Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 08 18

Elitinis vadeliotojas Žydrūnas Vasilionka: per 30 metų žirgų sporte varžybų azartas man dar neišblėso

„Elito Grand Prix“ laimėtoju šiemet rugpjūčio pradžioje tapęs 49-nerių Žydrūnas Vasilionka gyvenimą su žirgais pradėjo dar mokyklos suole, o pirmosiose varžybose sudalyvavo būdamas penkiolikos. Vienas iš labiausiai patyrusių šalies profesionalių ristūnų sporto atstovų sako, kad per 30 metų išlikti šiame sporte jam padeda besąlyginė meilė žirgams, varžybų azartas ir noras, kad ši elitinė, gilias tradicijas turinti sporto šaka rastų tinkamą vietą Lietuvoje.
Ž. Vasilionka ir Idealas Cass
Ž. Vasilionka ir Idealas Cass / Kęstučio Vanago nuotr

„Dabar jau tiksliai nebepamenu, kas mane, Užpalių miestelio mokinuką, nuvedė į jaunųjų žirgininkų būrelį, tačiau gerai žinau, kad nuo 15 metų pradėjau dalyvauti ristūnų lenktynėse. Ir taip tęsiasi iki šios dienos. Daugiau nieko gyvenime kaip ir nedarau: tik auginu žirgus ir dalyvauju lenktynėse”, – sako šiemet svarbiausias Lietuvoje suaugusių ristūnų žirgų varžybas „Elito Grand Prix“ laimėjęs Ž.Vasilionka.

Čempionas iš Raguvėlės

Sportininkas 1,8 km trasą Širvintų hipodrome rugpjūčio 6 dieną su žirgu Idealas Cass įveikė per 2 min 17,6 sek ir buvo greičiausias tarp septynių dalyvių, kur finale neapseita ir be vieno žirgo diskvalifikacijos bei kito ristūno savininko sprendimo apskritai nestartuoti varžybose.

Ž.Vasilionka pasakoja, kad penkiametis žirgas čempionas Idealas Cass – ypatingas ristūnas. Anykščių rajone, Raguvėlėje, Arūno Cicėno ūkyje gimęs ir užaugintas, jis jau nuo trejų metų kasmet varžybose rodo puikius rezultatus.

Kęstučio Vanago nuotr./Lenktynių akimirka
Kęstučio Vanago nuotr./Lenktynių akimirka

„Su šiuo žirgu pernai laimėjau „Derby“ (keturmečių žirgų lenktynes), o užpernai du kartus „Kriterium“ (trimečių žirgų lenktynes) Lietuvoje ir Estijoje. Dabar atėjo eilė ir „Elito Grand Prix“– tai reiškia, kad jis 2023 metais tapo greičiausiausiu žirgu Lietuvoje. Iš tiesų, kad tiek iš eilės varžybų žirgas laimėtų, tokių yra vienetai. Dar maloniau, kad tai vietinis Raguvėlėje gimęs, mūsų pačių užaugintas žirgas”, – savo augintiniu didžiuojasi geriausias šalies vadeliotojas.

Dabar jau sunkiai visus treniruotus žirgus besuskaičiuojantis sportinininkas ir žirgų augintojas aiškina, kad ypatingų receptų ristūną paversti čempionu jis neturi. Esą anksčiau jis ristūnams sportinį režimą taikydavo kasdien, o dabar žirgą dažniausiai treniruoja kas antrą dieną, kaitaliodamas ritmą. „Vieną dieną darai greitą važiavimą, kitą dieną žirgas tik vaikšto aptvare, trečią – lengvas prasibėgimas. Man svarbiausia, kad per dieną žirgas nuvažiuotų 12 kilometrų. Gal kiti treniruoja kitaip, o aš turiu tokią metodiką”, – sako Ž.Vasilionka.

Sportinio ilgaamžiškumo paslaptis – azartas

Paklaustas, kas jam padėjo per 30 metų ne tik išlikti ristūnų sporte, bet ir būti elitiniu vadeliotoju, Žydrūnas Vasilionka nedaugžodžiauja – meilė žirgams ir varžybų azartas.

Kęstučio Vanago nuotr/Elito Grand Prix nugalėtojai
Kęstučio Vanago nuotr/Elito Grand Prix nugalėtojai

Jis pasakoja, kad per savo ilgą sportininko karjerą dalyvavo ne tik visose lietuviškose varžybose, bet ir Norvegijos, Prancūzijos ristūnų čempionatuose. Anot jo, nors skirtumai tarp šalies ir užsienio varžybų, kalbant tiek apie jose dalyvaujančių žiūrovų skaičių, bendrą atmosferą, prizinį fondą, tebėra dideli ir, deja, ne mūsų naudai. Vis dėlto pastaraisiais metais, anot Ž.Vasilionkos, žirgų ristūnų sportas šalyje atsigauna: varžybomis susidomi vis daugiau žiūrovų, auga ir sportininkus motyvuojantis prizų fondas.

Varžybomis susidomi vis daugiau žiūrovų, auga ir sportininkus motyvuojantis prizų fondas.

Pasak „Lietuvos ristūnų žirgų lygos“ vadovės Joanos Kėrytės, norima, kad gilias ristūnų žirgų sporto tradicijas turinti Lietuva sektų Skandinavijos pavyzdžiu, kur tokios varžybos sutraukia daug žiūrovų, tampa puikia pramoga sporto mėgėjams, žirgų mylėtojams ir šeimoms.

„Viskas prasideda nuo ristūnų žirgų veisėjų. Jie yra tarsi visos kultūros branduolys. Lietuvoje šiuo metu Lyga vienija 70 veisėjų ir daugiau kaip 400 kilmingų žirgų populiaciją. Aplink šią bendruomenę buriasi treneriai ir vadeliotojai, aplink juos – tiesiog žirgų mylėtojai, kurie palaiko savo favoritus, varžybose ruošia piknikus ir smagiai leidžia laiką bendruomenėje. Toks gyvenimo būdas – neatsiejama Skandinavijos regionų kasdienybės dalis. Varžybos ten vyksta kone kasdien. Norime iš jų mokytis ir čia, Lietuvoje, kurti tokius pat ristūnų žirgų sporto standartus bei tradicijas “, – pasakoja J.Kėrytė.

Kęstučio Vanago nuotr/Ristūnų žirgų lenktynės
Kęstučio Vanago nuotr/Ristūnų žirgų lenktynės

Artimiausias „Respublikinės ristūnų žirgų lygos“ renginys vys rugpjūčio 26 d. – tai „Derby ir Kriterium“ pusfinalių varžybos Utenos hipodrome. Organizatoriai žiūrovams be varžybų žada ir kitų pramogų bei galimybę po lenktynių susipažinti su žirgais. Žiūrovams renginys nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius