Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07

Dopingo karalius iš Rusijos diskvalifikuotas net iki 2035-ųjų

Tituluotas Rusijos sunkiaatletis Chadžimuratas Akkajevas gali visiems laikams pamiršti didįjį sportą. Dar sykį antidopingo taisykles pažeidęs 36-erių atletas diskvalifikuotas net iki 2035 metų.
Chadžimuratas Akkajevas
Chadžimuratas Akkajevas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ironiškai dopingo karaliumi tituluojamo Ch.Akkajevo bėdos prasidėjo dar 2005-aisiais, kai jis buvo sučiuptas pirmą sykį. Pirmoji diskvalifikacija skirta dvejiems metams.

Vėliau – 2012-aisiais, prieš Londono olimpiadą, Rusijos sunkiaatlečio organizme rasta steroidų.

Nusprendus naujesnėmis technologijomis patikrinti ir 2008-ųjų mėginį, iš Pekino olimpinių žaidynių – steroidų rasta ir ten. Dėl to iš Ch.Akkajevo buvo atimtas bronzos medalis.

Iš klaidų nepasimokęs sunkiaatletis antidopingo kontrolieriams vėl įkliuvo 2016-aisiais. Tada jam skirta jau 8 metų diskvalifikacija, turėjusi galioti iki 2024-ųjų rugpjūčio 1 dienos.

Teoriškai Ch.Akkajevas į didįjį sportą dar būtų galėjęs sugrįžti 39-erių, bet po paskutinio taisyklių pažeidimo – šis terminas prasitęsė dar 11 metų.

Diskvalifikuotas Ch.Akkajevas, nekreipdamas dėmesio į bausmę, dalyvavo varžybose ir taip užrūstino Tarptautinę sunkiosios atletikos federaciją, kad ši diskvalifikaciją rusui pratęsė iki 2035 metų.

Pabaigus šiai bausmei, Ch.Akkajevui būtų jau 50 metų. Akivaizdu, kad didžiajame sporte aukštumų pasiekti jau nebepavyktų.

Tiesa, nepaisant daugybės dopingo skandalų, Rusijos sunkiaatlečiui pavyko iškovoti ir skambių medalių. 2004-aisiais Atėnuose jis tapo olimpiniu vicečempionu, o 2011-aisiais pasaulio ir Europos čempionu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant