Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arčiau svajonės: „Žalgiris“ Čempionų lygoje per pratęsimą palaužė Kosovo čempionus

Lietuvos futbolo čempionai įrodė savo pranašumą prieš stipriausią Kosovo klubą. Vilniaus „Žalgiris“ antradienio vakarą LFF stadione po pratęsimo 1:0 palaužė „Ballkani“ ir žengė į antrąjį UEFA Čempionų lygos atrankos etapą.

Ši pergalė Vladimiro Čeburino auklėtiniams užtikrino mažiausiai dar du varžovus Europoje ir ne mažesnę nei praėjusių metų premiją – 1,4 mln. eurų, prilygstančią beveik pusei viso klubo biudžeto.

Lietuvos čempionai taip pat priartėjo ir prie savo bei Lietuvos futbolo svajonės – dar vienas įveiktas varžovas garantuotų vietą bent jau UEFA Konferencijų lygos grupių varžybose.

Vienintelio įvarčio Liepkalnyje susirinkusiems žiūrovams teko palaukti daugiau nei 100 minučių, jei skaičiuosime ir minutes, kurių teisėjas iš Norvegijos Kristofferis Hagenesas negailėjo ir po pirmojo (+4), ir po antrojo nerezultatyvių kėlinių (+8 min.).

97-ąją minutę herojais tapo nuo suolo pakilę žalgiriečiai. Patyręs 35-erių Mantas Kuklys atliko perdavimą iš gilumos Mathiasui Oyewusi, 23-ejų puolėjas iš Nigerijos suklaidino nuostabiai visas rungtynes žaidusį varžovų vartininką ir įrideno kamuolį į vartus iš aštraus kampo.

VIDEO: Įvartis | Oyewusi | Žalgiris - Ballkani | Goal

Du prie kamuolio suskubti dar bandę varžovų gynėjai pavėlavo, o LFF stadionas sprogo nuo teigiamų emocijų. Daugiau jėgų pratęsimui išsaugojęs „Žalgiris“ triumfavo 1:0 (bendras rezultatas – 2:1).

Antrajame Čempionų lygos atrankos etape „Žalgirio“ lauks pažįstamas varžovas – Švedijos čempionas „Malmo“ klubas.

Jis turėjo netikėtai daug vargo su stipriausiu Islandijos klubu, kurį galiausiai palaužė bendru rezultatu 6:5.

VIDEO: Santrauka | Žalgiris - Ballkani | Highlights

Pratęsimas

120+2 min. Kosovo čempionai desperatiškai bando gelbėtis, bet E.Gertmonas žaidžia užtikrintai. Tiksi paskutinės rungtynių sekundės ir arbitro iš Norvegijos švilpukas skelbia, kad „Žalgiris“ keliauja į kitą UEFA Čempionų lygos atrankos etapą.

117 min. 23-ejų M.Oyewusi tiesiog dominuoja aikštėje. Vikrus, nuo suolo pakilęs „Žalgirio“ legionierius iš Nigerijos kelia didžiulį pavojų varžovų gynybai ir dar sykį smūgiuoja visiškai šalia vartų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mathias Oyewusi vienas prieš 3 varžovus
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mathias Oyewusi vienas prieš 3 varžovus

112 min. Galingas M.Kuklio šūvis! Nuo suolo pakilęs ir rezultatyvų perdavimą jau atlikęs saugas smūgiuoja tiksliai, bet „Ballkani“ vartininkas liečia kamuolį, šis atsitrenkia į skersinį ir grįžta į aikštę. Iki antrojo įvarčio pritrūksta vos kelių centimetrų.

107 min. Antrasis pratęsimo kėlinukas prasideda taip pat, kaip baigiasi pirmasis – „Žalgirio“ dominavimu. M.Oyewusi surengia dar vieną įspūdingą reidą, bet „Ballkani“ nuo antrojo įvarčio gelbėja vartininkas.

103 min. „Ballkani“ žaidėjai atrodo visiškai išsunkti. „Žalgiris“ kontroliuoja situaciją aikštėje.

nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Mathias Oyewusi
nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Mathias Oyewusi

97 min. ĮVARTIS!!! 1:0!! Nuo suolo pakilęs veteranas M.Kuklys atlieka puikų perdavimą iš aikštės gilumos puolėjui M.Oyewusi, kuris apgauna vartininką ir iš aštraus kampo įridena kamuolį į vartus. „Ballkani“ dar bando gelbėti du gynėjai, bet jie nuspirti kamuolio nespėja.

93 min. „Žalgiris“ didina spaudimą, bet „Ballkani“ ginasi didelėmis pajėgomis. Lietuvos čempionai atrodo išsaugoję daugiau jėgų.

Antras kėlinys

90+8 min. „Žalgiris“ – agresyvesnis, spaudžia varžovus prie jų vartų, bet įmušti niekaip nepavyksta. 0:0 ir komandoms teks žaisti pratęsimą.

90+2 min. Antrojo kėlinio pabaigoje pridedamos 6 minutės. „Žalgiris“ kelia kampinį, bet kamuolys ir vėl skrieja šalia vartų, ne į juos.

89 min. Šansą turi ir „Ballkani“. „Žalgiris“ dukart klysta aikštės viduryje, varžovai pavojingai smūgiuoja į vartų kampą, bet kamuolį pasiekia E.Gertmonas.

85 min. Ojojoj... Renanas Oliveira nepataiko į tuščius vartus. M.Oyewusi smūgiuoja, vartininkas kamuolį atmuša, o šis nukrenta tiesiai po kojomis brazilui, bet šis iš kelių metrų smūgiuoja virš skersinio.

80 min. G.Jarusevičius suklaidina varžovą ir smūgiuoja į vartus nuo 16 metrų linijos. Deja, kamuolys lekia tiesia į „Ballkani“ vartininką.

77 min. „Žalgiris“ stengiasi žaisti aktyviau, bet aikštėje – daugiau pražangų ir ginčų nei futbolo. Dar viena geltona kortele baudžiamas žalgirietis M.Oyewusi, nors po vaizdo pakartojimo matyti, kad varžovas pražangą greičiausiai suvaidino. Žiūrovai „Ballkani“ gynėją nušvilpia.

70 min. „Žalgiris“ kelia kampinį, LFF stadionas akimirkai nutyla, „Ballkani“ kamuolį atmuša, bet P.Mamičius taip šauna iš toli, kad varžovų vartininkui dar sykį tenka demonstruoti savo akrobatinius sugebėjimus. Šiek tiek į vieną ar kitą kraštą ir galėjo kristi pirmasis rungtynių įvartis.

62 min. Antrajame kėlinyje „Žalgiriui“ vis rečiau pavyksta grasinti varžovų vartams ir V.Čeburinas imasi keitimų: F.Kyeremeh ir O.Buffas sėda ant suolo, o juos keičia G.Jarusevičius bei M.Oyewusi.

56 min. Pirmasis rungtynių keitimas, kurį atlieka svečiai. Puolime žaidusį A.Berishą keičia Dilivio Hoffmanas.

53 min. Aistrų ir ginčų aikštėje vis daugiau. Geltoną kortelę prieš save išvysta „Žalgirio“ kapitonas S.Mikoliūnas, nenorintis sutikti su tokiu teisėjo sprendimu.

51 min. Dar vienas labai skausmingas epizodas. Šįkart baudžiamas jau varžovų žaidėjas L.Emerllahu, neleistinai sustabdęs F.Kyeremeh.

47 min. Didžioji pertrauka baigiasi, prasideda antrasis rungtynių kėlinys. Varžovų vartininką iš karto vėl patikrina M.Miličkovičius, galingu tolimu smūgiu, bet svečių vartų sargas ir toliau žaidžia be klaidų.

Pirmas kėlinys

45+4 min. Pirmasis kėlinys baigiasi. Kol kas geriausi žaidėjai aikštėje – abiejų komandų vartininkai. Švieslentėje ir toliau dega nuliai.

45 min. Rungtynių arbitras Kristofferis Hagenesas iš Norvegijos prideda net 4 minutes prie pirmojo kėlinio pabaigos – stabdymų per pirmąją pusę netrūko.

40 min. „Žalgiriui“ pavyksta sugrąžinti žaidimą į varžovų aikštės pusę, bet dar vienas šeimininkų žaidėjas baudžiamas geltona kortele. Šįkart įspėjimą gauna M.Miličkovičius, kuris smūgiuodamas per save į vartus, pataiko į varžovą.

34 min. Ir dar viena „Žalgirio“ gynėjų klaida... E.Krasniqi techniškai susistabdo kamuolį ir šauna į vartus, bet E.Gertmonas, kaip ir pirmajame poros susitikime, dar sykį gelbėja komandą.

32 min. Dvi šiurkščios „Žalgirio“ gynėjų klaidos iš eilės. Laimei, „Ballkani“ už jas nenubaudžia.

25 min. Dar vienas pavojingas žalgiriečių smūgis! Šįkart atakuoja Kosove jau pasižymėjęs O.Buffas, bet kamuolys skrieja šalia tolimojo virpsto.

21 min. Dar vienas kietas žaidimo epizodas baigiasi pirmąja geltona kortele. Ja baudžiamas „Žalgirio“ legionierius iš Kroatijos Petaras Mamičius.

15 min. Sužaistas jau trečdalis kėlinio, bet dalis žiūrovų vis dar keliauja į savo vietas tribūnose. Bent jau lietus, stiprokai prausęs Vilnių prieš valandą, baigėsi, o danguje pro debesis retkarčiais kasas iškiša ir saulė.

Aikštėje visą laiką vyksta kieta, bekompromisė kova.

6 min. Pirmoji itin pavojinga „Žalgirio“ ataka. Iš pradžių į vartus smūgiuoja M.Miličkovičius. Jo bandymą akrobatiniu šuoliu atremia vartininkas, pirmas prie kamuolio suskumba F.Kyeremehas, bet ir jam nepavyksta įveikti įspūdingai dukart sužaidusio svečių vartų sargo.

3 min. Nors „Žalgiris“ prieš rungtynes žadėjo žaisti agresyviau, kol kas su kamuoliu dažniau – svečiai. Tiesa, be jokio didesnio pavojaus.

Ištikimiausi Vilniaus „Žalgirio“ sirgaliai – „Pietų IV“ – vėl išradingai pasiruošė komandos žygiui Europoje. Pernai LFF stadione skambėjo „Lambada“, o šiemet – Karališkos erdvės „Iš lėto leidžiasi saulė“.

Startinėje Lietuvos čempionų vienuolikėje – vėl du lietuviai: kapitonas Saulius Mikoliūnas ir vartininkas Edvinas Gertmonas.

Praėjusią savaitę išvykoje ant natūralios vejos žaidę žalgiriečiai dažnai klydo gynyboje, bet galėjo džiaugtis lygiosiomis 1:1.

Antradienį dvikova vyko jau kitokiomis sąlygomis – Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione Liepkalnyje ant sintetinės dangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas