Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 30

Didesnis pinigų maišas sportui D.Gudzinevičiūtės nevilioja: „Viskas – nežinioje“

Seime žadamas didesnis pinigų maišas Lietuvos sportui, mažinant Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) finansinę nepriklausomybę, nežavi Dainos Gudzinevičiūtės. „Mes negauname atsakymų, o nežinia yra pats baisiausias dalykas“, – ketvirtadienį skundėsi LTOK prezidentė.
Daina Gudzinevičiūtė
Daina Gudzinevičiūtė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seime prieš dvi savaites pritarta naujoms Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymų pataisoms. Pagal naująją tvarką, nuo 2022 arba 2023 metų pradžios LTOK nebegautų tiesioginės paramos iš savo pačios valdomos loterijų įmonės „Olifėja“.

Pagal dabar galiojančią tvarką, loterijų bendrovės šalyje 5 proc. nuo išplatintų bilietų vertės perveda į biudžetą, o dar 8 proc. skiria paramai, kurios didžioji dalis keliauja LTOK. Seime siūloma šias sumas sudėti, visus 13 proc. pervesti į biudžetą ir tada išdalinti sportui.

Finansavimas aukšto meistriškumo sportui taip padidėtų 38 proc. – apie 3 mln. eurų, bet būtų skiriamas tiesiogiai iš valstybės biudžeto. LTOK netektų autonomijos laisvai leisti biudžetą, kuris pernai siekė 8,5 mln. eurų.

„Šiuo metu mes mokame 109 olimpines stipendijas. Priėmus šį įstatymą, mes jų tiesiog nebemokėsime, nes neturėsime tam lėšų“, – perspėjo D.Gudzinevičiūtė.

„Lietuvoje veikia visiškai skirtingas modelis nei daugelyje pasaulio ir ES šalių. Iš esmės vienose rankose yra 99 proc. loterijų rinkos. Įdomu, kad mokesčių liūto dalį verslininkai perveda ne į biudžetą, o patys paskirsto taip, kaip nori. Taigi valstybinės institucijos nedalyvauja viešųjų pinigų skirstyme“, – registruodamas minėtas pataisas, dabartinės tvarkos problematiką aiškino Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Jis pabrėžė, kad LTOK yra didžiausio loterijų šalyje akcininkas ir didžiąją dalį mokesčio pats perveda sau kaip paramą. „Sunku būtų surasti tokį dar vieną analogą Lietuvoje, o gal ir visame pasaulyje“, – stebėjosi parlamentaras.

D.Gudzinevičiūtė teigia, kad naujoji tvarka Seime stumiama buldozeriu, sportininkams neduodant jokių atsakymų ir garantijų.

„Viskas yra nežinioje. Mes visiškai nežinome, kaip tai atrodys ir kaip tai bus naudojama. Taip pat ar galėsime tai daryti, kaip tos lėšos nueis ir kaip ateis. Ta nežinia yra baisiausias dalykas visiems sportininkams“, – klausinėjo LTOK prezidentė.

Netekęs didžiosios dalies biudžeto, LTOK, pasak D.Gudzinevičiūtės, užsiimtų daugiausia olimpinio švietimo Lietuvoje veikla.

„Olimpinėje chartijoje, taip pat ir mūsų įstatuose, pagrindinis visų olimpinių komitetų uždavinys yra olimpinis švietimas. Tikrai ne visi olimpiniai komitetai prisidėdavo prie savo sportininkų finansavimo. Mes toliau vystysime tas veiklas, kurios numatytos mūsų įstatuose ir chartijoje. Prisidėti prie sportininkų pasirengimo greičiausiai nebegalėsime“, – pridūrė 55-erių olimpinė čempionė, LTOK prezidentės pareigas einanti nuo 2012 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas