Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 24

Brangi lašelinė: stipruoliams iš rankų slysta dešimtys tūkstančių eurų

Europos sunkiosios atletikos sidabro medalių laimėtojui Žygimantui Stanuliui brangiai kainuos antidopingo taisyklių pažeidimas. Jis ne tik praras 2018 metais laimėtą sidabro medalį, bet ir už jį gautą valstybinę premiją. O dar didesnius nuostolius lems prarasta olimpinė stipendija.
Žygimantas Stanulis
Žygimantas Stanulis / „Scanpix“ nuotr.

Jei tai tikrai buvo bandymas gydytis roto virusą, kaip sako sunkiaatlečių treneris Bronislovas Vyšniauskas, tai bus vienas brangiausių gydymų per šios ligos istoriją.

Ž.Stanulis diskvalifikuotas dvejiems metams dėl draudžiamo metodo taikymo 2018 metų pradžioje – Klaipėdos sporto centre jis ir kitas Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės narys Irmantas Kačinskas naudojo lašelines ir viršijo daugiau nei 100 ml per 12 valandų.

Praskiedus kraują greičiau užmaskuojamos kitos medžiagos, nors trenerio B.Vyšniausko versija buvo kita – taip atletai gydėsi nuo roto viruso.

Lietuvos antidopingo agentūros disciplinarinė komisija per tyrimą nerado įrodymų, kad sunkiaatlečiai būtų sirgę tuo metu, tad skyrė po 2 metų diskvalifikacijas, kurių kaina didelė ne tik sportine prasme.

Ketvirtadienį Ž.Stanulis ir I.Kačinskas išbraukti iš Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatų sąrašo Tokijo žaidynėms, o tai reiškia, kad jie negaus LTOK finansavimo per šiuos metus ir kitų metų pirmuosius mėnesius – abiejų sunkiaatlečių diskvalifikacija galioja iki 2021 metų balandžio 26 dienos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.

Formaliai šiems sunkiaatlečiams buvo formuluojami lūkesčiai užimti 6-9 vietas 2021 metų olimpinėse žaidynėse, pakeliui gaunant finansinę paramą: Ž.Stanuliui buvo numatyta 950 eurų per mėnesį olimpinė stipendija, o I.Kačinskui – 600 eurų per mėnesį.

Bet Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) buvo sustabdęs finansavimą kol antidopingo agentūra vertino nusižengimą, o po nuosprendžio, – visiškai nubraukė.

Be to, sumenks ir B.Vyšniausko vadovaujamos Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos finansavimas, skiriamas atsižvelgiant į olimpiečių skaičių, o taip pat ir pasiekimus.

Kadangi neleistina infuzoterapija nustatyta 2018 metų pradžioje, bus anuliuotas ir Ž.Stanulio tais pačiais metais kovo mėnesio pabaigoje Bukarešte laimėtas Europos vicečempiono medalis.

Už šį apdovanojimą, kuris per 27 metų atleto karjerą buvo trečiasis po 2013-ųjų ir 2016-ųjų sidabro trofėjų Europos pirmenybėse, 2018 metų rugsėjį Ž.Stanulis ir jo treneris B.Vyšniauskas buvo apdovanoti Lietuvos Vyriausybės rūmuose, kai iš ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio rankų gavo ne tik padėkos raštus ir baltų rožių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronislovas Vyšniauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronislovas Vyšniauskas

Už Europos čempionato sidabro medalį mūsų valstybė tuomet sunkiaatlečiams skyrė 5 tūkst. eurų dydžio premiją.

1447 eurų valstybinė premija atiteko ir sportininką parengusiam treneriui B.Vyšniauskui, nors šis tuomet jau buvo tiriamas Klaipėdos pareigūnų dėl itin didelio kiekio atletams uždraustų medžiagų laikymo (treneris teigė, kad didelis kiekis preparatų buvo skirta jam pačiam).

Pagal Lietuvos įstatymus, nustačius, kad laimėjimai buvo pasiekti pažeidus antidopingo taisykles, premijos privalo būti grąžintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas