Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 02 /17:47

Šlykšti Lietuvos futbolo grimasa: garsus teisėjas kumščiais pliekė septyniolikmetį vartininką

Apie Lietuvos futbolo reputacijos gerinimą kalbėjęs naujasis LFF prezidentas Tomas Danilevičius jau kitą dieną po išrinkimo sulaukė smūgio žemiau juostos. Dar vieną dėmę ant ir taip skandalais išsuodinto šalies futbolo munduro tėškė vienas garsiausių Lietuvos teisėjų. Įdomiausia, jog būtent arbitrų korpuso atstovai turi bene didžiausią įtaką naujos sudėties LFF Vykdomajame komitete.
Tomas Danilevičius ir Saulius Dirda
Tomas Danilevičius ir Saulius Dirda

Devyniolikmečių Pirmos lygos Pietų/Rytų zonos dvikovoje skandalą sukėlė su vienos komandos septyniolikmečiu vartininku susimušęs patyręs teisėjas Saulius Dirda.

Konfliktas įvyko lygos lyderių rungtynėse Kaune, kur antroje vietoje žengiantis vietos „Stumbras-FRK Feniksas“ susitiko su pirmaujančio Vilniaus „Žalgirio“ atstovais.

Žalgiriečiai laimėjo daugiau nei užtikrintai – 9:1, tačiau ne rezultatas buvo šių rungtynių pagrindinis akcentas.

Rungtynes stebėję liudininkai 15min teigė, jog iš karto po dvikovos tarp S.Dirdos ir septyniolikmečio „Stumbro“ atstovo Tado Giraičio įsiplieskė nesantaikos kibirkštis, peraugusi į rimtą apsikumščiavimą.

Viename epizode T.Giraitis papriekaištavo arbitrui už neva neužfiksuotą nuošalę, bet į tai S.Dirda vaikinui pažėrė necenzūrinių žodžių tiradą.

Visgi jaunuolis skolingas neliko – atsakė tuo pačiu. Iš karto po finalinio švilpuko vartininkas ir teisėjas apsižodžiavo. Tuomet S.Dirda pirmą kartą pabandė stverti T.Giraičiui už gerklės.

Futbolininkas aikštę paliko turėdamas geltoną kortelę, bet grįždamas į persirengimo kambarį, NFA koridoriuje sulaukė teisėjo marškinėliais dar tebevilkinčio S.Dirdos smūgio į veidą.

Netrukus vyrų konfliktas persikėlė ant grindų. Apsaugos darbuotojas ir „Stumbro“ treneriai puolė skirti įsikarščiavusius incidento dalyvius, bet tai jiems padaryti pavyko ne iš karto.

15min susisiekus su T.Giraičiu ir pabandžius išsiaiškinti daugiau aplinkybių, iš pradžių vartininkas teigė, jog sutiks papasakoti apie konfliktą.

Vis dėlto, praėjusius daugiau nei valandai, vaikino atsakymas jau buvo kitoks: „Nekomentuosiu“. Pasiteiravus kodėl, T.Giraitis nusišypsojo: „Neprivalau atsakyt“.

S.Dirda: „Buvo tik apsižodžiavimas“

Nors grumtynes NFA stebėjo apie dvi dešimtys asmenų, pirmadienį S.Dirda gynėsi ir mūsų portalui tikino, kad rankos prieš vartininką nekėlė.

„Koks ten konfliktas, kokia čia versija, – 15min pirmadienio įvykius komentavo S.Dirda. – nežinau jokių kitų versijų. Ką aš čia galiu pasakyti? Truputį nesidžiaugiu, kas čia įvyko. Truputį gal pakeltu tonu pabandžiau paaiškinti jaunuoliui, kuris nesupranta, ką daro, ir futbole dar nelabai orientuojasi. Jis davė tiek pastabų teisėjui, o nesugebėjo atremti nė vieno smūgio.“

– Bet teigiama, kad konfliktas iš aikštės persikėlė į NFA patalpas...

– Ten šiek tiek garsiau ir pasikalbėjome. Savo elgesiu ir tuo, kaip jam tai pasakiau, nesu patenkintas.

Valdo Knyzelio/KAFF nuotr./Sauliaus Dirdos brigada
Valdo Knyzelio/KAFF nuotr./Sauliaus Dirdos brigada

– Teigiama, kad į darbą buvo paleisti kumščiai ir grūmėtės net pargriuvę...

Kokios dar muštynės. Mes tik garsiau pasikalbėjome ir tiek. Nieko ypatingo ten nebuvo.

– Kas taip sako, tai jų ir paklauskit. Aš tai tikrai nieko ten neprisimenu.

– Tai buvo muštynės, ar ne?

– Ne. Kokios dar muštynės. Mes tik garsiau pasikalbėjome ir tiek. Nieko ypatingo ten nebuvo.

– Nebuvo net apsistumdymo?

– Ne. Na, kam čia pūsti tai, ko nėra? Tiesiog truputį pasikalbėjome ir viskas.

– Kaip bebūtų, turbūt sutiksite, kad futbolo teisėjo darbas nėra po rungtynių auklėti žaidusius.

– Tikrai taip. Tai pripažįstu.

– Nuo ko šis konfliktas prasidėjo?

– Jie buvo praradę sveiką protą. Buvo smarkiai atsilikę, tai galbūt buvo skaudu. Pradėjo pulti ant teisėjų. Ant teisėjos asistentės Ugnės Šmitaitės. Priekaištavo dėl nuošalių. Aš jiems pasakiau: „Vyrai, žaiskit futbolą, o mes jau čia kaip nors suteisėjausim.“ Bet prie ko čia teisėjavimas, kai pralošinėji 0:9?

– Apsauga nebandė įsikišti į konfliktą?

– Žinokit, apsaugos net nepastebėjau. Čia jaunimo rungtynės, nebuvo nei apsaugų, nei nieko. Nieko čia ypatingo nebuvo, bet jums, kaip žurnalistams, šis įvykis turbūt labai įdomus.

– Nebijot, kad sulauksite sankcijų už tokį elgesį?

– Jei sulauksiu, tai sulauksiu. Nieko nepadarysi.

Apsaugos tarnyba atsakomybės kratosi

Nuo atsakomybės atsiribojo ir rungtynėse apsaugą užtikrinti turėjusios „Kvintencijos“ vadovai. Nors liudininkai teigia, kad tarnybos darbuotojas buvo vienas tų, kurie su „Stumbro“ treneriu NFA koridoriuje stengėsi gesinti įsismarkavusį konfliktą, įmonės vadovas Danielius Bučinskas turėjo kiek kitokią nuomonę ir aiškino, kad jo pavaldiniai atsakingi tik už įvykius stadiono prieigose.

„Nieko negaliu komentuoti. Žinau, jog kažkas ten apsistumdė, bet tik tiek. Mūsų kompanija dirbo šiose rungtynėse, bet mes dirbame tik stadiono prieigose. Vaizdo kameros yra, jomis stebima, bet įrašas nevykdomas. Kameromis galima vaizdą matyti, tačiau ne viskas yra įrašoma. Taigi neturiu nei ką atsisukt, nei pasižiūrėt“, – aptakiai incidentą komentavo D.Bučinskas.

Jo teigimu, apsaugos darbuotojams kištis į konfliktą nebuvo reikalo.

„Vyksta kovos, vyrai rimtai žaidžia, tai gal ir pasistumdo. Bet iki to, kad reikėtų įsikišti mūsų tarnybai, tikrai nebuvo prieita“, – tikino „Kvintencijos“ vadovas.

„Patalpose mes saugome. Jeigu kas nors įvyksta, mes įsikišame. Bet saugome patalpas. O ten viskas vyko rungtynėse. Už jas atsakingi teisėjai, o ne mes“, – teigė D.Bučinskas.

Aistros kunkuliavo ir LFF taurės finale

Priminsime, kad dar prieš savaitę S.Dirda teisėjavo LFF taurės finalui tarp Kauno „Stumbro“ ir Vilniaus „Žagirio“.

Kaunietis vadovavo rungtynėms, nors viena iš finalo dalyvių atstovavo būtent laikinajai sostinei.

Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos (LFTA) prezidentas Sergejus Sliva tokį sprendimą aiškino tuo, jog LFF taurės finalo arbitras buvo paskirtas beveik prieš metus ir dar nežinant, kad „Stumbras“ sensacingai pasieks finalą.

Jau iš karto po pralaimėtos dvikovos vilniečiai neslėpė susierzinimo, o su arbitru sukonfliktavęs „Žalgirio“ kapitonas Egidijus Vaitkūnas gavo raudoną kortelę ir dvejų rungtynių diskvalifikaciją.

Praėjus kelioms dienoms apie prastą teisėjavimą prabilo ir A lygos čempionų strategas Valdas Dambrauskas.

S.Dirda pastarąjį dešimtmetį buvo vienas geriausių šalies teisėjų, praeityje priklausė dabar puikiai Europoje vertinamam ir į Elito arbitrų grupę besiveržiančio Gedimino Mažeikos teisėjų brigadai.

A.Lapkauskaitės/KAFF nuotr./S.Dirda (kairėje) priklausė Gedimino Mažeikos brigadai
A.Lapkauskaitės/KAFF nuotr./S.Dirda (kairėje) priklausė Gedimino Mažeikos brigadai

Panaši istorija – ir prieš penkerius metus

Įdomiausia, kad ūmaus būdo kaunietis į panašų incidentą įsivelia jau ne pirmą kartą.

Klausyk, tuoj į galvą gausi. Nori?

Prieš penkerius metus beveik identiškas incidentas buvo užfiksuotas ir per A lygos rungtynėse tarp Klaipėdos „Atlanto“ ir Vilniaus REO. Rungtynių pabaigoje S.Dirda grasino jau pašalintam „Atlanto“ kapitonui Davydui Arlauskiui.

„Tas Dirda kažkoks nesveikas. Nuėjo prie Arlos ir visiems mums girdint pradėjo rėkt „Klausyk, tuoj į galvą gausi. Nori?“, – apie konfliktą tuomet pasakojo vienas ant atsarginių suolo sėdėjęs, bet prisistatyti nenorėjęs „Atlanto“ futbolininkas.

Pats D.Arlauskis situacijos tada nekomentavo, bet leido suprasti, kad incidentas buvo.

„Bijau pasakot, nes dar baudą gausiu. Galiu pasakyti tik tiek, kad jam atsakiau: „Pabandyk, jei gudrus.“ Daugiau nieko nekomentuosiu“, – trumpai tada pasakojo D.Arlauskis.

PAPILDYTA:

Kilus ažiotažui, po kelių valandų S.Dirda paskambino į 15min redakciją ir pranešė, jog su T.Giraičiu susitaikė.

„Susitikome su Tadu ir civilizuotai aptarėme tai, kas įvyko. Jis pripažino, kad kai kuriose situacijose persistengė, aš taip pat sutikau, kad neturėjau teisės nesusivaldyti. Paspaudėme rankas ir palinkėjome vienas kitam sėkmės. Svarbiausia, kad iš šios situacijos abu pasimokytume ir klaidų nekartotume“, – teigė S.Dirda.

S.Dirdos asmeninio archyvo nuotr./Tadas Giraitis ir Saulius Dirda
S.Dirdos asmeninio archyvo nuotr./Tadas Giraitis ir Saulius Dirda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas