Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketverių metų sausra baigėsi: Lietuvos rinktinė išėjimą iš pralaimėjimų labirinto surado Tiranoje

Albanijos sostinę Tiraną Lietuvos futbolininkai prisimins su šypsenomis. UEFA Tautų lygos rungtynėse šalies rinktinė 1:0 nugalėjo Albaniją ir nutraukė beveik ketverius metus užsitęsusią pergalių sausrą.
UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva
UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvos futbolo rinktinė oficialias rungtynes laimėjo taip seniai, kad tada Marijampolės „Sūduva“ dar nebuvo tapusi Lietuvos čempione, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime dar turėjo tik vieną narį, o Barackas Obama vis dar šeimininkavo Baltuosiuose rūmuose.

Tai nutiko 2016 m. spalio 11-ąją, kai du tikslūs Fiodoro Černycho ir Arvydo Novikovo smūgiai rungtynių pabaigoje atnešė Lietuvai pergalę prieš Maltą 2:0.

Ketverių metų jubiliejaus minėti šalies futbolo gerbėjams neteks – kai šių metų spalio 11-ąją lietuviai namie priims Baltarusijos rinktinę, jų mintyse jau bus ne noras nutraukti nemalonią seriją, o šansas laimėti antrąsyk paeiliui.

Per tuos beveik ketverius metus Lietuvos rinktinė patyrė net 20 pralaimėjimų, du kartus sužaidė lygiosiomis, o galiausiai jos kančias nutraukė Donato Kazlausko smūgis po grubios albanų klaidos.

Lemtingas rungtynių epizodas įvyko sužaidus 50 minučių. Gaisrą prie savo vartų įskėlė patys albanai, kai Klausas Gjasula per silpnai pasiuntė kamuolį atgal link vartininko, o tą užuodęs lyg plėšrus žvėris link žaidimo įrankio pasileido D.Kazlauskas.

Pribėgęs prie kamuolio pirmesnis nei albanų vartų sargas Thomas Strachoša, Vilniaus „Riterių“ puolėjas suklaidino vartininką ir paleido kamuolį į, rodos, amžinybę trukusią kelionę link vartų.

„Scanpix“ nuotr./Donatas Kazlauskas
„Scanpix“ nuotr./Donatas Kazlauskas

Nestipriai lietuvio smūgiuotą kamuolį dar bandė pasiekti albanų gynėjas, tačiau jam pritrūko kelių dešimčių centimetrų ir lietuviai šventė itin retą įvartį – jų per minėtą ketverių metų ir 22 rungtynių atkarpą buvo vos 10.

Nors Albanija dar 2016-aisiais žaidė Europos čempionate, o penktadienį Minske nepaliko šansų Baltarusijos rinktinei bei buvo laikoma ryškia rungtynių favorite, rimtesnio Lietuvos rinktinės vartų šturmo ji nesurengė.

Rimtesnį pavojų Lietuvos rinktinės vartininkui Tomui Švedkauskui sukėlė tik 66-ąją minutę Rey'aus Manajaus atliktas baudos smūgis, bet nepriekaištingai sužaidęs lietuvis išgelbėjo savo komandą.

„Scanpix“ nuotr./UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva
„Scanpix“ nuotr./UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva

Beje, rungtynių pabaigoje svečiams išsaugoti pergalę tapo dar lengviau dėl albanų kapitono Elseido Hysajaus užsidirbtos geltonos kortelės – albanai paskutines 7-8 rungtynių minutes žaidė turėdami žaidėjų mažiau, o tuo pasinaudoję lietuviai, kurių gretose puikiai atrodė nuo suolo įsijungęs Gratas Sirgėdas, trumpam net buvo apsigyvenę prie varžovų vartų, kai rengė vieną pavojingą išpuolį po kito.

„Scanpix“ nuotr./UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva
„Scanpix“ nuotr./UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva

Pergalė lietuviams neleido pakilti iš Tautų lygos C diviziono ketvirtosios grupės dugno, bet Valdo Urbono auklėtiniai dabar turi tiek pat taškų, kiek ir kitos trys grupės komandos – po 3. Žemiau už Kazachstaną, Baltarusiją ir Albaniją lietuviai yra tik dėl prastesnio įvarčių santykio, nes penktadienį kazachams namie nusileido 0:2.

Kitas rungtynes Tautų lygoje Lietuvos rinktinė žais po mėnesio - spalio 11-ąją namuose priims baltarusius, o po trijų dienų taip pat Vilniuje žais su revanšo ištroškusiais albanais.

Albanija – Lietuva 0:1

50' Donatas Kazlauskas [0:1]

Svarbiausius rungtynių įvykius fiksavo 15min portalas.

Antrasis kėlinys

90 min. Albanai nenuveikė nieko stebuklingo ir lietuviai gali glėbesčiuotis – pergalė jų kišenėje!

89 min. G.Sirgėdas turėjo progą baudos smūgiu, bet šįsyk Th.Strachoša buvo nepramušamas.

87 min. Raudona kortelė! Lietuviai rungtynes užbaigs su dauguma po to, kai už pražangą netoli savų vartų antrą geltoną kortelę prieš save išvydo albanų kapitonas E.Hysajus.

86 min. Auč! Rezultatas jau galėjo tapti ir 0:2, bet nuostabia G.Sirgėdo sukurta situacija nepasinaudojo O.Verbickas – jo smūgiuotą kamuolį lietė varžovas.

80 min. G.Sirgėdas turbūt ir pats nustebo, kai kamuolys pariedėjo jam po kojomis, bet net ir būdamas laisvas žalgirietis tiksliai į vartus smūgiuoti nepajėgė.

78 min. Trečias V.Urbono keitimas – K.Laukžemį pakeitė Danielis Romanovskis.

75 min. Rungtynių herojus D.Kazlauskas sėda užtarnauto poilsio – vietoje jo aikštėje žais Ovidijus Verbickas.

66 min. Bravo T.Švedkauskui! R.Manajus atliko žvėriško stiprumo baudos smūgį, tačiau lietuvių vartų sargas drąsiai iškilo kamuolio kelyje ir atrėmė jį abiem rankomis.

61 min. Gratas Sirgėdas stoja į kovą – „Kauno Žalgirio“ saugas pakeitė vieną geriausių lietuvių futbolininkų šiose rungtynėse J.Lasicką.

56 min. Sužaidus beveik valandą – pirmas albanų smūgis į lietuvių vartus. Pabandė R.Manajus, bet kamuolys – saugiai T.Švedkausko gniaužtuose.

50 min. Įvartis! Lietuvos rinktinę į priekį po kuriozinės situacijos išveda D.Kazlauskas!

„Riterių“ puolėjas užklupo nepasiruošusius albanus ir perėmė vartininkui nevykusiai K.Gjasulos adresuotą kamuolį, apsivarė patį Th.Strachošą bei iš keliasdešimties metrų nukreipė kamuolį į tuščius varžovų vartus.

„Scanpix“ nuotr./Donatas Kazlauskas
„Scanpix“ nuotr./Donatas Kazlauskas

Tiranoje pakvipo ketverius metus neregėta pergale!

Pirmasis kėlinys

45 min. Pirmos 45 minutės praėjo be įvarčių, o J.Lasickas, panašu, rimčiau nenukentėjo ir galės žaisti toliau.

Beje, kėlinio pabaigoje sukibirkščiavo E.Hysajus ir D.Kazlauskas – kaktomis susirėmusius futbolininkas arbitras iš Ukrainos apdalino geltonomis kortelėmis.

44 min. Negerai... Po grubios Q.Laci pražangos prieš J.Lasicką lietuvis raitosi iš skausmo ir prašo medikų pagalbos. Nukenčia ir albanas – gavęs geltoną kortelę aikštę jis palieka šlubuodamas.

38 min. D.Kazlauskas patikrina Th.Strachošos budrumą – vartininkas tik pirštų galais nukreipia kamuolį tolyn nuo vartų. Už galvos griebiasi ir K.Laukžemis, kuriam trūko vos akimirkos, jog spėtų prišokti prie skersai vartų skriejusio kamuolio.

„Scanpix“ nuotr./UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva
„Scanpix“ nuotr./UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva

30 min. Pirmasis rungtynių pusvalandis turėtų nuteikti pozityviai. Albanijos futbolininkai kamuolį laiko ilgiau, bet dar nė sykio nesmūgiavo į vartus ir negrasino T.Švedkauskui, kai tuo tarpu lietuviai nors ir retai, bet kartas nuo karto nustebina varžovus savo aštriais išpuoliais.

17 min. J.Lasickas pabandė iš toli, tačiau kamuolys nusileido ne tinkle, o tribūnose.

10 min. Kokia proga! Puikiai kamuolį M.Vorobjovui numetė K.Laukžemis, o saugas vienu lietimu suvirpino albanų širdis, bet kamuolys prašvilpė pro pat vartų virpstą.

7 min. J.Lasickas pakelia kamuolį į baudos aikštelę, tačiau jį savo pirštinėse suspaudžia albanų vartininkas.

1 min. Himnai nuskambėjo ir rungtynės prasidėjo. Ką gi, telieka palinkėti sėkmės Valdo Urbono auklėtiniams!

Komandų sudėtys

Lietuvos rinktinė: Tomas Švedkauskas, Egidijus Vaitkūnas, Mindaugas Palionis, Edvinas Girdvainis, Saulius Mikoliūnas, Martynas Dapkus, Domantas Šimkus, Justas Lasickas, Modestas Vorobjovas, Donatas Kazlauskas, Karolis Laukžemis.

Albanijos rinktinė: Thomas Strachoša, Enea Mihajas, Kastriotas Dermaku, Beratas Djimšiti, Elseidas Hysajus, Qazimas Laci, Klausas Gjasula, Amiras Abraši, Lorencas Traši, Armando Sadiku, Rey Manajus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai