Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žodį „draugiškos“ iš žodyno trinsiantis E.Jankauskas: „Atostoginių režimų būti negali“

Saulėtame Kipre pasibaigs 2023-iųjų Lietuvos rinktinės kelionė, pažymėta prasklaidytais tamsiais debesimis, gaubusiais rezultatų grafas. Europos čempionato atranka baigta, laukia draugiškos rungtynės Limasolyje, tačiau meilės deivės Afroditės vardo viešbutyje įsikūrusi Lietuvos rinktinė draugysčių aikštėje varžovams nežada.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / nuotr. Elvio Žaldario/LFF

Su šešiais taškais taupyklėje ir aplenkta Bulgarija lietuviai baigė kovas atrankoje į Senojo žemyno pirmenybes, mušdami vidutiniškai po įvartį per susitikimą.

Sekmadienio varžovo Kipro kelionė buvo kur kas sudėtingesnė – Temuro Kecbajos auklėtiniai, pasiuntę tris kamuolius į varžovų vartus, o iš savo tinklo išsipainioję net 28, nesukrapštė nė vieno taškelio. Į priekį jie praleido Ispanijos, Škotijos, Norvegijos ir Sakartvelo komandas.

Pastarąją pergalę oficialiose rungtynėse varžovai pasiekė senokai – 2022-ųjų rugsėjo 24-ąją, kuomet 1:0 netikėtai namie palaužė Graikiją.

Nors varžovai praleidžia daug, E.Jankauskas ragina jų nenuvertinti.

„Reikia žiūrėti, prieš kokias komandas įvarčiai praleisti, kaip praleisti. Žaidi su Ispanija, Škotija, Sakartvelu, Norvegija – nuostabos nekelia, kad šios komandos muša tris įvarčius per rungtynes. Neįžiūriu jokio parankumo mums. Ši rinktinė gali praleisti įvarčius, bet gali ir mušti – pastarosiose pelnė įvartį prieš Ispaniją, turi greitų, techniškų žaidėjų. Kažką panašaus matėme Graikijoje. Kultūra, futbolo stilius panašus, gal Graikijos futbolo lygis aukštesnis, bet braižas ir žaidėjų futbolo supratimas, noras žaisti techniškai – panašūs“, – kalbėjo treneris.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Jankauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Jankauskas

Tai bus ketvirtas kartas, kuomet Lietuvos rinktinė žais su Kipru – dukart draugiškuose mačuose 1997-aisiais ir 2000-aisiais pergalę šventė varžovai, tačiau pastarąjį kartą – 2001-aisiais – Tomo Danilevičiaus ir Roberto Poškaus įvarčiai lėmė lietuviams palankų rezultatą 2:1.

Į šį susitikimą lietuviai žengs po ketvirtadienio pralaimėjimo 0:2 Juodkalnijos ekipai. Nors per visą mačą tik kartą pavyko pykštelėti į varžovų vartų plotą, įrašą ne kartą peržiūrėjęs E.Jankauskas atsipūtė lengviau.

„Tos rungtynės nebuvo blogos – jos buvo nesėkmingos, – sakė strategas. – Pralaimėtos rungtynės, aišku, negali būti sėkmingos. Buvo vyriška, apylygė kova. Nesinori nieko klaidinti, bet turėjome ir gerų momentų, kur nepriėjome prie paskutinio trečdalio atakoje, kur gimsta pavojingi momentai. Pritrūko vieno perdavimo, kad įvyktų kažkas pavojingo. Matėme, kodėl tai įvyko, esame tą darę ne kartą, bandysime rytoj ištaisyti, pakoreguoti tai, kas nepavyko praeitose rungtynėse. O dėl žaidėjų atsidavimo, rungtynių turinio – sunku surasti priekaištų. Pasakysiu, kad ramiau pasidarė peržiūrėjus rungtynes nei koks pirmas emocinis įspūdis buvo iškart po jų.“

E.Jankauskas atskleidė, kad sekmadienį Limasolyje ant vejos neišbėgs Edgaras Utkus – jis susižeidė petį.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Utkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Utkus

Ir nors oficialiai rungtynės vadinamos draugiškomis, šį žodį iš žodyno sekmadienį treneris trins.

„Nenorėčiau net naudoti žodžio „draugiškos“, čia jokio draugiškumo nebus, – įsitikinęs E.Jankauskas. – Draugiškumas gali būti iki rungtynių ir prasidėti vėl po jų. Nei jie bus draugiški, nei mes turime apsigauti. Rungtynių svarba – didesnė nei draugystė su kažkuo aikštėje.“

„Prisiminkime draugiškas rungtynes su Graikija, kur Arvydas pirmą ataką į šoną užeina, 20 minutę jis jau prašo keitimo, aš žaidžiu su pramušta galva, – pridūrė Justas Lasickas. – Tokios tos draugiškos rungtynės tarptautiniame lygyje. Kaip treneris minėjo, draugiško nieko nebus. Laukia sunki kova.“

nuotr. Elvio Žaldario/LFF/Justas Lasickas
nuotr. Elvio Žaldario/LFF/Justas Lasickas

Limasolyje tik pernai duris atvėręs naujutėlaitis stadionas dar kvepia dažais, o jame kaip žuvis vandenyje jaučiasi Fiodoras Černychas, rungtyniaujantis šio miesto AEL ekipoje.

„Pasiklausėme, pakalbėjome, Fedia ir komandos draugams turbūt papasakojo apie varžovus, – pasakojo E.Jankauskas. – Mes puikiai juos išstudijavome, matėme pastarąsias penkerias rungtynes. Kipro rinktinėje yra žaidėjai iš Italijos, Škotijos, Belgijos lygų. Jokiu būdu negalime nuvertinti šios rinktinės meistriškumo. Fedia turbūt patvirtins mano mintis.“

Trečiadienio vakarą vieno iš Kipro restoranų padavėjas prasitarė, kad tai – paskutinė jų darbo diena. Sezonas baigėsi, į darbus rengiamasi sugrįžti tik kovą. Panašus scenarijus laukia ir Lietuvos rinktinės, kuriai tai bus paskutinės metų rungtynės ir atsisveikinimas. E.Jankauskas tikisi, kad baigti metus pavyks sėkmingai.

„Tai pagrindinis akcentas – kaip baigsime metus, atsisveikinsime, koks paskutinis paveikslas išliks sirgalių mintyse, mūsų pačių taip pat. Šios rungtynės vienodai svarbios kaip ir atrankoje. Priešininko neįvertinti neturime teisės, tai rimta rinktinė. Gal paskutiniai rezultatai sako kitaip, bet matant, prieš ką jie žaidė, nestebina, kad aštuonerių rungtynių negali laimėti. Galų gale, mums svarbiausia mūsų rungtynės, žaidimo lygis. Esame išsikėlę kartelę, neturime teisės jos mažinti. Atostoginių režimų būti negali, laukia sunkios rungtynės, turime būti joms visapusiškai pasiruošę“, – kalbėjo treneris.

Rungtynių pradžia – sekmadienį, 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas