Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 17

Dopingo rūkas užtemdė jos genialumą: K.Valijeva palūžo laisvojoje programoje

15-metė Kamila Valijeva, talžoma dopingo skandalo, neišlaikė lyderės pozicijos ir liko per žingsnį nuo apdovanojimų pakylos po to, kai subyrėjo laisvojoje programoje. Galiausiai auksu sužibo kita Rusijos olimpinio komiteto atstovė Anna Ščerbakova.

Laisvojoje programoje K.Valijeva startavo būdama varžybų lydere, surinkusi 82,16 taško trumpojoje programoje antradienį.

Ketvirtadienį 15-metei sekėsi itin sunkiai. Jau pačioje programos pradžioje čiuožimo žvaigždei nepavyko išpildyti elementų, o sunkus startas turėjo įtakos ir tolesnei programai – net keletą kartų mergina neišsilaikė ant pačiūžų ir krito ant ledo.

Galiausiai laisvojoje programoje K.Valijeva liko penktoje vietoje (141,93 tšk.), o bendroje įskaitoje – tik ketvirta (224,09 tšk.).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamila Valijeva
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamila Valijeva

Pasaulio čempionė Rusijos olimpinio komiteto sportininkė Anna Ščerbakova buvo antra po antradienio pasirodymo (80,20 tšk.), bet palypėjo į pirmąją vietą po nuostabaus čiuožimo laisvojoje programoje – iš viso 17-metė surinko 255,95 tšk.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Anna Ščerbakova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Anna Ščerbakova

17-metė rusė Aleksandra Trusova trumpojoje programoje pasirodė ne itin sėkmingai ir liko ketvirta (74,60 tšk.), tad laisvojoje programoje įrašė net keturis keturgubus šuolius į savo programą, surinko 251,73 taško ir užėmė antrą vietą.

Japonijos čiuožėja Kaori Sakamoto po trumposios programos (79,84 tšk.) buvo trečia, tačiau laisvojoje surinko 153,29 ir galiausiai su 233,13 tšk. liko trečioje vietoje.

K.Valijevos mėginyje radus draudžiamos medžiagos, Tarptautinis arbitražo teismas (CAS) galiausiai leido 15-metei toliau varžytis Pekine. Toks sprendimas priimtas, nes byla nėra išnagrinėta.

Tiesa, būtent dėl šių priežasčių į laisvąją programą pateko ne 24, o 25 sportininkės, o apdovanojimų ceremonija nebūtų buvusi rengiama, jei K.Valijeva būtų pelniusi medalį. Vis dar neišdalinti medaliai yra komandinių varžybų nugalėtojams, mat Rusija ten laimėjo auksą, o viena iš komandos narių buvo K.Valijeva.

Trečiadienį „New York Times“ atskleistame tyrime rašoma, kad iš viso K.Valijevos tyrime rastos trys medžiagos: uždraustas trimetazidinas bei antidopingo leidžiami hipoksenas ir L-karnitinas.

Tiesa, visi šie trys elementai yra naudojami sportininkų pasirodymams pagerinti. K.Valijeva aiškina, kad jos organizme draudžiamos medžiagos galėjo atsirasti dėl to, kad ji netyčia pavartojo senelio vaistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas