Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalingojo mačo bangos: kritika „Sūduvos“ žaidėjams, teisėjo vertinimas ir bauda už šokį

Lygiai prieš savaitę Lietuvos futbolą papurtė dar neregėtos rungtynės. Keturios raudonos kortelės Marijampolės „Sūduvos“ žaidėjams, necenzūrinės skanduotės ir skriejantys daiktai į įvykių epicentre atsidūrusį arbitrą Manfreda Lukjančuką – tokia drama vyko Lietuvos čempionų tvirtovėje 11-ajame A lygos ture. 15min domėjosi, kokie sprendimai ir vertinimai buvo atlikti aistroms nurimus.

Susitikimas tarp „Sūduvos“ ir „Bangos“ baigėsi lygiosiomis 0:0, tačiau kuklus rezultatas niekaip nenupasakoja to uragano, kuris praūžė Marijampolėje.

O viskas buvo taip...

Marijampolės komandos legionierius iš Austrijos Thomasas Salamonas 34-ąją minutę šiurkščiai sustabdė varžovą, teisėjas M.Lukjančukas jau buvo pasiruošęs rodyti geltoną kortelę, tačiau prie šio šaukdamas pribėgo Robertas Vėževičius ir pastūmė oponentą.

Th.Salamonas teatrališkai krito ant vejos susiėmęs už veido ir išprovokavo „Bangos“ lyderiui geltoną kortelę, tačiau jau po akimirkos mačo arbitras nustebino ir patį „Sūduvos“ gynėją. Vieną po kito M.Lukjančukas parodė austrui geltoną bei raudoną korteles ir šeimininkai liko dešimtyje.

53-ąją minutę „Sūduva“ liko ir be dar vieno austro Danielio Offenbacherio, kai šis neleistinai sustabdė pavojingai į baudos aikštelę besiveržusį japoną Shogo Yoshikawą ir taip pat buvo išvarytas iš aikštės.

Kai 83-ąją minutę varžovų baudos aikštelėje griuvo Andro Švrljuga, nervai neišlaikė atsarginiam „Sūduvos“ vartininkui Ignui Plūkui. Emocijas pernelyg aktyviai reiškusiam suvalkiečiui teisėjas parodė raudoną kortelę ir išvarė į tribūną, bet ir tai dar nebuvo viskas.

Jau po trijų minučių ketvirtoji raudona kortelė Suvalkijoje prisirpo, kai Valerijus Šabala teisėjo adresu paleido repliką. Mačo arbitras neseniai po keitimo aikštėje pasirodžiusiam latviui parodė raudoną kortelę ir šeimininkai liko aštuoniese.

VIDEO: 10 turo santrauka: „Banga“ – „Sūduva“ (2020-07-19)

Rungtynių metu vis garsesnės buvo ir „Hikvision“ stadiono tribūnos, kurios vienu metu sprogo necenzūrine skanduote teisėjo atžvilgiu.

Po rungtynių veiksmas taip pat nesibaigė. Keli „Sūduvos“ žaidėjai (Ivanas Kardumas, Andro Švrljuga, Domagojus Pušičius, Giedrius Matulevičius, Ivanas Hladikas) šoko priešais teisėjus ir taip „šventė“ iškovotą tašką.

Kai M.Lukjančukas ėjo link tunelio, į jį skriejo keletas daiktų iš tribūnų.

Teisėjas dirbo gerai

15min susisiekė su Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos (LFTA) prezidentu Sergejumi Sliva, kuris iškart pareiškė, kad M.Lukjančuko darbą vertina gerai.

„Teisėjas gavo pažymį 8,4 ar 8,3, nenoriu sumeluoti. Čia labai geras pažymys. Aš jam tik daviau velnių, kad jis neišvarė A.Švrljugos ir vartininko (I.Kardumo – aut. past.), bet čia gal jau būtų per daug Lietuvos lygiui“, – kalbėjo S.Sliva.

Jis tikino ir pats mokantis jaunus arbitrus būti principingais ir gyrė 28-rių M.Lukjančuką, jog šis būtent taip ir elgėsi.

nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“

S.Slivos teigimu, per visą nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje nėra buvę tokios „bjaurios“ ir „įžūlios“ komandos, kokia pasirodė „Sūduva“ per rungtynes praėjusį ketvirtadienį.

„Aišku, įžūliausias žmogus šitam Lietuvos čempionate yra A.Švrljuga. Ne tai, kad baisiausias ar blogiausias, bet labai apsimetėliškas. Jis kur nors nukris, kur nors dar kažką padarys...“, – sakė Lietuvos futbolo teisėjų vadovas.

nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“

Prisiminęs raudoną kortelę V.Šabalai, S.Sliva įvardino žodžius, kuriais jauniausią visų laikų A lygos teisėją apdovanojo latvis, tačiau šiame tekste tokios leksikos vartoti negalima.

„Tai jis (teisėjas – aut. past.) turi kentėti, laukti? Kaip jam ir sakau: „Jie (žaidėjai – aut. past.) mūsų negaili nė vienas, niekados negailėjo ir negailės. Tai, jei jie nusipelnė, būkit mieli, ir parodykit savo veidą“, – akcentavo S.Sliva.

Jis neslėpė, kad žemesnio lygio teisėją iš vėžių galėtų išmušti ir sirgaliai, kurie Marijampolėje dažnai nepagaili bet kurio atvykusio arbitro. Dėl to pastabų žiūrovams turėjo ir LFTA prezidentas.

S.Sliva pasakojo, kad, atvykęs į Lietuvos čempionų tvirtovę, visad įsitaiso ne pagrindinėje tribūnoje, mat joje, apsuptam įtūžusių marijampoliečių, jam rungtynes stebėti nėra įmanoma – jie mato tik teisėjo veiksmus, tačiau nevertina to, kaip elgiasi jų palaikomi futbolininkai.

nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“

Tačiau LFTA prezidentas nemano, kad sirgaliai darė įtakos M.Lukjančuko veiksmams. Kaip pavyzdį jis įvardino tą pačią V.Šabalai parodytą raudoną kortelę, kurios įbaugintas ar paveiktas teisėjas galbūt ir nebūtų ištraukęs.

Reziumuodamas S.Sliva pasikartojo, kad nepriklausomos Lietuvos istorijoje tokių žaidėjų, kokius turi „Sūduva“, dar nėra matęs.

„Su lietuviais būčiau nuėjęs ir pasikalbėjęs, o su tokiais nežinau net ką kalbėti... Jie vieną tau gali sakyti į akis, o kitą daryti“, – svarstė S.Sliva.

Jis pripažino, kad ir pats M.Lukjančukas nėra be priekaištų. S.Slivos teigimu, jaunas arbitras suklydo per rungtynes tarp Vilniaus „Žalgirio“ ir Gargždų „Bangos“, kuomet atšaukė į gargždiškių vartus paskirtą 11 metrų baudinį.

nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“

„Pripažinom, kad buvo klaida, davėm Lukjančiukui tris savaites pailsėt, bet mes viską žiūrim, dirbam, – pasakojo S.Sliva. – Na, sušvilpei, tegul būna, kad suklydai, ir ką? Peržiūrės inspektorius, bet dabar tu pasiduodi... Aš, kaip pats teisėjavęs, jiems sakau: „Vyrai, man niekada asistentas nepasakė, kad skirčiau 11 metrų baudinį“.

Suklysk, jei suklydai. Aš aiškinu taip: „Manfredai, tu buvai nuo momento apie 10 metrų, o asistentas tai buvo 60 ar 70 metrų... Tai iš kur jis ką gali matyti?“ Tai sakau: „Jūs pasikeiskit (su asistentu – aut. past.), atiduok tada jam švilpuką, imk vėliavėlę, jei jau neturit principingumo.“

„Sūduvai“ – baudos dėl žiūrovų ir šokių

Trečiadienio vakarą A lyga išplatino pranešimą, kad LFF Drausmės komitetas apdalino žaidėjus ir klubą baudomis bei diskvalifikacijomis.

Visų pirma, 1000 eurų pinigine bauda nubaustas „Sūduvos“ klubas už sirgalių veiksmus.

Taip pat nuspręsta skirti nuobaudas keturiems „Sūduvos“ žaidėjams. Ignas Plūkas bus priverstas praleisti dar dvejas rungtynes, V.Šabala – vienerias.

nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“

„Kitiems – 300 eurų piniginės baudos“, – rašė A lygos puslapis, tačiau neįvardino nei kas tie žaidėjai, nei už ką yra baudžiami.

Federacijos atstovai 15min informavo, kad be klubo sutikimo negali atskleisti šios informacijos.

Susisiekus su „Sūduvos“ prezidentu Vidmantu Murausku, jis 15min patvirtino, jog 300 eurų baudų sulaukė po rungtynių pasirodymą priešais teisėją surengę šokėjai.

„Kad šokėjai, tai faktas, o šoko jų daugiau. Nežinau, ar tai buvo geriausi šokėjai...“, – juokavo Marijampolės klubo vadovas.

V.Murauskas patikino, jog nesinaudos galimybe teikti apeliacinio skundo dėl skirtų baudų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas

„Nubaudė, tai nubaudė. Nesigilinau, tiesą sakant, net ar čia didžiausios numatytos bausmės. Kiekvienas už savo veiksmus turi atsakyti“, – kategoriškas buvo V.Murauskas.

Jis pripažino, kad jo klubo žaidėjai buvo atsakingi už tai, kas vyko aikštėje.

„Už žiūrovus irgi klubas atsakingas, negražu, kai necenzūriškai šaukia, bet žiūrovus reikia gerbti, gerai, kad jie yra. Paprašysim, kad kitą kartą tokių išsireiškimų nenaudotų. Nėra konkrečiai paaiškinta, už ką dėl tų žiūrovų baudžia, bet pasišnekėsim su apsauga papildomai“, – 15min kalbėjo V.Murauskas.

„Sūduvos“ prezidentas tikino, jog klubas ieškos ir ras žmones, nusprendusius iš pykčio švystelėti daiktus teisėjo M.Lukjančuko link.

„Su jais asmeniškai pašnekėsim. Jų atžvilgiu kažkokių veiksmų nesiimsim, bet gražiai prašysim, kad nesielgtų netinkamai. Mums palaikymo reikia, jie mūsų komandos dalis, tai 12-tas mūsų žaidėjas. Sumokėsim baudą ir manau, kad žmonės supras. Žodžiai dar žodžiais, bet ir tie daiktų mėtymai... O gavom daug ar mažai? Gavom ir tiek, toks gyvenimas“, – užbaigė V.Murauskas.

„Sūduva“ su 29 taškais po 12 turų yra A lygos lyderė ir trimis taškais lenkia Vilniaus „Žalgirį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai