Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švilpuką paėmė išvytas iš aikštės, dabar jo klausys visas pasaulis

Pirmą sykį istorijoje svarbiausiose futbolo rungtynėse – pasaulio čempionato finale – teisėjaus lenkas. 41-erių Szymono Marciniako švilpuko klausys visas pasaulis. Taip pat ir Lionelis Messi bei Kylianas Mbappe.

Finalinės rungtynės „Lusail“ stadione šį vakarą tarp Argentinos ir titulą ginsiančios Prancūzijos Lietuvos laiku prasidės 17 valandą.

S.Marciniakui talkins tautiečiai – šoniniai arbitrai Pawelas Sokolnickis ir Tomaszas Listkiewiczius. VAR kambariui vadovaus dar vienas mūsų kaimynas lenkas Tomaszas Kwiatkowskis.

Futbolininko karjeros iš pradžių siekęs S.Marciniakas švilpuką į rankas paėmė 21-erių. Tuomet, kai žaisdamas gimtojoje Plocko „Wisla“ komandoje buvo išvytas iš aikštės.

Susipykęs su teisėju dėl jam parodytos raudonos kortelės būsimasis planetos pirmenybių finalo arbitras išgirdo pranašiškus žodžius.

„Mes pasikalbėjome ir jis man pasakė – jei manai, kad tai labai lengva, tai imk ir pats pabandyk. Pamatysi. Pagalvojau – o kodėl ne? Užsirašiau į teisėjų kursus ir taip mano kelias prasidėjo“, – prisiminė S.Marciniakas.

„Dabar esu dėkingas tam teisėjui, nes jei ne jo parodyta raudona kortelė, aš greičiausiai niekada nebūčiau tapęs arbitru“, – pridūrė lenkas, šįvakar švilpsiantis rungtynėse, kuriose teisėjauti nori visi.

„Abi rinktinės turi nuostabių žaidėjų. Jie gali sukurti kažką nepaprasto kiekvieną sekundę. Mes turėsime būti susikaupę nuo pat pirmojo, iki paskutiniojo momento.

Matome, kaip greitai viskas vyksta šiame pasaulio čempionate. Žaidėjai yra kupini jėgų. Dabar – vidurys sezono, ne taip, kaip anksčiau. Žaidėjai nori laimėti, matau ugnį jų akyse.

Tikiuosi greitų rungtynių. Žinoma, tai bus finalas, niekas nenorės praleisti greito įvarčio, tad iš pradžių komandos gal bus kiek atsargesnės.

Tačiau abu varžovai turi tiek daug žvaigždžių, garsių pavardžių, gali nutikti bet kas. Reikės koncentracijos, koncentracijos ir dar sykį koncentracijos“, – prieš finalą pabrėžė S.Marciniakas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Szymonas Marciniakas kelia nuo vejos Lionelį Messi
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Szymonas Marciniakas kelia nuo vejos Lionelį Messi

Šiose planetos pirmenybėse jis jau švilpė ir argentiniečiams, ir prancūzams. Lenkas teisėjavo Prancūzijos ir Danijos mūšiui D grupėje bei Argentinos ir Australijos akistatai aštuntfinalyje.

Jam tai – antrasis pasaulio čempionatas. Su švilpuku jis lakstė ir 2018-ųjų planetos pirmenybėse, tačiau vėliau jo karjerai buvo iškilęs pavojus.

„Man nustatė tachikardiją. Tai širdies liga. Iš pradžių buvo labai sunku. Turėjau sustoti, turėjau praleisti Europos čempionatą, kaip teisėjas būdamas pačiame geriausiame amžiuje.

Tačiau tikiu, kad jei gyvenimas kartais kažką atima, vėliau jis grąžina dvigubai. Tik aš ir mano komanda žino, kaip man tada buvo sunku, tačiau dabar teisėjauti pasaulio čempionato finale yra tiesiog neįtikėtina laimė“, – džiaugėsi arbitras ir Lenkijos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kylianas Mbappe ir Szymonas Marciniakas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kylianas Mbappe ir Szymonas Marciniakas

„Tai akimirka, apie kurią svajoji vaikystėje. Žinoma, kai pats žaidžiau futbolą, tikėjausi, kad vieną dieną būsiu toks geras, jog kelsiu pasaulio čempiono taurę.

Teisėjui švilpti pasaulio čempionato finale yra beveik tas pats. Savaime suprantama, jei darbas bus atliktas gerai“, – pridūrė lenkas.

Istorinis šis finalas bus ir jo asistentui T.Listkiewicziui. 1990-aisiais, prieš 32-ejus metus, pasaulio futbolo čempionato finale šoniniu arbitru dirbo ir jo tėvas Michalas.

Tuomet finale taip pat žaidė Argentina su legendiniu Diego Maradona.

Dabar finale vėl žais Argentina, bet jau su L.Messi, o vienas iš Listkiewiczių vėl dirbs šoniniu arbitru.

„Mano nuomone, tai bus vienos sunkiausių rungtynių teisėjų brigadai per paskutinius kelerius metus“, – kalbėdamas su „SportoweFakty“ sūnų ir kitus tautiečius perspėjo M.Listkiewiczius.

„Ne tik todėl, kad tai bus finalas. Dėl to, kokio lygio žaidėjai susitiks ir kokia įtampa bei atsakomybė tvyros aikštėje. Kontroliuoti žaidėjų emocijas bus be galo svarbu“, – tęsė M.Listkiewiczius.

Jis teigė tik trumpai pabendravęs su sūnumi prieš finalą, nes teisėjams galioja griežti FIFA reikalavimai.

Arbitrai Katare yra apgyvendinti atskirame viešbutyje, kuriame prižiūrima, kad teisėjų niekas neblaškytų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Szymonas Marciniakas klausosi Raphaelio Varane'o ir Kyliano Mbappe pastabų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Szymonas Marciniakas klausosi Raphaelio Varane'o ir Kyliano Mbappe pastabų

Arbitrams taip pat rekomenduojama per ilgai nekalbėti telefonu, o geriausia to visai nedaryti, jei nėra būtina.

Teisėjų kiekvieną dieną laukia daugybė vaizdo peržiūrų, kuriose analizuojamos įvairios situacijos aikštėje ir ruošiamasi rungtynėms.

Suprasti akimirksniu: kiek uždirba futbolo teisėjas?

  • Į pasaulio futbolo čempionatą pakviesti geriausi teisėjai apmokami pagal dvigubą sistemą. Jie gauna bazinį atlygį ir premijas.
  • Bazinis atlygis, kaip rašo AS.com, siekia 70 tūkst. JAV dolerių aikštės arbitrui ir 25 tūkst. jo asistentams.
  • Premijos mokamos už teisėjautas rungtynes. Grupių etape atlygis siekia 3 tūkst. JAV dolerių, o nuo atkrintamųjų rungtynių, įskaitant ir finalą, premijos kyla iki 10 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas