Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 20

B.Vyšniauskas eilinę dopingo dėmę sutiko ramiai – galbūt išgelbės koronavirusas

Lietuvos sunkiajai atletikai – dar vienas rykštės kirtis. Sausio viduryje Lietuvos antidopingo agentūra paskelbė dviems mėnesiams suspenduojanti 26 metų rinktinės lyderį Žygimantą Stanulį, o pirmadienį sportininkas išgirdo dar liūdnesnę žinią – už draudžiamo metodo naudojimą jam skirta 2 metų diskvalifikacija.
Bronius Vyšniauskas
Bronius Vyšniauskas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Tris kartus Europos pirmenybėse medalius laimėjusio sportininko diskvalifikacija galios iki 2021-ųjų balandžio 26 dienos.

Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos (LSAF) prezidentas ir sportininko treneris Bronislovas Vyšniauskas ir toliau šią istoriją vadina Lietuvos antidopingo agentūros susidorojimu ir kerštu.

Specialisto teigimu, jokio kitokio sprendimo jis ir nesitikėjo.

„Jie kerštauja ir toliau mums paišo tas istorijas. Per visą šį laiką jokio kontakto su jais taip ir nebuvo. Jie nekėlė ragelio ir su mumis nekontaktavo jau tada, kai statėme Žygimantui lašelinę. Tada parašė pareiškimą ant manęs ir visa šita istorija prasidėjo. Pasiaiškinimą dėl situacijos aš parašiau, tačiau reakcijos jokios nebuvo. Tačiau iš karto buvo aišku, kad jis nieko nelems“, – savo versiją 15min dėstė B.Vyšniauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronislovas Vyšniauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronislovas Vyšniauskas

Klaipėdietis jau anksčiau teigė, kad dopingo kontrolierių niuksą jo auklėtinis gavo po to, kai gydėsi sveikatą ir buvo prižiūrimas medikų.

Anot B.Vyšniausko, Ž.Stanulis sirgo roto virusu ir turėjo skrandžio problemų, tad buvo paguldytas į ligoninę. Jam buvo pastatyta lašelinė su Ringerio tirpalu (vartojamas elektrolitų ir skysčių pusiausvyrai organizme atstatyti – aut. past.).

Nors B.Vyšniauskas teigia, kad ši procedūra buvo atlikta su daktaro rekomendacija, antidopingo taisyklės draudžia, kad į sportininkų organizmą medžiagos būtų leidžiamos intraveniniu būdu.

„Iš pradžių norėjome šį sprendimą skųsti, tačiau vėliau nusprendėme, kad neverta – tai yra dideli pinigai. Čia Lietuva, čia lietūs lyga. Visi matėme, kad pasaulio čempionas plaukikas Ryanas Lochte lašelinę demonstravo internete ir gavo 14 mėnesių. Mums skirti 2 metai. Visiškai už nieką, juk sportininkas sirgo“, – dėstė B.Vyšniauskas.

Visa ši istorija į viešumą iškilo tiriant B.Vyšniausko bylą, kai Klaipėdos pareigūnai pas jį rado itin didelį kiekį uždraustų medžiagų.

Įprastai lašelinės statomos norint išvalyti organizmą, bet sportininkai šį būdą, vadinamą infuzoterapija, gali naudoti ir siekiant greičiau užmaskuoti draudžiamus preparatus – praskiedžiant kraują jos greičiau pasišalina iš organizmo.

Anot trenerio, šią žinią Ž.Stanulis sutiko ypač jautriai. Pats sportininkas buvo pažadėjęs 15min situaciją pakomentuoti, tačiau vėliau persigalvojo ir telefonu buvo nepasiekiamas.

„Žygimantas reagavo blogai, bet Dievo rykštė koronavirusas galbūt išeis net į gera. Mus nubaudė, tačiau situacija yra tokia, kad dabar sportininkas dar gali suspėti pasiruošti varžyboms ir net gal paklius į olimpiadą. Žinoma, labai gaila, bet mūsų sąžinė rami. Galit ir toliau rašinėti, ką norite. Mes nenusikaltome, nedarėme nieko blogo“, – kalbėjo B.Vyšniauskas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.

Į kitus metus nukeltos Tokijo olimpinės žaidynės prasidės liepos 23-ąją dieną. LSAF prezidento teigimu, tikėtina, kad varžybų kalendorius ir Europos čempionatas bus pastumtas į gegužės ar birželio mėnesius, tad teoriškai Ž.Stanulis galėtų įšokti ir į svarbiausią sporto renginį.

Tiesa, po šito Lietuvos antidopingo agentūros kirčio tirštų debesų – daug. Atleto pasiruošimą kitiems metams gaubia didelis klaustukas.

„Jis šiuo metu dar sportuoja ir ruošiasi, bet nežinia kaip bus toliau. Mums yra sunku, trūksta finansų, tad neaišku kaip viskas bus jei Žygimantas susiras darbą. Tokiu atveju pasiruošimas ir treniruotės pasislinktų į antrą planą“, – svarstė B.Vyšniauskas.

LSAF vadovo teigimu, vilčių teikia ir pastarųjų dienų įvykiai pasaulio sunkiosios atletikos federacijoje (IWF). Balandžio 15 dieną iš savo posto atsistatydino 20 metų organizacijai vadovavęs vengras Tamásas Ajánas.

„Neseniai išsiuntėme malonės prašymą ir dėl Aurimo Didžbalio. Jis nubaustas taip pat neteisėtai. Kelno laboratorija patvirtino, kad lietuvio vartoti maisto papildai užteršti medžiagomis, nors jos tuo metu nebuvo įtrauktos į draudžiamų sąrašą. O viskas baigėsi aštuonių metų diskvalifikacija. Keičiasi federacijoje valdžia, keičiasi antidopingo sistema, galbūt mums viskas dabar bus palankiau. Įsivaizduokite, prezidentas paskyrė trijų žmonių komisiją ir ji nubaudė sportininką tokia didžiule bausme. Tai – neteisinga“, – įsitikinęs B.Vyšniauskas.

Trenerio nuomone, A.Didžbalis šiuo metu treniruotes derina su darbu. „Jis yra įsidarbinęs, bet dar šiek tiek ir pasportuoja. Gyventi juk reikia“, – atsiduso treneris.

A.Didžbalis į sporto areną galėtų sugrįžti tik 2026-aisiais, būdamas jau 34-erių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas