Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žalgiris“ suformavo „burbulą“, laukia „Sūduvos“ ir neabejoja – sezonas turi būti užbaigtas šiemet

Vilniaus „Žalgiris“ užuodęs kraujo kvapą ruošėsi lemiamai dvikovai dėl A lygos aukso prieš Marijampolės „Sūduvą“, tačiau COVID-19 pandemija smogė negailestingai čempionų titulą ginantiems vyrams iš Suvalkijos. Vis dėlto sostinės klubo vadovė Vilma Venslovaitienė nemato tikslo panikuoti – „Žalgirio“ komanda laukia sveikstančių varžovų ir ruošiasi sezono finišui, laikydamasi griežtų vidaus taisyklių.
Vilma Venslovaitienė
Vilma Venslovaitienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vienas taškas skiria „Sūduvą“ ir „Žalgirį“ prieš lemiamas paskutines A lygos rungtynes Vilniuje, kurios turėjo būti sužaistos spalio 31-ąją, bet, likus dviems dienoms paaiškėjo, jog čempionų klube užsikrėtė net 20 žmonių.

nuotr. alyga.lt/A lygos turnyro lentelė prieš lemiamas rungtynes
nuotr. alyga.lt/A lygos turnyro lentelė prieš lemiamas rungtynes

A lyga šaukė ne vieną valdybos posėdį, kuriuose galiausiai nuspręsta pasirinkti dvi datas – lapkričio 12-ąją arba 22-ąją. Tikimasi, kad iki tol „Sūduva“ bus pajėgi surinkti komandą ir žaisti.

Tiesa, atsigauti po COVID-19 infekcijos nėra lengva. 15min žiniomis, keletas anksčiausiai užsikrėtusių „Sūduvos“ žaidėjų jau pasveiko ir yra išleisti iš saviizoliacijos, tačiau po kovos su virusu kvapo, bandant treniruotis, dar trūksta.

Kad sezonas šiemet bus užbaigtas, aš neabejoju. Mes esame sveiki, mes pasiruošę žaisti

„Žalgirio“ direktorė V.Venslovaitienė, kalbėdama su 15min, situaciją vertino ramiai.

„Nuo ligos nepabėgsi, jos nesuprognozuosi, situacija tokia, kokia yra, ją reikia priimti, aplinka diktuoja savo sąlygas. Mes turime pakeisti savo požiūrį į tai, kur ir kaip gyvename. Aplink yra virusas ir nuo norų niekas nepriklauso. Priimame tokią situaciją kaip normalią. Kitaip nebus, ramiai gyvenome vasarą, tad galbūt mums šita situacija dar nėra įprasta. Bet mes turime suprasti, kad taip gyvensime. Virusas niekur nedings, jis atėjo, mes turėsime adaptuotis prie jo diktuojamų sąlygų“, – kalbėjo V.Venslovaitienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė

Praėjusią savaitę su 15min kalbėjęs Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius paliko šansų ir didžiausiam kraštutinumui – sezono pabaigos nukėlimui į kitus metus. Tačiau „Žalgirio“ vadovė tokio scenarijaus nesvarsto.

„Kad sezonas šiemet bus baigtas, aš neabejoju. Mes esame sveiki, mes pasiruošę žaisti, yra aiškios taisyklės, kaip yra pasveikstama. Pasveiks komanda ir eisim žaisti“, – sakė V.Venslovaitienė, pabrėžusi FIFA nustatytą tvarką, kad komanda jau laikoma galinčia žaisti, jei turi 11+3 žaidėjus.

Vilniaus klubo direktorės teigimu, užsitęsęs sezonas papildomų lėšų nepareikalaus.

Elvio Žaldario nuotr./Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai
Elvio Žaldario nuotr./Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai

„Yra kontraktai, yra darbas, čia nėra jokių papildomų išlaidų. Sezonas paprastai baigdavosi lapkričio 31 dieną, jis buvo sutrumpintas, viskas yra planuose, – 15min sakė V.Venslovaitienė. – Sutartyse aiškiai nurodyta, kad jos galioja iki lapkričio 30 dienos arba iki sezono pabaigos. Sezono pabaiga yra paskutinės tvarkaraščio rungtynės. Dirbame normaliu režimu. Kitų scenarijų būti negali, niekas sustoti negali, mes esame pasiruošę žaisti. Jei įvyktų kažkokie force majeure, tada taip. Bet sezonas turi būti užbaigtas šiais metais.“

Kad neištiktų konkurentams nutikęs scenarijus, „Žalgiris“, kaip pasakojo V.Venslovaitienė, dar nuo viruso plitimo pradžios ėmėsi atsargumo priemonių, kurios laikui bėgant tik sugriežtėjo.

„Yra susitarta su žaidėjais, kad jie, vos pasijutę prastai, neturi teisės ateiti į treniruotę ir privalo informuoti apie savo situaciją. Atėjus į treniruotę, matuojama temperatūra, buvo daromi testavimai. Prasidėjus mokslo metams, buvo labai kontroliuojama jaunimo integracija į komandą, nes jie turi didesnį socialinį kontaktą. Ribojama, valdoma, susitarimas su žaidėjais yra, kad jie, prasidėjus šitam rudeniniam sezonui, niekur nevaikščiotų. Sėdi namuose“, – pasakojo „Žalgirio“ vadovė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Marijampolės „Sūduva“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Marijampolės „Sūduva“

Ji pridūrė, kad situacija yra sunki visiems, tačiau ypač tiems futbolininkams, kurie Lietuvoje gyvena be šeimų.

„Bet darbas yra darbas, tokios sąlygos. Nuotoliniu būdu dirbantiems juk irgi tokia pati sąlyga – sėdėti namuose. Mes gyvename tokioje aplinkoje, virusas pakeitė mūsų gyvenimo sąlygas, turime jas priimti, pakeisti jų negalime“, – dėstė V.Venslovaitienė.

Mes esame lyga, mes esame savivalda. Kad esame nepasiruošę – patys kalti

Lietuvos futbolo bendruomenė sezono finišo tiesiojoje negailėjo kritikos A lygai dėl to, kad ši nenumatė jokių konkrečių sprendimų masinių užsikrėtimų atveju. Įprastai lygos nubrėžia gaires, kokiomis sąlygomis rungtynes galima nukelti, kiek kartų tai galima padaryti, kas daroma, jei čempionatas stabdomas ar panašiai.

„Nieko keisto, tai natūralus adaptavimasis šiai situacijai. Mes esame lyga, mes esame savivalda. Kad esame nepasiruošę – patys kalti. Aš kėliau šitą klausimą ne vieną kartą, bet taisyklės ruošiamos, jų ruošimas užtrunka ilgiau nei norėtųsi. Mes gyvename valstybės įstatymų ribose, norėtume, kad būtų priimti UEFA ar FIFA nustatyti kriterijai, bet, norint šituos klausimus įgyvendinti, natūralu, kad užtrunka derinimas su Sveikatos apsaugos ministerija.

Ten procesai ir procedūros nėra tokios greitos, nepaisant to, kad jie skubos tvarka daug dalykų daro. Visada norisi tikėti, kad tai aplenks, bet mes dar niekur nevėluojame, tai yra nauja situacija mums visiems ir mes tikrai būsime pasiruošę kitam sezonui. Panašiai yra su krepšiniu – jie eina į naują sezoną ir praeina tokį patį kelią. Mūsų sezonas buvo kiek ramesnis, nes vasaros metu sergamumas buvo mažesnis ir jautėmės saugesni. Nematau tame problemų“, – pasakojo V.Venslovaitienė.

Nors apsaugotas nėra nė vienas, tačiau „Žalgirio“ vadovė tiki, jog jos komandai pavyks išvengti užsikrėtimų.

„Protokolai yra įvesti seniai, blogai pasijautę klubo nariai net nesiartina prie komandos. Esame suformavę dirbtinį „burbulą“, pasiektas labai griežtas susitarimas. Visi suaugę vyrai, supranta, kas vyksta, komunikuojame kiekvieną dieną. Visi nori greičiau namo, visi laukia paskutinių rungtynių, jos tikrai įvyks“, – įsitikinusi V.Venslovaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai