Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos futbolo sausra tęsiasi – dabar pamoka nuo Kazachstano

Lietuvos futbolininkai pralaimėjimu 0:2 Kazachstanui pradėjo Tautų lygos sezoną. Tai buvo šansas nutraukti nuo 2016 metų trunkančią nelaimėtų oficialių rungtynių seriją, bet 25-as iš eilės mačas ne tik baigėsi be pergalės, bet ir pralaimėjimu Vilniuje iki šiol didžių pergalių nepasiekusiai Kazachstano komandai.
Fiodoras Černychas
UEFA Tautų lyga: Lietuva - Kazachstanas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Tautų lygos C diviziono 4 grupės startas
  • Rugsėjo 4 d. 19 val. Lietuva –Kazachstanas
  • Rugsėjo 7 d. Albanija – Lietuva
  • Spalio 11 d. Lietuva – Baltarusija

Mačo pradžioje ir pabaigoje praleisti įvarčiai paliko Lietuvos futbolą be svarbiausios komandos pergalių oficialiose varžybose.

Nuo 2016 metų spalio, kai buvo 2:0 įveikė Malta, Lietuva nelaimi oficialių rungtynių.

Šįkart tuščiame stadione pralaimėta 118 vietą FIFA reitinge užimančiai komandai.

Oro dvikovą greitoje atakoje 3 rungtynių minutę laimėjęs Maskvos CSKA saugas Baktiyaras Zajnutdinovas ir tašką rungtynėse 86 minutę gražiu smūgiu į viršutinį vartų kampą padėjęs Islambekas Kuatas suteikė džiaugsmo Kazachstano komandai penktadienio vakarą.

Nors lietuviai nuolat ragino vienas kitą, o tuščiame stadione tai girdėjosi puikiai, visas atakų šuoras antrajame kėlinyje neatnešė vaisių.

Po blankaus pirmojo kėlinio Fiodorą Černychą pakeitęs Karolis Laukžemis, Gratas Sirgėdas, Donatas Kazlauskas turėjo progų pasižymėti, bet tikslumo trūko.

Rusiškais keiksmažodžiais savo bendražygius vis paraginęs Kazachstano vartininkas Stasas Pokatilovas išlaikė vartus sausus.

Tautų lygos C diviziono 4-ojoje grupėje Valdo Urbono treniruojama komanda dar žais su Albanija (jau pirmadienį Tiranoje) ir Baltarusija (spalio 11 d.).

Lietuviai turėjo aikštės pranašumą, tik jis dėl pandemijos buvo sąlyginis – pagal UEFA taisykles rungtynės žaidžiamos be žiūrovų.

Be to, Lietuvos rinktinė akistatą pasitiko be savo lyderio Arvydo Novikovo ir jaunojo talento Pauliaus Golubicko, nebuvo ir geriausio vartininko Ernesto Šetkaus.

Menka paguoda, kad Lietuvos rinktinės simbolis Saulius Mikoliūnas šįvakar tapo šalies rekordininku.

Į starto sudėtį įtrauktam S.Mikoliūnui tai 85-osios rungtynes rinktinėje. Iki šiol daugiausiai mačų – 84 – buvo sužaidęs dabar V.Urbono vadovaujamame trenerių štabe dirbantis Andrius Skerla. Šįvakar 36 metų Vilniaus „Žalgirio“ krašto gynėjas S.Mikoliūnas aplenkė A.Skerlą.

Kitose C diviziono 4-osios grupės rungtynėse Baltarusija namie 0:2 pralaimėjo Albanijai, su kuria lietuviai žais kitas rungtynes Tiranoje pirmadienį.

Svarbiausius rungtynių įvykius ir įspūdžius iš LFF stadiono fiksavo 15min portalas.

Lietuva – Kazachstanas 0:2

Antrasis kėlinys

90 min. Liūdna pabaiga. Atakų buvo, bet rezultatas 0:2.

86 min. Įvartis... Kazachstanas pelnė antrą įvartį, kai nuostabiu smūgiu iš už baudos aikštelės prieigų Islambekas Kuatas pataikė į viršutinį vartų kampą. 0:2.

68 min. „Laužiam, laužiam. Dar, damušam, damušam!“, – saviškius ragino vartininkas Dž.Bartkus. Lietuviai ilgam buvo įsikūrę varžovų aikštės pusėje. Trūksta tik įvarčio.

63 min. Dar vienas pavojingas mūsų komandos šūvis. G.Sirgėdas smūgiavo klastingai iš baudos aikštelės prieigų, bet kamuolys nuskriejo virš vartų kampo.

61 min. „Arčiau, bl..“, – savo komandos draugams rusiškai rėkė Kazachstano vartininkas S.Pokatilovas, kai lietuviai surengė ataką. Bet K.Laukžemis, stovėjęs per porą metrų nuo virpsto, nepataikė iš kiek nepatogaus kampo.

58 min. Lietuvos komandos šturmas. Iš pradžių D.Kazlauskas įsiveržė, bet jam kelią užtvėrė Kazachstano vartininkas. Po kampinio lietuviai atliko net kelis smūgius iš eilės. Po kelių blokų šovė ir M.Palionis, bet greta vartų.

53 min. Pavojingiausia Lietuvos rinktinės ataka – J.Lasickas ir G.Sirgėdas sužaidė „sienele“ greitoje atakoje, bet prieš vartininką iššokęs G.Sirgėdas pabandė gudriai nukreipti kamuolį į vartų kampą, tik nebuvo tikslus – greta vartų.

50 min. „Labai gerai, Modestai“, – savo saugą gyrė V.Urbonas, kai lietuviams pavyko šauti iš toli – J.Lasickas smūgiavo stipriai, bet gerokai virš vartų.

46 min. Treneris V.Urbonas pakeitė puolėją – vietoj pirmojoje dalyje blankiai atrodžiusio F.Černycho į aikštę įleistas Karolis Laukžemis.

Pirmasis kėlinys

45 min. Pirmasis kėlinys baigėsi. Kazachstano komanda atakavo pavojingiau ir pelnytai pirmauja vienu įvarčiu po pirmosios rungtynių dalies.

40 min Dž.Bartkus išgelbėjo Lietuvos komandą efektingu šuoliu. Nemažiau gražus buvo ir Kazachstano išpuolis ir smūgis iš eigos iš baudos aikštelės kampo. Bet Lietuvos vartininkas reagavo puikiai.

33 min. Graži Lietuvos komandos ataka – keli perdavimai, o po Justo Lasicko perdavimo D.Kazlauskas galva pasiekė kamuolį – šis praskriejo šalia virpsto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kazachstanas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kazachstanas

30 min. Aikštėje apylygė kova, išskirtinių progų neturi nė viena komanda. Tiesa, du Kazachstano išpuoliai buvo nemalonūs – vieną smūgį galva sugėrė Dž.Bartkus, kitą likvidavo aukštai iššokęs S.Mikoliūnas.

5 min. Žinia apie Lionelio Messi sprendimą likti Barselonos klube nuvilnijo per LFF stadiono tribūnas.

3 min. Greitas įvartis į Lietuvos vartus. Iš krašto greitą svečių ataką palydėjo perdavimas į baudos aikštelę, kur atbėgęs Baktijoras Zainutdinovas laimėjo dvikovą prieš gynėją, aplenkė vartininką Dž.Bartkų ir pasiuntė kamuolį į vartus. 0:1.

Tai buvo visa virtinė vėlavimų Lietuvos komandos gynyboje. Krašte nespėjo E.Girdvainis, jį pasaugoti nespėjo ir S.Mikoliūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kazachstanas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Kazachstanas

1 min. „Davai, davai“, nuskambėjo Lietuvos rinktinės futbolininkų raginimas vienas kitam prieš pat starto švilpuką, o vartininkas Džiugas Bartkus paprašė rinktinės personalo atnešti atsigerti prie vartų. „Dirbame nuo pirmos minutės aktyviai, aktyviai. Užtikrintai!“, – suriko Dž.Bartkus bendražygiams.

Jo ir kitų žaidėjų žodžiai girdisi aikštėje labai gerai, nes stadione nėra žiūrovų. Tribūnose ir greta jų tik fotografai, žurnalistai ir federacijos darbuotojai.

Lietuvos rinktinės sudėtis:

Džiugas Bartkus, Markus Palionis, Edvinas Girdvainis, Saulius Mikoliūnas, Rolandas Baravykas, Gratas Sirgėdas, Justas Lasickas, Donatas Kazlauskas, Domantas Šimkus, Modestas Vorobjovas, Fiodoras Černychas.

Kazachstano sudėtis:

Stasas Pokatilovas, Sergei Malijus, Nuralu Alipas, Aibolas Abikenas, Askhatas Tagybergenas, Bauyrzhanas Islamkhanas, Janas Vorogovskijus, Gafurzhanas Sujumbajevas, Baktijoras Zainutdinovas, Aleksandras Maročkinas, Maratas Bystrovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai