Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtametę gynybos liniją gyręs M.Moreira: „Bandau prisiminti dar bent vieną varžovų progą“

„Arba laimėsime, arba pasimokysime“, – prieš Konferencijų lygos antrojo etapo startą kalbėjo Marijampolės „Sūduvos“ treneris Miguelis Moreira. Po pirmųjų rungtynių daugiau šansų, kad Lietuvos vicečempionams teks tenkintis pamokomis akistatoje su „Viborg“, nors dar niekas neprarasta – danai pirmąjį susitikimą Suvalkijoje laimėjo 1:0.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Burtuose nusišypsojus sėkmei, „Sūduva“ išvengė pirmojo atrankos etapo Konferencijų lygoje, kuriame jau krito „Kauno Žalgiris“ ir „Panevėžys“.

Septintos Danijos komandos iššūkis buvo sunkus, tačiau pernelyg neišgąsdino marijampoliečių pirmajame kėlinyje. Kaip ir 300 danų sirgalių, išsirengusių nuogai ir garsiai dainavusių šiltą vakarą Marijampolėje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

M.Moreira išstatė tankią gynybą prie „Sūduvos“ vartų, nors neturėjo Justino Januševskio, o trijų gynėjų linijoje žaidė krašte įprastai rungtyniaujantis 36-erių kapitonas Vaidas Slavickas, 34-erių gynybinio tipo saugas Povilas Leimonas ir 35-erių veteranas Aleksandras Živanovičius.

„Prieš rungtynes pajuokavau, kad kartu sudėjus jų amžius – virš 100 metų, – po rungtynių 15min pasakojo M.Moreira. – Nepaisant to, jie kasdien puikiai dirba, kad būtų pasiruošę. Tai patyrę žaidėjai, komandai šiandien patirties labai reikėjo. Jie buvo gerai organizuoti, gerai rungtyniavo prieš stiprią komandą.“

Tikro puolėjo „Sūduva“ taip pat neturėjo – atakos smaigalyje žaidė A lygoje tris įvarčius mušęs saugas Xavi Auzmendi ir naujokas Tiago Almeida, kuriam priimtiniausia pozicija – dešiniojo krašto gynėjas.

„Jis nekeičia pozicijos, – apie naujoko vietą aikštėje sakė M.Moreira. – 21-erių Almeida buvo puolėjas, vėliau žingsnis po žingsnio jis tapo krašto puolėju, galiausiai – krašto gynėju. Bet jis žino, kaip žaisti puolime.“

Nors didžiąją dalį laiko per pirmas 45 minutes sūduviečiai lindo į gynybą, keletą kartų pabandė užklupti varžovus aukštu spaudimu ir tai pasiteisino – „Viborg“ atliko iš viso 8 smūgius, tačiau į vartų plotą komandos pataikė po kartą.

Po pertraukos vaizdas aikštėje buvo panašus – „Sūduva“ gynėsi, „Viborg“ ieškojo erdvių. Skirtumas buvo tik vienas – jų rado. 78-ąją minutę Sofusas Brixas, aikštėje pasirodęs vos prieš 4 minutes, buvo išvestas į puikią poziciją ir tiksliu smūgiu kaire koja nuginklavo Tomą Švedkauską.

„Nėra komandos, kuri gali būti 100 proc. susikoncentravusi visas 90 minučių ir žaisti be taktinių klaidų. Tai yra futbolas. Gaila, kad įvartis krito beveik pačioje rungtynių pabaigoje“, – pažymėjo M.Moreira.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Geriausią šeimininkų progą turėjo Kule Mbombo, kuris 83-ąją minutę sulaukė perdavimo pažeme iš Vaido Slavicko, tačiau apsisukdamas smūgiavo šalia vartų. Marijampolės stadione nuaidėjo apmaudo šūksniai.

„Didžiuojuosi komanda, jos pasirodymu, – 15min sakė M.Moreira. – Rungtynės parodė, kad esame organizuoti, žaidžiame su aistra, kad galime būti ir esame stipri komanda. Šias rungtynės pralaimėjome, bet esame pusiaukelėje.“

Treneris prisiminė keletą „Sūduvos“ sukurtų progų, tačiau pažymėjo, kad rungtynes „Viborg“ kontroliavo dėl akivaizdžių priežasčių.

„Varžovai turi daugiau individualios kokybės, nes turi didesnį biudžetą, bet yra kaip yra. Nepaisant to, mes kovėmės gerai, sukūrėme šansų, turėjome galimybių. Reikia daugiau kūrybos paskutinėje atakos stadijoje, gynybą organizavome tikrai gerai. Jie mušė įvartį, bet dabar bandau prisiminti dar vieną situaciją, kai jie galėjo pasižymėti. Nepavyksta“, – dėstė portugalas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Viborg“ ekipos treneris Jacobas Friisas po susitikimo buvo patenkintas vaizdu aikštėje: „Esame laimingi laimėję, tai pirmos rungtynės klubui Europoje per 22 metus. Laimėjome išvykoje, gerai, kad pavyko įmušti prieš organizuotą varžovų gynybą. „Sūduva“ buvo parengusi taktiką gynyboje, todėl buvo nelengva sukurti šansus, nelengva mušti įvartį, tačiau buvome kantrūs, kokybiški.“

Atsakomosios rungtynės kitą ketvirtadienį vyks Viborge.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Suduva vs Viborg football match
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Suduva vs Viborg football match

„Kai pralaimime 0:1, turime būti atsargūs su taktika, kurią renkamės. Kai tai atsilieki 0:1, gali bet kada įmušti įvartį, – paklaustas apie rungtynes išvykoje sakė M.Moreira. – Žinoma, darysime pakeitimų, tai normalu, tačiau turime suprasti: jei 85 minutę rezultatas yra 0:1, mes turime dar 5 minutes. Turime būti protingi šioje situacijoje, negalime išstatyti 5 puolėjų ir praleisti vieną ar du įvarčius. Turime būti atsargūs, suprasti rungtynes. Tokiuose mačuose detalės daro skirtumą.“

„Reikėtų žiūrėti į bendrą paveikslą: mes gerai kontroliavome rungtynes, tačiau turime prižiūrėti varžovų kontratakas, – į kitą savaitę žvelgė danų komandos strategas J.Friisas. – Dabar mes pirmaujame 1:0, žiūrėsime, ką darys „Sūduva“, ar jie rungtyniaus panašiai. Jei taip, tuomet jau turime 90 minučių praktikos prie tokio oponentų žaidimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas