Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sporto akcentai: Tikrosios krizės futbolas išvengė

Laikraštis "Sportas": Kauno apygardos teismo nutarimas gražinti J. Kvedarą į LFF prezidento postą turėtų sutaikyti FIFA su Lietuva
Julius Kvedaras
Julius Kvedaras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Rugsėjo 24 d. Kauno apygardos teismas panaikino rugpjūčio 30 d. Kauno apylinkės teismo nutarimą pusmečiui nušalinti Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentą Julių Kvedarą iš užimamų pareigų. J. Kvedaras įtariamas neteisėtai praturtėjęs.

Revoliucinė situacija Lietuvos futbole baigėsi šnipštu? Susivienijusi prieš J. Kvedarą opozicija pralaimėjo? Gal taip, o gal ir ne. Ir galbūt nėra taip svarbu: išstums dabartinį LFF prezidentą jo priešininkai iš užimamos kėdės ar ne. Svarbu, kad po Kauno apygardos teismo nutarimo Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) ir Lietuvos įstatymai rado kompromisą.

Nagrinėdami Kauno apylinkės teismo nutarimą FIFA funkcionieriai raukėsi. O oficialiai – išsakė susirūpinimą esama padėtimi Lietuvoje.

FIFA labai nemėgsta, kai kas nors, kad ir teismas, kišasi į tai, ką ji laiko savo reikalu. Teismo sprendimo tarptautinė organizacija nepaisyti, aišku, negali. Bet gali suspenduoti LFF narystę savo organizacijoje. Kai į nacionalinės federacijos veiklą kišasi pašalinės, jos manymu, jėgos.

Lietuvos pašalinimas ilgesniam laikui iš tarptautinių varžybų grėstų krachu daugeliui šalies klubų. Veikiausiai tada susidarytų padėtis, kurią futbolo opozicija įsivaizduoja esant dabar, apibūdindama ją kaip giliausią Lietuvos futbolo krizę.

FIFA sankcijos labai rimtai sumažintų LFF 29 mln. litų (anot futbolo opozicijos) biudžetą, nes šalies futbolas netektų pagrindinio rėmėjo – UEFA. Vargu ar kas nors liktų ir iš negausių privačių rėmėjų. Kas norėtų susidėti su sporto šaka, kurios federacijos nepripažįsta visas pasaulis?

O kad FIFA išties gali suspenduoti, įrodo paprastas faktas – tokią sankciją ji jau buvo pritaikiusi ne vienai nacionalinei federacijai, kai į jos reikalus buvo įsikišusi kuri nors valstybinė institucija. Taip nutiko ir Lietuvos kaimynei Lenkijai. Tiesa, Lenkijos futbolas dėl to nenukentėjo. Kaip ir kitų sankcijas patyrusių Europos šalių, Lenkijos valdžia greitai žengė žingsnį atgal. Parodyti savo principus FIFA dažniausiai bando Afrikos ar Azijos režimai. Paprastai tos šalys, kurių tikrai negalima pavadinti futbolo valstybėmis...

Bet veikiausiai mums neteks išsiaiškinti, į kurias valstybes Lietuva panašesnė – į Europos ar į trečiojo pasaulio. Kauno apygardos teismo nutarimas turėtų sutaikyti FIFA su Lietuva.

Geras ar blogas futbolo vadovas J. Kvedaras, kaltas jis ar ne – kita kalba. Jei jis bus pripažintas kaltu, jokia tarptautinė organizacija nepadės jam išvengti bausmės.

Ir galbūt Lietuvos futbolo federacija tikrai sulauks pokyčių. Bet ne futbolo sužlugdymo kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas