Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

U21 rinktinę treniruojantis T.Ražanauskas – apie pergalę Islandijoje, ciklą ir auklėtinių ateitį

Lietuvos vaikinų U21 rinktinė savaitės pradžioje užbaigė pasirodymą Europos čempionato atrankos varžybose.
Tomas Ražanauskas
Tomas Ražanauskas / Elvio Žaldario/LFF nuotr.

Paskutiniame lange lietuviai svečiuose 2:0 nugalėjo Islandiją ir namuose 0:3 nusileido čekams, grupėje per aštuonerias rungtynes sukaupė tris taškus ir galutinėje įskaitoje užėmė penktą poziciją.

Po paskutinės dvikovos stovyklą bei visą ciklą reziumavo rinktinės treneris Tomas Ražanauskas. Pirmiausia jis aptarė pergalingą dvikovą su islandais, kur pergalingus įvarčius mušė Faustas Steponavičius ir Romualdas Jansonas.

„Viskas vyko pagal mūsų planą, ką dirbome stovyklos metu. Vyrai išpildė visus reikalavimas, reikalavome disciplinos, kompaktiškumo, pavyko įmušti du įvarčius. Tas planas veikė. Antrame kėlinyje turėjome persvarą, kažkur lėkti, skubėti nebuvo prasmės, bet vyrai toliau laikėsi plano.

Matėsi ir stovyklos pradžioje, kad vyrai tikrai yra susikaupę, yra geroje formoje, tad jau stovyklos pradžia nuteikė teigiamai. Ta pergalė buvo labai svarbi jiems, visada buvome arti, bet neužtekdavo tos sėkmės, o po tų rungtynių jie jautėsi visai kitaip. Buvome verti ir daugiau taškų cikle, lentelė galėjo būti visai kitokia. Kiekvienose rungtynėse susikurdavome progas įmušti, taip, ne visada tai pavykdavo, bet labai džiaugiausi, svarbu, kad jiems ateitų pasitikėjimas.

Kiekvienas priešininkų treneris po rungtynių negailėdavo gerų žodžių, akcentuodavo, kad esame tikrai gera, jauna komanda ir kad žaisti nebuvo lengva, tai irgi turėtų džiuginti, nes žaidimas ne visada atsispindi rezultate“, – kalbėjo T.Ražanauskas.

Vėliau sekė kelionė į Čekiją ir kova su šios šalies bendraamžiais. Čia čekai antrame kėlinyje per keliolikos minučių atkarpą mušė triskart, laimėjo dvikovą 3:0 ir grupėje užėmė antrą vietą bei iškovojo vietą atrankos varžybų atkrintamosiose.

„Čekams buvo reikalinga pergalė, jie tikrai tam ruošėsi ir žinojo mūsų savybes, kad galime būti pavojingi greitose atakose. Pirmame kėlinyje jie dominavo, bet mes drausmingai laikėmės plano, gal nepavyko ilgiau palaikyti kamuolio viduryje, nes jie stengėsi iškart spausti ir tokiose situacijose trūko šaltakraujiškumo.

Antrame kėlinyje prieš pat praleidžiant turėjome puikią progą, tada neįmušėme ir praleidome. Įmušk ten, kitas jausmas, kita įtampa. Niekam tikrai nėra priekaištų, buvo pilnas stadionas, devyni tūkstančiai žiūrovų, ne kasdien tokioje aplinkoje tenka žaisti, jie pajautė tą lygį, komandos lygį, kaip reikėtų žaisti.

Gavome gerą patirtį, visiems esu labai dėkingas, treneriams, ir tiems, kas pradėjo šį ciklą, nes po to buvo šiek tiek permainų, kurie buvo kartu ir dabar vėl laukia naujas etapas, tiems, kas baigė etapą jaunimo rinktinėse, belieka palinkėti sėkmės toliau ir kovoti dėl kvietimų į nacionalinę rinktinę. Bet mūsų sudėtis buvo tikrai jauna, bene 12-13 žaidėjų dar galės žaisti ir kitoje atrankoje“, – akcentavo strategas.

Reziumuodamas visą grupę, jis buvo atviras – didžiausią įspūdį paliko Danijos komanda, kuri laimėjo grupę ir iškart pateko į čempionatą, kitos komandos buvo panašiame lygmenyje.

„Po pirmų rungtynių su danais matėsi, kad pas juos yra didelė kokybė, potencialas, tą rodė ir rezultatas. Jie parodė, kad šioje grupėje buvo tikrai geriausia komanda, jau vien žiūrint į žaidėjus, kur jie žaidžia, nieko stebėtino nebuvo. Ten visos rinktinės gerai atrodo jaunimo sektoriuje, žino, kaip tai daryti ir tai matėsi.

Čekai antri irgi yra pelnytai, man patiko labiausiai po Danijos, tad pirma ir antra vietos tikrai buvo verti. Su Velsu nebuvo didelis technikos skirtumas, bet kuo britai išsiskiria – intensyvumu, islandai irgi yra gera rinktinė, turi daug jaunų žaidėjų, visi gerai paruošti, tikrai nėra lengva prieš tokią laimėti. Namuose jie nugalėjo ir Daniją, ir Čekiją, tai tikrai pasako apie jų lygį“, – pasakojo T.Ražanauskas.

Ciklą pakiliai užbaigė puolėjas Romualdas Jansonas – jis mušė įvartį čekams namų rungtynėse, Islandijoje pasižymėjo įvarčiu ir rezultatyviu perdavimu. Trenerio teigimu, futbolininkas daro gerus žingsnius ir augti gali dar labiau.

„Jo gera savybė – gali mušti įvartį, bet nėra tas puolėjas, kuris tik muša įvarčius. Jis yra protingas žaidėjas, gali atiduoti perdavimą, sužaisti jautriai, tiksliai prie baudos aikštelės. Kairiakojis, fiziškai gerai sudėtas, greitas, viskas priklauso tik nuo jo.

Duomenis visus turi, klube gal ne visada pavyksta gauti žaidybinio laiko, bet tikrai yra įdomus puolėjas. Norisi palinkėti nesustoti ir kilti aukščiau, nes turi puikias ir žmogiškąsias savybes, visada atidžiai klausosi, nori daryti, ko iš jo reikalauji, tame su juo jokių problemų tikrai nėra“, – apie auklėtinį mintimis dalinosi treneris.

Paklaustas apie tai, kas iš šios rinktinės gali būti kandidatai ateityje praverti ir nacionalinės rinktinės duris, treneris turėjo keletą pavardžių.

„Turbūt artimiausi kandidatai papildyti nacionalinę rinktinę yra tie, kas ten jau buvo. Kvietimo jau buvo sulaukęs ir Ernestas Gudelevičius, kurį dabar buvome išsikvietę, bet kuris dėl traumos dabar negalėjo padėti, Lukas Michelbrink, kurį norėjome iškviesti iš Vokietijos, bet kuris po traumos dar nebuvo atsistatęs.

Bet žinoma, turbūt jiems dar teks pažaisti jaunimo rinktinėse, nes kitais metais kvalifikacijoje dalyvaus jų amžiaus grupė. Viskas priklausys nuo to, kaip jie žais savo komandose. Potencialo turi daug kas, svarbu atrasti savo komandą“, – užbaigė treneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento