Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 14

Apdovanojimų intriga: Lietuvos geriausių sportininkų trejetas be pasaulio čempiono?

Šį mėnesį pasaulio plaukimo čempionate aukso ir bronzos medalius iškovojęs Simonas Bilis kol kas lieka pretendentų į geriausių Lietuvos sportininkų titulą paraštėje.
Simonas Bilis
Simonas Bilis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Bilis – neįtrauktas, bet nenurašytas

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovai žada geriausią iš geriausių renginių gruodžio 22 dieną „Siemens“ arenoje, kur bus paskelbti ir apdovanoti geriausi 2016 metų Lietuvos sportininkai ir komandos.

Tačiau neaišku, ar į vieną svarbiausių titulų pretenduos 23 metų plaukikas S.Bilis, praėjusią savaitę planetos pirmenybėse 25 metrų baseine Kanadoje iškovojęs trofėjus, kuriuos mūsų šaliai atkūrus nepriklausomybę Lietuvos plaukimui buvo laimėjusi vienintelė Rūta Meilutytė.

Geriausių atletų vyrų pretendentų sąraše yra trys kitų sporto šakų atstovai: sunkiaatlečiai Aurimas Didžbalis ir Žygimantas Stanulis bei kanojininkas Henrikas Žustaustas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

„S.Bilio laimėjimai pasiekti neolimpiniame baseine. Nenoriu sumenkinti Simono pasiekimų, bet ten konkurencija mažesnė“, – sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

S.Bilio laimėjimai pasiekti neolimpiniame baseine. Nenoriu sumenkinti Simono pasiekimų, bet ten konkurencija mažesnė.

Iš tiesų, S.Bilis praėjusį savaitgalį rekordiniais greičiais plaukė planetos pirmenybėse 25 metrų baseine. Olimpinėse žaidynėse plaukikai startuoja 50 metrų baseine. Kita vertus, abi rungtys – 50 m ir 100 m laisvuoju stiliumi – yra olimpinės, plaukikų rezultatus skirtingo dydžio baseinuose lemia tik posūkių atlikimas.

Sunku palyginti laisvuoju stiliumi plaukiančio atleto pasiekimus su olimpinių žaidynių sunkiosios atletikos varžybose bronzą laimėjusiu A.Didžbaliu, Europos sunkiosios atletikos čempionate sidabrą iškovojusiu Ž.Stanuliu bei Europos baidarių ir kanojų irklavimo pirmenybėse į sidabrą nusiyrusiu H.Žustautu – nelengva užduotis.

Geriausių sportininkų apdovanojimus prodiusuojančios „TV Manijos“ vienas vadovų Martynas Starkus svarstė, kad dažnai metų pabaigoje pasižymėjusių sportininkų ar muzikos atstovų pergales atspindėti sunkiau dėl techninių galimybių – laiko iki renginio lieka nedaug, todėl jų pasiekimai nukeliami vertinti kitais metais.

LTOK tokių taisyklių nėra, bet Lietuvos olimpinio fondo direktorius Vitalijus Vasiliauskas teigė, kad S.Bilio kandidatūra dar bus svarstoma per penktadienį vyksiantį pasitarimą. „Jo kandidatūra nėra atmesta, taryba dar gali spręsti. Jei taryba balsuos vienbalsiai, visko gali būti“, – patvirtino ir D.Gudzinevičiūtė.

Tarp pretendentų – dopingo šešėlis

Geriausius šalies sportininkus renka LSA taryba, kurią sudaro po du atstovus iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, Kūno kultūros ir sporto departamento, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos, Lietuvos sporto federacijų sąjungos ir vienas Parolimpinio komiteto atstovas.

Apdovanojimai numatyti vienuolikoje nominacijų, dėl šešių populiariausių nominacijų gali balsuoti ir sporto aistruoliai. Jų balsai portale lrytas.lt lems ketvirtadalį galutinio įvertinimo (3 balsais iš 12).

Metų sportininke pretenduoja tapti šiuolaikinės penkiakovės, plaukimo ir dviračio treko žvaigždės: Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Rūta Meilutytė ir Simona Krupeckaitė. Tiesa, nė viena jų 2016 metų olimpinėse žaidynėse neišpildė savų lūkesčių.

Į metų trenerio apdovanojimus taryba iškėlė Lietuvos aklųjų riedulio rinktinės trenerį Karolį Levickį, Lietuvos irklavimo trenerį Mykolą Masilionį ir Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės trenerį Bronislovą Vyšniauską.

Pastarojo trenerio auklėtiniai – kartą A.Didžbalis ir dusyk Ramūnas Vyšniauskas – buvo diskvalifikuoti dėl dopingo vartojimo. 15min paklausta, ar šio trenerio įtraukimas tarp pretendentų nemenkina viso renginio prestižo, D.Gudzinevičiūtė sakė: „Apie tai ne kartą diskutavome. Kalbėjome ir apie A.Didžbalį, kuris buvo baustas ir savo bausmę atliko. Bausti antrą kartą mes neturime teisės. Treneris baustas nebuvo nė karto. O kaip pasielgti šiuo atveju, spręs balsuotojai ir taryba. Nepaisant to, jis (B.Vyšniauskas, – aut. past.) yra žmogus, labai atsidavęs šiai sporto šakai.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Vyšniauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Vyšniauskas

Renginį ves ir olimpinė prizininkė

LTOK rengiamoje šventėje gruodžio 22 dieną pakviesta apie 2700 svečių iš sporto bendruomenės – tris kartus daugiau nei tilpo pernai Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

„Tikimės, jog Martynas Starkus nenuvils dėl šou programos. Tikiuosi, kad tai bus pats pats geriausias renginys“, – kalbėjo D.Gudzinevičiūtė.

Renginį ketvirtadienio vakarą transliuos LRT televizija. „Tai nebus roko opera ar popmuzikos koncertas. Toks formatas yra priimtas pasaulyje ir skirtas sportininkams. Techniškai šou nebus paprastas, jis vyks be pertraukų ir bus dinamiškas, todėl žiūrovams neturėtų pabosti“, – sakė M.Starkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Milda Valčiukaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Milda Valčiukaitė

Per sportininkų apdovanojimus pasirodys muzikos atlikėjai Merūnas Vitulskis, Kastytis Kerbedis, grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „69 Danguje“, „Naktinės personos“, projekto „X faktoriaus“ nugalėtoja Monika. Renginį ves LRT laidų vedėjas Ignas Krupavičius, o su juo kartu pasirodys ir scenos debiutantė Milda Valčiukaitė – šiemet olimpinėse žaidynėse su Donata Vištartaite laimėjusi bronzą porinių dviviečių valčių varžybose.

„Tai papildoma intriga. Sportininkė bus tarsi vakaro šeimininkė“, – žadėjo M.Starkus.

2016 m. apdovanojimams LSA tarybos išrinkti pretendentai:

Metų sportininkas. Aurimas Didžbalis (26 m., sunkioji atletika, 3 vieta olimpinėse žaidynėse), Žygimantas Stanulis (23 m., sunkioji atletika, 2 vieta Europos čempionate), Henrikas Žustautas (22 m., baidarių ir kanojų irklavimas, 2 vieta Europos čempionate).

Metų sportininkė. Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (32 m., šiuolaikinė penkiakovė, 2 vieta Europos čempionate), Simona Krupeckaitė (33 m., dviračių trekas, 1 vieta Europos čempionate), Rūta Meilutytė (19 m., plaukimas, 1 vieta Europos čempionate).

Metų treneris. Karolis Levickis (35 m., aklųjų riedulys), Mykolas Masilionis (27 m., irklavimas), Bronislavas Vyšniauskas (69 m., sunkioji atletika).

Metų proveržis. Simonas Bilis (23 m., plaukimas, 8 vieta olimpinėse žaidynėse), Vadimas Korobovas (19 m., baidarių ir kanojų irklavimas, 1 vieta Europos jaunimo čempionate), Edvinas Ramanauskas (31 m.) ir Aurimas Lankas (31 m., baidarių ir kanojų irklavimas, 3 vieta olimpinėse žaidynėse).

Metų pergalė. Aklųjų riedulio rinktinė (1 vieta parolimpinėse žaidynėse), Mindaugas Bilius (34 m., lengvoji atletika, 1 ir 2 vietos parolimpinėse žaidynėse), Mindaugas Griškonis (30 m.) ir Saulius Ritteris (28 m.) (irklavimas, 2 vieta olimpinėse žaidynėse).

Metų sportininkas su negalia. Mindaugas Bilius (34 m., lengvoji atletika, 1 ir 2 vietos parolimpinėse žaidynėse), Genrikas Pavliukianecas (40 m., aklųjų riedulys, 1 vieta parolimpinėse žaidynėse), Larisa Voroneckaja (33 m., lengvoji atletika, 1 vieta pasaulio kurčiųjų čempionate).

Metų vyrų komanda. Edvinas Ramanauskas ir Aurimas Lankas (baidarių ir kanojų irklavimas, 3 vieta olimpinėse žaidynėse), Saulius Ritteris ir Mindaugas Griškonis (irklavimas, 2 vieta olimpinėse žaidynėse), Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (7 vieta olimpinėse žaidynėse).

Metų moterų komanda. Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė (irklavimas, 2 vieta olimpinėse žaidynėse), Simona Krupeckaitė ir Milda Marozaitė (dviračių trekas, 1 vieta Europos čempionate), LSU moterų krepšinio 3x3 komanda (1 vieta pasaulio universitetų lygoje).

Metų neįgaliųjų komanda. Aklųjų riedulio rinktinė (1 vieta parolimpinėse žaidynėse), Kurčiųjų moterų paplūdimio rinktinė (1 vieta pasaulio čempionate), Kurčiųjų vyrų stalo teniso rinktinė (1 vieta pasaulio čempionate).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas