Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 29

Čempionės skandalinga istorija: teigia, jog pralaimėti olimpiadoje privalėjo tyčia

Buvusi dukart pasaulio badmintono čempionė Ye Zhaoying pasakojo, jog Kinijos sporto vadovai pastūmė ją link tyčinio pralaimėjimo Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse. „Kaip asmenybė, aš negalėjau stoti prieš sistemą“, – sakė ji.
Ye Zhaoying (dešinėje) teigė, kad 2000 m. Sidnėjaus olimpinių žaidynių pusfinalyje turėjo pralaimėti Gong Zhichao, (viduryje), kuri finale įveikė danę Camillą Martin.
Ye Zhaoying (dešinėje) teigė, kad 2000 m. Sidnėjaus olimpinių žaidynių pusfinalyje turėjo pralaimėti Gong Zhichao, (viduryje), kuri finale įveikė danę Camillą Martin. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Olimpinis judėjimas aukština savo vertybes, bet, regis, ne visada atletai gali jų laikytis.

Interviu Danijos kanalui Tv2 buvusi Kinijos badmintono čempionė Ye Zhaoying teigė, jog buvo priversta pralaimėti pusfinalyje per olimpines žaidynes Sidnėjuje 2000 metais.

Anot žaidėjos, buvo reikalaujama, kad pralaimėdama ji užleistų kelią į finalą kitai Kinijos badmintonininkei Gong Zhichao.

„Jie pasakė man prieš mačą, kad tai neturėtų atrodyti akivaizdžiai. Be to, aš neturėjau nuvarginti Gong Zhichao, turėjau pralaimėti visus setus.

Jei pažiūrėtumėte rungtynes dar sykį, pamatytumėt, kad iš pradžių aš žaidžiau, bet paskui pradėjau tyčia mušti kamuoliuką į tinklą arba už aikštės ribų”, – pasakojo kinė, galiausiai Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse turėjusi tenkintis bronza.

Badmintono elite iškilusi 1992 metais, būdama 24-erių, Ye Zhaoying beveik dešimtmetį dominavo šiame sporte, penkis kartus laimėjusi Azijos pirmenybes, iškovojusi penkis pasaulio taurės medalius, o taip pat tris pasaulio čempionato apdovanojimus.

1995 metais ji pirmą kartą užkopė į pirmąją vietą pasaulio reitinge, o paskui viršūnę palikdavo ir sugrįždavo į ją septynis kartus. Geriausiais karjeros metais ji konkuravo su Susi Susanti ir Bang Soo-hyun, o dėl aukštos konkurencijos ir žaidimo lygio laikotarpis buvo vadinamas auksine era moterų badmintone.

Tačiau olimpinėse žaidynėse, jos teigimu, ji turėjo pralaimėti.

„Mes jautėmės bejėgės, nes buvome vienos prieš sistemą. Olimpinės žaidynes yra gyvenimo šansas sportininkui, tad buvo labai liūdna. Tačiau kaip asmenybė, aš negalėjau stoti prieš sistemą“, – pasakojo Ye Zhaoying.

Po jo pareiškimo pasaulio badmintono federacija pažadėjo rimtai išnagrinėti šį atvejį.

Buvusi Kinijos badmintonininkė interviu davė Malagoje, Ispanijoje, kur gyvena su savo vyru, buvusiu Kinijos rinktinės futbolininku Hao Haidongu.

Dvi sporto įžymybės yra sakiusios, kad „beveik neturi galimybių grįžti į Kiniją“, kai sukritikavo režimą.

Hao Haidongas yra rezultatyviausias visų laikų Kinijos futbolininkas.

2020 metais jis su žmona viešai sukritikavo Kiniją valdančią komunistų partiją. Nuo tada, buvo užblokuotos jų paskyros Kinijos socialinėje erdvėje „WeChat“, ištrintos paskyros „Weibo“ erdvėje bei profiliai keliuose populiariuose šalies portaluose.

Po Ye Zhaoying pareiškimų dėl pusfinalio mačo Sidnėjuje, Kinijos ambasada Danijoje išplatino pareiškimą: „Ji visada buvo antikiniška. Jos pareiškimai neverti atsakymų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas