Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estafetės lazdelė – amerikiečių rankose: kaip atrodys olimpinis Los Andželas?

Paryžiaus olimpinių žaidynių užsklanda nusileido, o kito tokio didelio sporto renginio teks palaukti ketverius metus. Kas jau dabar žinoma apie 2028-ųjų žaidynes?
Olimpinė vėliava atkeliavo į Los Andželą
Olimpinė vėliava atkeliavo į Los Andželą / „Scanpix“/AP nuotr.

Pirmą kartą šiame amžiuje olimpinės žaidynės atkeliaus į Šiaurės Amerikos žemyną. Po ketverių metų geriausi pasaulio sportininkai rinksis į antrą pagal dydį JAV miestą Los Andželą.

Žaidynės numatytos 2028 metų liepos 14-30 dienomis. Kiek vėliau, rugpjūčio 15-27 dienomis bus surengtos ir paralimpinės žaidynės.

Iš viso į Los Andželo olimpinių ir paralimpinių žaidynių programas turėtų būti įtraukta daugiau nei 50 sporto šakų, jose įvyks apie 800 rungčių, informuoja būsimas žaidynes aprašęs Didžiosios Britanijos kanalas BBC.

Tai bus jau trečias kartas, kai žaidynės vyks Los Andžele. Pirmi du sykiai buvo praėjusiame amžiuje – 1932 ir 1984 metais. Tik Londonas ir Paryžius iki šiol buvo rengę žaidynes po tris kartus.

Iš viso Jungtinėse Valstijose vasaros olimpiečiai yra varžęsi keturis sykius: dar tai nutiko 1904 m. Sent Luise ir 1996 m. Atlantoje.

FIBA nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė
FIBA nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė

Prieš septynerius metus teisę rengti olimpines žaidynes gavę amerikiečiai pabrėžė, kad joms nereikės jokių naujų arenų – viskas jau ir taip yra pastatyta Kalifornijos didmiestyje.

Žaidynėms bus naudojamos arba ankstesnėms žaidynėms statyti, arba nuo tada kitoms reikmėms iškilę stadionai, aikštynai ir arenos.

Pavyzdžiui, lengvaatlečiai varžysis daugiau nei šimtmečio senumo „Los Angeles Memorial Coliseum“ stadione, kuris buvo naudojamas tiek 1932, tiek 1984 m. olimpinėms žaidynėms.

Priešingai nei Paryžiuje, kur paplūdimio tinklinio aikštė buvo įrengta Eifelio bokšto pašonėje, Los Andžele paplūdimio tinklininkai turėtų žaisti viename iš žymiųjų miesto paplūdimių.

Įspūdingi vaizdai nusimato plaukimo varžybose: jos turėtų vykti amerikietiškojo futbolo „SoFi“ stadione, talpinančiame net 70 tūkst. žiūrovų. Tiesa, per olimpinius plaukimus tribūnos turėtų susitraukti iki maždaug 38 tūkst. vietų, bet tai vis tiek bus naujas rekordas olimpinių plaukimo varžybų istorijoje.

The New York Times nuotr./„SoFi“ stadionas
The New York Times nuotr./„SoFi“ stadionas

Manoma, kad „SoFi“ stadione turėtų būti surengta ir žaidynių atidarymo ceremonija.

Kalifornijos universiteto (UCLA) miestelis virs į sportininkų olimpinį kaimelį, kuriame bus ir daugybė treniruočių centrų.

Krepšinio kovos vyks netrukus duris atversiančioje „Intuit Dome“ arenoje, kurią pasistatė NBA klubas „Los Angeles Clippers“. Ši arena vadinama brangiausiu ir moderniausiu krepšiniui pritaikytu statiniu pasaulyje.

Įdomu, kad kai kurios rungtys vyks ne Kalifornijoje. Tam, kad būtų išvengta papildomų išlaidų, softbolo ir kanojų slalomo varžybos perkeltos į Oklahomos valstiją, kur yra tam tinkama infrastruktūra.

Tiesa, kol kas nėra aišku, ar Los Andželui pavyks įvykdyti pažadą, duotą dar 2017 metais, kai amerikiečiai pasižadėjo mieste žaidynių metu visiškai apriboti automobilių eismą. Viešojo transporto sistema Los Andžele yra gerokai kuklesnė nei, pavyzdžiui, Paryžiuje, tad atsisakius automobilių, gali iškilti nemažai nesklandumų.

Juolab, kad grandiozinis planas išvystyti traukinių sistemą nuslopo ir baigsis vos keliomis nutiestomis arba atnaujintomis metro ir traukinių linijomis. Tai kainuos nuo 700 mln. iki 1 mlrd. dolerių.

Vietoje to, problemas tikimasi išspręsti autobusų kolonomis. Žaidynių metu planuojama naudoti net 2,7 tūkst. autobusų. Tai kelia nemažą nerimą vietiniams, nes Los Andželas jau ir taip pasižymi pragariškais kamščiais ir yra laikomas bene prasčiausią susisiekimo sistemą turinčiu JAV didmiesčiu.

Shutterstock nuotr./Los Andželas, JAV
Shutterstock nuotr./Los Andželas, JAV

Olimpinių žaidynių Los Andžele planuojamas biudžetas – apie 7 mlrd. JAV dolerių. Palyginimui, Paryžiui žaidynės kainavo 8,2 mlrd. dolerių, o COVID-19 sąlygomis jas rengusiam Tokijui – net 15,4 mlrd.

Los Andžele nematysime kai kurių sporto šakų, kurias išvydome Paryžiuje.

Jungtinėse Valstijose po ketverių metų nebebus Prancūzijoje debiutavusio breiko, greičiausiai neliks ir bokso.

„Scanpix“ nuotr./Dominikos Banevič – Bgirl Nickos pasirodymas Paryžiaus olimpinėse žaidynėse
„Scanpix“ nuotr./Dominikos Banevič – Bgirl Nickos pasirodymas Paryžiaus olimpinėse žaidynėse

Arti to, kad neliktų žaidynių programoje, buvo ir šiuolaikinė penkiakovė bei sunkioji atletika, bet šios sporto šakos gavo dar po vieną šansą pritaikiusios tam tikrus pakeitimus.

Į žaidynių programą pirmą kartą nuo 1900 m. įtrauktas kriketas, sugrįš ir lakrosas, beisbolas, softbolas, o debiutuos skvošas ir „flag“ futbolas – tam tikra amerikietiškojo futbolo atmaina. Šie pakitimai priimti atsižvelgiant į žaidynes rengiančios šalies interesus ir suderinus su Tarptautiniu olimpiniu komitetu.

Nors tai bus trečias kartas, kai žaidynės atvyks į Los Andželą, paralimpiečiai šiame mieste varžysis pirmą kartą. JAV vakarinėje pakrantėje vyksiančiose paralimpinėse žaidynėse bus pristatyta ir nauja rungtis – laipiojimas.

O kuriuos Lietuvos olimpiečius galime išvysti Los Andžele? Apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas