Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Debiutantai iriasi toliau – per triukšmą ir dopingo kontrolę

Antroji olimpinė diena Lietuvos delegacijai prasidėjo šokiruojančia žinia. Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė, didžiausios mūsų viltys, liko paskutinės ir paguodos plaukime. Nuotaikas kiek pataisė vėliau į pusfinalius ramiai įlėkusios debiutantų įgulos.

Žaidynių naujokės Kamilė Kralikaitė ir Ieva Adomavičiūtė užtikrintai finišavo antros savo atrankos plaukime.

Pavienę dvivietę valtį irkluojančios lietuvės (7:22.53) į priekį praleido tik olandes Ymkje Clevering ir Veronique Meester (7:17.81).

„Džiaugiamės, kad ta olimpiada mums pagaliau prasidėjo. Labai to norėjome. Treniruotės, treniruotės, norėjosi jau pasivaržyti. Mažiau galvoti, o daryti“, – šypsojosi 23-ejų kaišiadoriškė K.Kralikaitė.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Kamilė Kralikaitė ir Ieva Adomavičiūtė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Kamilė Kralikaitė ir Ieva Adomavičiūtė

„Šiandien – mums šventė. Ir saulė pagaliau išlindo, ir mes pagaliau startavome, – pildė šalia stovėjusi 29-erių kaunietė I.Adomavičiūtė. – Viskas pagaliau nurimo, nes iki tol jaudulio buvo.“

„Šiemet neturėjome jokių tarptautinių varžybų. Tik vienas vietines. Tai stengėmės koncentruotis tik į save, nežiūrėti į varžoves. Ir pavyko visai gerai (juokiasi). Nesidairėme į varžoves, tiesiog darėme savo darbą, tai, ką galime“, – džiaugėsi I.Adomavičiūtė.

„Net jeigu ir žinai varžoves, kiekviena diena yra kitokia. Net jeigu vakar ir buvai čempionas, šiandien visi stovime starte ir visi esame lygūs. Kiekvienas daro savo ir finiše pamatome, kas yra kas“, – įsiterpė K.Kralikaitė.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Irklavimo varžybas stebėjo ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Irklavimo varžybas stebėjo ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda

Žaidynių debiutantės į olimpinį kanalą išplaukė iš karto po nesėkmingo D.Karalienės ir D.Rimkutės pasirodymo, tačiau teigė, kad jų tikslas – atsiriboti nuo bet tokio aplinkos triukšmo. Net ir labai artimo.

„Nepastebėjome. Kol mūsų varžybos tęsiasi, mes ir toliau nesidairysime. Visa energija – tik į save, į savo valtį. Visi kiti dalykai liks nuošalyje, kol mes varžomės. Labai stipriai dirbome visus metus, ir jau ne vienerius – tad norisi padaryti savo, o emocijos, džiaugsmas, liūdesys bus vėliau“, – dėstė K.Kralikaitė.

„Taip pat irkluosime ir pusfinalyje. Susikoncentravusios tik į save, į savo valtį ir nematydamos, negirdėdamos nieko aplinkui, – papildė I.Adomavičiūtė. – Nes tų palinkėjimų netrūksta: „Be medalių negrįžk“, „be aukso negrįžk“, „be to ir ano“. Mes tai ignoruojame.“

„Kitaip grįžti negalėsime. Turėsime likti Paryžiuje“, – juokėsi K.Kralikaitė.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Kamilė Kralikaitė ir Ieva Adomavičiūtė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Kamilė Kralikaitė ir Ieva Adomavičiūtė

I.Adomavičiūtei šios žaidynės – taip pat pirmos, bet 2018-ųjų pasaulio čempionė aktyviai ruošėsi ir Tokijo žaidynėms, kurias teko praleisti dėl dopingo diskvalifikacijos.

2020-ųjų pabaigoje, likus metams iki Tokijo žaidynių, irkluotojos organizme rasta higenamino. Sportininkė aiškino, kad taip galėjo atsitikti dėl pamėgtos azijietiškos virtuvės, teikė skundą Tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS), bet į sportą galiausiai sugrįžo tik 2022-ųjų rugsėjį, pasibaigus dvejus metus trukusiai diskvalifikacijai.

„Aš net ir jaučiuosi taip, tarsi man tai nebūtų pirmos olimpinės žaidynės. Kažkaip nesureikšminu. Stovėjau starte ir galvojau, kokia esu laiminga. Kaip aš norėjau čia būti, kiek ilgai dėl to kovojau. Ir pagaliau tai įvyko. Esu be galo laiminga“, – švytėjo I.Adomavičiūtė.

Į pusfinalį įlėkė ir broliai

Tiesiai į pusfinalį vėliau įlėkė ir vyrų pavienę dvivietę irkluojantys broliai Domantas ir Dovydas Stankūnai.

Jie savo plaukime buvo treti (6:44.59). Būtent tiek įgulų ir gavo tiesioginius kelialapius.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Domantas ir Dovydas Stankūnai
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Domantas ir Dovydas Stankūnai

„Prieš patį startą įtampa buvo tikrai didžiulė, – neslėpė Dovydas. – Bet startavom ir viskas nurimo. Viskas stoja į savo vėžes, tiesiog dirbi ir stengiesi padaryti, ką gali geriausio.“

„Buvo keista jaudintis net iš vakaro, – papildė brolis Domantas. – Atrodo, ir pasiruošėme, bet jaudinomės vis tiek. Visgi, labai gerai susitvarkėme.“

„Dirbome beveik visą distanciją. Tik pabaigoje pamatėme, kad esame trejetuke ir turime progą šiek tiek pasitaupyti. Taip ir padarėme, iki galo nespaudėme. Džiaugiamės, kad pavyko įvykdyti savo planą ir dabar ruošiamės kitam startui“, – teigė Dovydas Stankūnas, kurio sekmadienį dar laukė dopingo kontrolė, į kurią sportininkai kviečiami atsitiktinai.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Domantas ir Dovydas Stankūnai
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Domantas ir Dovydas Stankūnai

Pavienių dviviečių pusfinaliai laukia trečiadienį, o poryt, antradienį, į olimpinį kanalą sugrįš ir vienvietės valtys – ketvirtfinaliuose varžysis Viktorija Senkutė bei Giedrius Bieliauskas.

Sunku patikėti, bet iš visų mūsų irkluotojų žaidynės jau baigėsi tik pačiai ryškiausiai D.Karalienės ir D.Rimkutės porai. Visi kiti – žaidynių debiutantai – kol kas sėkmingai iriasi į priekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas