Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vangiai čempionatą pradėjęs Lionelis Messi bandys iššauti prieš Nigeriją

Antradienį pasaulio čempionate – žūtbūtinė Argentinos rinktinės dvikova. Be pergalių esantys planetos vicečempionai bandys atsitiesti ir išplėšti kelialapį į aštuntfinalį prieš gerai pažįstamą Nigeriją.
Lionelis Messi ruošiasi žūtbūtinei kovai
Lionelis Messi ruošiasi žūtbūtinei kovai / „Scanpix“ nuotr.

Futbolo sirgalių akys kryps į Lionelį Messi – argentiniečiui, kaip ir visai jo komandai, pirmenybės kol kas nesiklosto sėkmingai. Argentina melsis, kad pagrindinei jų šalies futbolo žvaigždei būtų gera diena, o pats futbolininkas bandys atidaryti įvarčių sąskaitą ir dar kartą įrodyti, kad jis ne veltui yra vadinamas vienu geriausių visoje futbolo istorijoje.

L.Messi prieš kelias dienas atšventė savo 31-ąjį gimtadienį, tačiau nuotaikos Argentinos rinktinėje nėra šventiškos – komanda galvoja tik apie pergalę ir tolimesnį žygį pasaulio čempionate.

Nigerijos rinktinė yra geresnėje situacijoje – pergalė jai iškart atvertų duris į atkrintamųjų traukinį. Lygiosios, priklausomai nuo rezultato Kroatijos ir Islandijos akistatoje, greičiausiai taip pat neužkirstų kelio į aštuntfinalį.

L.Messi turėtų įkvėpti jo didžiausių oponentų demonstruojamas žaidimas planetos pirmenybėse. Cristiano Ronaldo, nuožmiausias argentiniečio konkurentas, jau yra įmušęs keturis įvarčius. Harry Kane‘as savo sąskaitoje turi penkis, Romelu Lukaku – keturis įvarčius. Savo įvarčių sąskaitą jau atidarė ir Neymaras, o Toni Kroosas, kai Vokietijai žūtbūt reikėjo pergalės, pelnė nuostabų įvartį, pasiuntusį į nokdauną švedus.

„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

Vienintelis dalykas, ką L.Messi pajuto per pirmas dvejas grupių etapo rungtynes, tai milžinišku tempu didėjantis spaudimas.

Palikti Rusiją nepatekus net į atkrintamųjų etapą būtų didžiulis smūgis L.Messi ir jo tolesnei karjerai nacionalinėje komandoje, kurioje ir taip dažnai bandoma užgožti futbolininko genialumą.

Vienintelis L.Messi laimėjimas su Argentina buvo pasiektas prieš 10 metų – komanda laimėjo aukso medalį vasaros olimpinėse žaidynėse. Kiti kartai su rinktine buvo pažymėti skaudžiomis nesėkmėmis.

„Barcelona“ komandos žvaigždė kritikos bangos sulaukė ir po to, kai 2014-ųjų metų pasaulio čempionato finale tylėjo prieš Vokietiją. L.Messi taip pat atstovavo Argentinos rinktinei, kai ji pralaimėjo tris Pietų Amerikos čempionato finalus – 2007, 2015 ir 2016 metais.

Prieš dvejus metus, kai Argentina „Copa America“ finale patyrė nesėkmę prieš Čilę, L.Messi nerealizavo 11 metrų baudinio. Jis iškart po šios nesėkmės paskelbė apie savo karjeros pabaigą nacionalinėje komandoje. Emocijoms atslūgus, pasikeitė ir futbolininko nuomonė – puolėjas grįžo į rinktinę ir dabar su ja varžosi planetos pirmenybėse.

Vargu, ar Argentina apskritai būtų žaidusi planetos pirmenybėse, jei ne L.Messi sugrįžimas į rinktinę. Jo trys įvarčiai į Ekvadoro vartus paskutinėse atrankos rungtynėse atvėrė vartus į pasaulio čempionatą.

Žinant tai, kad L.Messi per kitą pasaulio čempionatą jau bus sukakę 35-eri, galima manyti, kad tai yra paskutinė galimybė šiam futbolininkui su rinktine iškovoti trofėjų pasaulio čempionate. Rungtynės su Nigerija bus neįtikėtinai svarbios ne tik visai Argentinai, bet ir pačiam futbolininkui.

„Scanpix“ nuotr./Argentina tikisi, kad Lionelis Messi pagaliau išaus
„Scanpix“ nuotr./Argentina tikisi, kad Lionelis Messi pagaliau išaus

Žygis šiame pasaulio čempionate argentiniečiui prasidėjo nerealizuotu 11 metrų baudiniu prieš Islandiją, kuris galėjo Argentinai atnešti labai svarbią pergalę. Į visišką nokdauną Pietų Amerikos atstovai buvo pasiųsti susitikime su Kroatija – triuškinanti nesėkmė rezultatu 0:3. Po šių rungtynių L.Messi sulaukė dar didesnės kritikos bangos – jis buvo nepastebimas ir nesukėlė jokių problemų kroatų gynėjams.

Nepaisant visos kritikos, kurios sulaukia argentinietis, visi šiame čempionate spindintys žaidėjai, išskyrus Cristiano Ronaldo, pagal pasiekimus ir statistiką nė iš tolo neprilygsta puolėjui.

L.Messi rekordų knyga yra įspūdinga – penki „auksiniai kamuoliai“, 552 įvarčiai „Barcelona“ klubo gretose, 64 tikslūs smūgiai vilkint nacionalinės komandos marškinėlius ir sunkiai suskaičiuojamas „hat-trickų“ skaičius.

Vyriausiasis Argentinos rinktinės treneris po praėjusių rungtynių pareiškė, kad komandos draugai nepadeda L.Messi išnaudoti jo stipriųjų pusių, tačiau futbolo visuomenė puikiai žino, kad šiam futbolininkui gali užtekti ir vieno pavojingo momento, jog nulemtų rungtynių baigtį.

Rinktinės stovykloje – neįprasta nuotaika

Ne pačioje geriausioje situacijoje yra vyriausias rinktinės treneris Jorge Sampaoli. Keli žiniasklaidos kanalai Argentinoje skelbė, kad federacijoje yra kalbama apie stratego atleidimą, jo nebenorima matyti net prie atsarginių suolo rungtynėse su Nigerija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jorge Sampaoli
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jorge Sampaoli

Šeštadienį Argentinos futbolo federacijos prezidentas Claudio Tapia sulaukė klausimų apie J.Sampaoli ateitį, tačiau konkretaus atsakymo žiniasklaidos atstovai taip ir negavo. Federacija yra išreiškusi pasitikėjimą šiuo strategu – su juo yra pasirašyta sutartis iki kito pasaulio čempionato, įvyksiančio Katare.

„Jūs matėte trenerį treniruočių centre, todėl viskas, ką jūs sakote, yra melas“, – į vieno žurnalisto klausimą atsakė C.Tapia.

Ženklų, kad J.Sampaoli paliks rinktinę prieš rungtynes su Nigerija, šiokių tokių būta: treniruočių metu strategas šiltai pasveikino L.Messi su gimtadieniu, tačiau po šio epizodo J.Sampaoli daugiau nesikalbėjo nei su pačiu L.Messi, nei su kitais žaidėjais.

Treniruotės metu, kai J.Sampaoli paprašė komandos prasibėgti kelioms minutėms, futbolininkų galvos „susmigo į žemę“.

Kontrastas varžovų stovykloje

Kol J.Sampaoli galvos neapleidžia mintis apie jo galimą atleidimą, jo būsimas oponentas – Nigerijos rinktinės treneris Gernotas Rohras – nesusiduria su dideliu spaudimu ir gali šaltai reaguoti į esamą situaciją.

G.Rohras Nigerijos rinktinės futbolo gerbėjus nustebino rungtynėse su Islandija – po to, kai afrikiečiai prastai sužaidė su kroatais, jie atsigriebė rungtynėse su islandais ir šventė užtikrintą pergalę rezultatu 2:0.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gernotas Rohras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gernotas Rohras

Specialistas iš Vokietijos turi šansą pakelti savo ir visos komandos akcijas – jam užtenka įveikti Argentiną ir jis kartu su rinktine žygiuos į aštuntfinalio etapą.

Argentina turi pasikeisti

Kroatijos rinktinė jau įrodė, kokia gali būti pažeidžiama argentiniečių gynyba – daugybė erdvių ir padrikas žaidimas su kamuoliu savo aikštės pusėje. Žinant, kad Nigerija savo gretose turi Ahmedą Musa, sunkumų argentiniečiai turėtų sulaukti ir šioje akistatoje.

A.Musa išsiskiria tuo, kad yra nestandartinis puolėjas – jis mėgsta kamuolį priimti aikštės viduryje ir su juo veržtis link varžovų baudos aikštelės. Argentinos rinktinės gynėjai turėtų sulaukti mažiau spaudimo, tačiau gali būti paliktos per didelės erdvės pačioje gynybos širdyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ahmedas Musa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ahmedas Musa

Lėtas Argentinos rinktinės žaidimas su kamuoliu gali pristabdyti ir visą L.Messi potencialą puolime. Argentinai yra svarbu neužstrigti Nigerijos rinktinės puolimo pinklėse – kuo mažiau Argentina kontroliuos kamuolį, tuo daugiau šansų, kad L.Messi be įvarčio liks ir šiose rungtynėse.

Argentinai reikia tikėtis, kad pavyks įmušti greitą įvartį – tada bus galima pereiti prie standartinio futbolo, kuris priverstų Nigeriją kurti daugiau greitų atakų. Tai suteiktų šansą pereiti į greitas kontratakas, kurios suteiktų galimybę „Barcelona“ žvaigždei bausti varžovų gynėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai