Iš viso per 31-erius jo vadovavimo metus Milanas iškovojo 29 trofėjus.

1986-ųjų vasarą jis pasirašė pirmąją sutartį su Roberto Donadoni, tačiau Milano komandos aukso era prasidėjo kitą sezoną, kai S.Berlusconi pasamdė tuomet beveik nežinomą trenerį Arrigo Sacchi, anksčiau vadovavusį „Parma“ komandai.

A.Sacchi ir S.Berlusconi „Grande Milan“ įsirašė į Italijos ir Europos futbolo istoriją, tapdamas viena ikoniškiausių visų laikų komandų.

Olandų trijulė Frankas Rijkaardas, Ruudas Gullitas ir Marco Van Bastenas, akademijos absolventai Franco Baresi, Paolo Maldini bei Alessandro Costacurta buvo Milano komandos sėkmės kalviai ankstyvuoju S.Berlusconi eros etapu.

Per kitus du dešimtmečius prie „AC Milan“ prisijungė daugybė kitų žvaigždžių – nuo Dejano Savičevičiaus iki Jeano-Pierre'o Papino, Zvonimiro Bobano, Marcelio Desailly, George'o Weah, Roberto Baggio, Andrijaus Ševčenkos, Kaka...

S.Berlusconi eros metu komandai vadovavo A.Sacchi, Fabio Capello, Oscaras Tabarezas, Alberto Zaccheroni, Cesare Maldini, Fatihas Terimas, Carlo Ancelotti, Leonardo, Massimiliano Allegri, Clarence'as Seedorfas, Filippo Inzaghi, Siniša Mihajlovičius, Cristianas Brocchi ir Vincenzo Montella.

2017-aisiais klubą iš S.Berlusconi už 740 mln. eurų nusipirko prieštaringai vertinamas kinų verslininkas Li Yonghongas. Po vienerių metų jis perleido klubą „Elliott Management“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas