Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuleista švediška futbolo saulė: pažymiai „Žalgirio“ futbolininkams ir treneriui

Trečiadienio vakarą Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai padarė dar vieną galingą yrį link savo svajonės, UEFA Čempionų lygos antrojo atrankos etapo pirmosiose rungtynėse namuose 1:0 pranokdami Švedijos čempioną „Malmo“. Praėjus kelioms valandoms, jau JAV vakarinėje pakrantėje švedai sugėrė dar vieną lietuvišką niuksą – Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius be pasaulio čempionato medalių paliko olimpinį čempioną Danielį Stahlį ir solidžiai šiemet disko metimo sektoriuje atrodžiusį jo tautietį Simoną Petterssoną. Du sporto veiklos barai, kuriuose pastaruoju metu Švedija buvo žingsniu priekyje už mus. Bet ne liepos 19-ąją. 15min grįžta prisiminimais į antradienį ir tradiciškai vertina žalgiriečių pasirodymą bei Vladimiro Čeburino sprendimus šalia aikštės.
Vladimiras Čeburinas ir Fabienas Ourega
Vladimiras Čeburinas ir Fabienas Ourega / Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr.

Edvinas Gertmonas – 8

Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Edvinas Gertmonas
Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Edvinas Gertmonas

Vienintelis lietuvis starto sudėtyje. Iš Šilalės kilęs 26-erių vartininkas vėl buvo nepramušama siena, nors ir rodyti savo meistriškumą jam šį kartą teko kiek rečiau nei prieš savaitę. Į vartų plotą švedai atliko tik du smūgius, bet su jais Edvinas susitvarkė be didesnių problemų. Su kiekvienu maču jaučiasi, kad vartininko pasitikėjimas savimi auga, kartu auga ir komandos draugų pasitikėjimas vartininku. E.Gertmonas po šios europinės kampanijos jau yra tvirtas „Žalgirio“ pirmasis numeris, nors sezono pradžioje dėl vietos startinėje sudėtyje dar rimtai konkuravo su kroatu Tomislavu Duka. Tik laiko klausimas, kada jis užims ir pagrindinio Lietuvos rinktinės vartų sargo poziciją, nes kolegos – Ernestas Šetkus ir Džiugas Bartkus – yra gerokai vyresni. 23 perdavimai, iš kurių 20 – tikslių (87 proc.). Dar vienas solidus pasirodymas ir 285 minutės be praleisto įvarčio. 4 val. ir 45 minutės, Karlai. Taip Lietuvos futbole nutinka ypač retai.

Joelis Bopesu – 6

Lukas Balandis / BNS nuotr./Joelis Bopesu
Lukas Balandis / BNS nuotr./Joelis Bopesu

Dešiniajame gynybos krašte užėmė komandos kapitono Sauliaus Mikoliūno vietą. Pagrindinis tokio motyvo tikslas, matyt, buvo noras pasiūlyti Kongo DR atstovo fiziškumą prieš Malmės ekipos varikliuką ir kapitoną Andresą Christianseną. Tai veikė neblogai. Atakos veiksmuose Joelis dalyvavo kur kas rečiau nei kairiajame krašte žaidęs Petaras Mamičius, bet gynyboje su savo tiesioginėmis užduotis tvarkėsi gana užtikrintai. Tiesa, 6-ąją minutę spaudžiamas oponento gana neapdairiai perdavė kamuolį į pavojingą zoną. Laimei, klaidą ištaisė komandos draugas. Atliko keturis perdavimus iš krašto ir pagal šį rodiklį komandoje nusileido tik P.Mamičiui (5), bet nė vienas iš jų nebuvo sėkmingas.

Mario Paveličius – 7,5

Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Mario Paveličius
Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Mario Paveličius

Skirtingai nei abiejuose mačuose su „Ballkani“ plaukiojimo buvo kur kas mažiau. Maža to, austras kelis kartus gelbėjo komandą po savo komandos draugų klaidų. Buvo vienas geriausių žaidėjų „Žalgirio“ gretose, laimėtų dvikovų procentas (80) yra vienas aukščiausių visoje šeimininkų komandoje. Po dvikovų susigrąžino net 7 „antrus“ kamuolius, labai sėkmingai suskubdavo prie „niekieno“ kamuolių (12 kartų), o 48-ąją minutę atliko fantastišką perdavimą Gorobsovo stiliumi skersai aikštės P.Mamičiui. Šis išpuolis galiausiai baigėsi puikiu Fabieno Ouregos smūgiu bei įvarčiu. Kai nedaro kritinių klaidų atkirsdamas visą komandą, toks vidurio gynėjo gebėjimas atlikti perdavimą V.Čeburinui yra didžiulė vertybė.

Nemanja Ljubisavljevičius – 7

Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Nemanja Ljubisavljevičius
Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Nemanja Ljubisavljevičius

Solidus serbo pasirodymas. Nemanja gynyboje tvarkėsi gana užtikrintai, susirinkdamas tiek aukštus kamuolius, tiek ne kartą „valydamas“ baudos aikštelę stipriais smūgiais kojomis. Po dvikovų susigrąžino net 10 kamuolių – daugiausiai nugalėtojų komandoje. Tradiciškai drąsiai dalyvavo dvikovose, iš kurių laimėjo net 82 proc. 87-ąją minutę gavo visai nereikalingą geltoną kortelę, užpuolęs arbitrą, kai šis sušvilpė Gusto Jarusevičiaus pražangą.

Petaras Mamičius – 7

Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Petaras Mamičius
Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Petaras Mamičius

Kairysis „Žalgirio“ gynybos kraštas šiose rungtynėse turėjo dvi skirtingas atkarpas. Mačo pradžioje kroatas „sudegino“ nemažai kamuolių, nes švedai neretai, kamuolį gavus šiam žaidėjui, jį pradėdavo spausti. Iš viso prarado 12 kamuolių – daugiausiai komandoje, bet ir buvo labai aktyvus bei atliko daugiausiai komandoje – net 53 – perdavimus (72 proc. tikslumas) Mačui įsibėgėjus, P.Mamičius kiek apsiramino ir teisingumo dėlei reikėtų pažymėti, kad žaidimo kairiajame krašte, kur jis žaidė su F.Ourega, buvo kur kas daugiau nei dešiniajame. Atliko ir lemiamą perdavimą F.Ouregai, kai šis 48-ąją minutę įmušė pergalingą įvartį. 63-ąją minutę turėjo neblogą galimybę pasižymėti ir pats, kai gavęs perdavimą iš N.Gorobsovo stipriai smūgiavo šalia vartų. Šiame epizode galėjo paieškoti ir komandos draugo. Atliko penkis skersus perdavimus į baudos aikštelę, bet iš jų tik du buvo sėkmingi (40 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas