Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Štabą pristačiusiam Edgarui Jankauskui prieš debiutą rinktinėje nemažai galvos skausmo

Lietuvos futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas surengė pirmąją savo spaudos konferenciją. Joje nacionalinės komandos vedlys pristatė savo trenerių štabą bei kalbėjo apie būsimas kontrolines rungtynes su Rumunija (kovo 23 d.) ir Rusija (kovo 26 d.), atsakinėjo į daugybę klausimų apie kviestus ir nekviestus žaidėjus, jų pasirinkimą.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žaidėjų pasirinkimas

Kitaip nei buvęs nacionalinės komandos treneris Igoris Pankratjevas, naujasis strategas E.Jankauskas noriai atsakinėjo į klausimus apie žaidėjų pasirinkimą.

Didžiausi klausimai paskelbus kandidatų sąrašą kilo ties puolėjų ir vartininko pozicija. Visą atrankos į Euro-2016 ciklą pagrindiniu vartininku buvęs Giedrius Arlauskis šį kartą paliktas už borto. Nacionalinėje komandoje – tik trys puolėjai.

„Vartininko pozicija turbūt yra stabiliausia. Visi trys vartininkai savo klubuose žaidžia pirmais numeriais, turi žaidybinės praktikos, kas šiai pozicijai yra labai svarbu. Tai bus vienas didžiausių galvosūkių, kurį pasirinkti.

G.Arlauskis ir Žydrūnas Karčemarskas patys pasiprašė būti nekviečiami. Žydrūnas nori koncentruotis klubiniam futbolui, baigiasi jo kontraktas, tad kaip pats sakė – suteiks šansą jaunimui. Giedrius buvo patyręs traumą, dabar net nežaidžia, atsistatinėja, tad irgi prašė būti nekviečiamas“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Anot trenerio, nė vienas iš vartininkų galutinai durų rinktinei neuždarė. Tiesa, paklausus apie G.Arlauskį ir jo norą žaisti rinktinėje atrankoje į 2018 metų pasaulio pirmenybes, E.Jankauskas prieš atsakydamas sudvejojo: „Atrankos ciklui ne jis nepasakė“.

Trenerio nekviesti jų į komandą taip pat prašė ir Vokietijoje rungtyniaujantis Arvydas Novikovas bei I.Pankratjevo ne kartą nekviestas Marius Stankevičius.

„Arvydo žmona laukiasi pirmagimio, greitai gimdys, tad jis paprašė leisti jam būti kartu. Stankevičius labai entuziastingai priėmė kvietimą, tačiau klubas prašė likti, nes jie kovoja dėl patekimo į aukščiausią lygą. Kontrolinėms rungtynėms prašė nekviesti, tačiau ateityje pasirengęs padėti“, – pasakojo E.Jankauskas.

Gal norėtųsi pradėti darbą nuo mačų su Butanu ar Liuksemburgu, bet manau, kad geriausiai tobulėji, kai žaidi su stipriais varžovais.

Lietuvos rinktinės treneris iš išplėstinio kandidatų sąrašo išbraukė tris „SMScredit.lt A lygoje“ rungtyniaujančius futbolininkus. Tai „Atlanto“ nariai Andrius Bartkus ir Donatas Kazlauskas bei „Žalgirio“ atstovas Tautvydas Eliošius.

„Į Rusiją įvažiavimas yra su vizomis, tad turėjome sąrašą pradėti formuoti dar neprasidėjus A lygai. Kiekvienos matytos rungtynės duoda peno apmąstymams, sąrašas keičiasi. Net jei kitame ture kažkas sublizgės, mes jau nesugebėsime jų išvežti dėl Rusijos vizų kontrolės“, – apgailestavo treneris.

Dėmesys žaidėjų monitoringui ir šansas Edvinui Girdvainiui

Ne ką mažiau klausimų iškėlė ir E.Jankausko sprendimas į nacionalinę komandą kviestis trečiajame Ispanijos divizione rungtyniaujantį Edviną Girdvainį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rokas Garastas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rokas Garastas

„Mes žiūrime rungtynes, potencialius kandidatus, kurie verti galimybės pasirodyti rinktinėje. Girdvainio čempionatas mažai matomas, tačiau lygis ten neprastas, žinau, kad juo domisi aukštesnio lygio komandos, potencialas jo geras. Reikia duoti šansą, jis perspektyvus. Tikrai daug laiko skiriame žaidėjų monitoringui“, – užtikrino E.Jankauskas.

Lietuvos rinktinės trenerių štabe nuo šiol darbuosis šiemet tik 28-erių sulauksiantis specialistas Rokas Garastas. Jo svarbiausias uždavinys bus žaidėjų monitoringas, varžovų žaidimo analizė bei naujų technologijų treniruočių procese pritaikymas.

„Man tai neeilinis šansas, kaip tokiam jaunam treneriui. Man teko susidurti su moderniomis technologijomis, esu įgijęs patirties „Ajax“ klube. Mokydamasis Barselonos universitete stažavausi „Barcelona“ ir „Espanyol“ klubuose. Ten sužinojau, kaip pritaikyti tam tikras technologijas padedant žaidėjams rengtis rungtynėms. Tikiuosi, kad tai pritaikysiu ir pas mus“, – kalbėjo R.Garastas.

LFF generalinis direktorius Nerijus Dunauskas patikino, kad E.Jankausko rinktinė kreips ypač didelį dėmesį į žaidėjų monitoringą, būsimų varžovų analizę.

Visi trys vartininkai savo klubuose žaidžia pirmais numeriais, turi žaidybinės praktikos, kas šiai pozicijai yra labai svarbu. Tai bus vienas didžiausių galvosūkių, kurį pasirinkti.

„Rokas yra žmogus, kuris atlikinės žaidėjų monitoringą. Yra nemažai, kurių visi mes negalime matyti. Yra įvairios sistemos, kuriose žaidėjų lygį galime matyti, jų pasirengimą. Žinoma, nebuvo taip, kad praėjusių trenerių komanda žaidėjų visai nestebėjo, bet dabar dėmesys bus kur kas didesnis. Ir ne tik mūsų žaidėjų, bet ir varžovų“, – pasakojo N.Dunauskas.

„Kruopščiai analizavome būsimų varžovų rungtynes. Kuo daugiau analizuoji, tuo labiau pradeda prakaituot delniukai, – juokavo E.Jankauskas. – Abi komandos yra stiprios, jos priims rungtynes kaip tikrai svarbias, nes tai joms vieni paskutiniųjų testų prieš Europos čempionatą. Tobulėjimui tai bus neįkainuojama patirtis, jėgų patikrinimas.

Gal norėtųsi pradėti darbą nuo mačų su Butanu ar Liuksemburgu, bet mes priėmėme šių rinktinių pasiūlymą. Manau, geriausiai tobulėji, kai žaidi su stipriais varžovais. Jie geriausiai parodo tavo trūkumus, klaidas, per gerai apie save galvojantiems parodo, kaip yra iš tiesų“, – apie Rumunijos ir Rusijos rinktinių iššūkius sakė E.Jankauskas.​

E.Jankausko trenerių štabe taip pat dirbs buvęs Lietuvos futbolininkas Igoris Morinas bei Marijampolės „Sūduvos“ klube dirbantis vartininkų treneris Audrius Ramonas.


Lietuvos futbolo rinktinė kovo 23 dieną Džurdžu mieste žais su Rumunijos rinktine, o po trijų dienų jau Maskvoje susitiks su Rusijos nacionaline komanda. Abi ekipos yra 2016-ųjų Europos futbolo čempionato dalyvės.

Vasarą mūsų šalies nacionalinė komanda sužais dar tris rungtynes. Baltijos taurės turnyre gegužės 29 dieną mūsiškiai Klaipėdoje priims Estiją, o birželio 1-ąją išvykoje žais su Latvija. Birželio 6 dieną vyks kontrolinės rungtynės su Lenkija.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lietuvos futbolo rinktinės trenerių štabas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lietuvos futbolo rinktinės trenerių štabas

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas:

Vartininkai:
Vytautas Černiauskas (Bukarešto „Dinamo“, Rumunija);
Emilijus Zubas (Belsko Bialos „Podbeskidzie“, Lenkija)
Ernestas Šetkus („Sivasspor“, Turkija);

Gynėjai:
Vytautas Andriuškevičius (Leuvardeno „Cambuur“, Nyderlandai);
Markas Beneta (Klaipėdos „Atlantas“);
Valdemaras Borovskis (Jonavos „Lietava“);
Deividas Česnauskis  („Trakai“);
Georgas Freidgeimas (Pavlodaro „Irtyš“, Kazachstanas);
Edvinas Girdvainis („Marbella“, Ispanija);
Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“);
Tomas Mikuckis (Chabarovsko „SKA Energija“, Rusija);
Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris“);

Saugai:
Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris“);
Saulius Mikoliūnas (Vilniaus „Žalgiris“);
Mindaugas Panka (Petah Tikvos „Hapoel“, Izraelis);
Deimantas Petravičius („Nottingham Forest“, Anglija);
Vykintas Slivka (Hertogenboso „Den Bosch“, Olandija);
Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas);
Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“);
Ernestas Veliulis (Marijampolės „Sūduva“);
Ovidijus Verbickas (Klaipėdos „Atlantas“);

Puolėjai:
Deivydas Matulevičius („Botosani“, Rumunija);
Fedoras Černychas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija);
Lukas Spalvis („Aalborg“, Danija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito