Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sumaištis UEFA: dėl A.Čeferino valdžios stiprinimo atsistatydino ilgametis prezidento bendražygis

Europos futbolo asociacijų sąjungą (UEFA) purto seniai neregėtas skandalas. Dabartinio prezidento Aleksandro Čeferino siekis pakeisti organizacijos įstatus, kurie leistų jam ilgiau likti poste, išaukė buvusių bendražygių nepasitenkinimą – ketvirtadienį iš pareigų pasitraukė vienas svarbiausių UEFA asmenų Zvonimiras Bobanas.
Zvonimiras Bobanas
Zvonimiras Bobanas / Vida Press nuotr.

Buvęs Kroatijos rinktinės ir „Milan“ klubo puolėjas savo sprendimą po trejų metų palikti UEFA futbolo vadovo pareigas motyvavo tuo, kad „visiškai nepritaria“ A.Čeferino politiniams žingsniams.

„Su liūdesiu ir sunkia širdimi neturiu kitos išeities, kaip tik palikti UEFA, – teigiama Z.Bobano pareiškime. – Nesistengiu būti kažkokiu didvyriu, juolab kad taip mąstau ne vienas“.

Šis Z.Bobano pasitraukimas dar kartą viešai parodo augantį vis didesnį nepasitenkinimą A.Čeferino vadovavimu. Slovėnų teisininkas praėjusių metų balandį buvo be konkurencijos perrinktas UEFA vadovu. Europos futbolui jis vadovauja nuo 2016-ųjų.

Vida Press nuotr./Zvonimiras Bobanas
Vida Press nuotr./Zvonimiras Bobanas

Galima prisiminti, kad UEFA palaikė savo gėdą užsitraukusį buvusį viceprezidentą ispaną Luisą Rubialesą, kai šis pateko į incidentą per rugpjūčio mėnesį vykusį moterų pasaulio futbolo čempionato finalą.

Kai L.Rubialesas galiausiai atsistatydino, UEFA viešai padėkojo jam pareiškimu, kuriame nebuvo išreikšta parama Ispanijos žaidėjoms.

Tada UEFA bandė sugrąžinti Rusijos jaunimo rinktines į Europos varžybas. Šio plano galiausiai buvo atsisakyta po dviejų savaičių, kai daugybė federacijų narių ir toliau tvirtino, kad nežais rungtynių su karą Ukrainoje sukėlusia agresore.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Čeferinas
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Čeferinas

Nesutarimai UEFA vykdomajame komitete padidėjo gruodžio 2 d. Hamburge (Vokietija) vykusiame posėdyje, kuriame buvo traukiami 2024 m. Europos čempionato burtai.

Jo metu su A.Čeferino pritarimu buvo pateiktas pasiūlymas iš dalies pakeisti UEFA įstatus, pagal kuriuos prezidentų kadencijos trukmė ribojama iki 12 metų.

Šią taisyklę UEFA įsivedė po 2015-aisiais priimtos antikorupcinės reformos, kai JAV ir Šveicarijos federaliniai tyrimai atskleidė didžiulį korupcijos tarptautiniame futbole mastas. Dėl šio skandalo iš UEFA prezidento pareigų buvo pašalintas Michelis Platini ir A.Čeferinui atsivėrė kelias į valdžią.

Naujuoju pasiūlymu norima patikslinti, kad pirmieji treji A.Čeferino kadencijos metai iki 2019-ųjų, per kuriuos jis baigė M.Platini įgaliojimus, nebūtų įskaičiuoti į 12 metų kadencijos limitą.

Z.Bobanas posėdyje Hamburge nedalyvavo, bet prieš tokį A.Čeferino sumanymą pasisakė buvęs „Manchester United“ generalinis direktorius ir UEFA iždininkas Davidas Gillas.

Jis pareiškė, kad iš esmės nepritaria kadencijos termino pratęsimui, nors jam pačiam tai būtų naudinga, kad galėtų ilgesnį laiką likti vykdomojo komiteto nariu.

Ketvirtadienį paskelbtame Z.Bobano atsistatydinimo laiške aiškinama, kad jam nepavyko pakeisti A.Čeferino nuomonės.

„Nepaisant to, kad išreiškiau didžiausią susirūpinimą ir visišką nepritarimą, UEFA prezidentas nemano, kad dėl siūlomų pakeitimų kyla kokių nors teisinių problemų, jau nekalbant apie kokias nors moralines ar etines problemas, ir jis ketina tęsti darbą nepaisant to, kad siekia savo asmeninių tikslų“, – savo laiške pyksta Z.Bobanas.

Kroatas gyrė UEFA vadovą už tai, kad jis palaikė reformas savo prezidentavimo pradžioje ir teigė, kad „jo nusigręžimas nuo šių vertybių yra nesuvokiamas“.

„Visiškai suprantu, kad niekas nėra idealus, juolab ir aš pats. Tačiau buvimas viso to šalininku prieštarautų principams ir vertybėms, kuriomis nuoširdžiai tikiu ir už kurias pasisakau“, – teigė buvęs vienas įtakingiausių UEFA funkcionierių.

UEFA oficialiame pareiškime teigiama, kad Z.Bobanas pasitraukė „abipusiu susitarimu“.

„UEFA dėkoja ponui Bobanui už jo atsidavimą ir linki jam kuo geriausios kloties tolimesnėje karjeroje“, – teigiame Nione (Šveicarija) įsikūrusios organizacijos pranešime

Jei vasario 8 d. Paryžiuje vyksiančiame UEFA kongrese organizacijos nariai patvirtins naują įstatų direkciją, A.Čeferinas galės kandidatuoti į prezidento postą ir 2027 m. vyksiančiuose rinkimuose. Tuo pačiu tai leistų jam išlaikyti šią postą ne 12, o 15 metų.

„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Gianni Infantino
„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Gianni Infantino

Z.Bobaną UEFA pasamdė po to, kai jis paliko vadovo pareigas savo buvusiame „Milan“ klube. Anksčiau kroatas dirbo FIFA, buvo jos dabartinio prezidento Gianni Infantino pavaduotojas futbolo klausimais.

G.Infantino, kaip ir A.Čeferinas, atėjo į valdžią 2016 metais po FIFA supurčiusio skandalo, kai buvo nušalintas tuometinis jos prezidentas Seppas Blatteris.

G.Infantino daugiau nei šešerius metus dirbo UEFA generaliniu sekretoriumi vadovaujant G.Platini ir iškėlė savo kandidatūrą, kai jo viršininkas tapo skandalo centrine figūra.

G.Infantino jau dabar yra tikras, kad galės likti poste iki 2031 metų, nepaisant 12 metų prezidento kadencijos apribojimo.

FIFA jau pakeitė savo įstatus, kad jo 2016-2019 m. laikotarpis, kai jis pakeitė S.Blatterį, nebūtų įskaičiuotas į 12 metų laikotarpį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi