Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 07 27

Europos beisbolo čempionato 4 diena: finalas – Lietuvos rinktinės horizonte

Į ketvirtąją Europos beisbolo čempionato dieną Lietuvos rinktinė žengė žinodama, kad net ir prasčiausiai susiklosčius situacijai išsaugos galimybes kautis dėl galimybės žaisti B diviziono finale. Šis žinojimas ir šaltas ryto lietus sustingdė lietuvių puolimą.
Europos beisbolo čempionato ketvirtoji diena
Europos beisbolo čempionato ketvirtoji diena - atmušinėti ruošiasi Justas Sadaunikas

Ukraina ketvirtąją dieną pradėjo rungtynėmis jau 9 valandą ryto. Beviltiškai atrodę jaunieji ukrainiečių metikai greitai sugriovė ukrainiečių gynybą, o lenkų atmušėjai vieną po kito mušė homerun'us. Rezultatas net ir po šiokio tokio Ukrainos atsigavimo tapo nepadorus – 19:5.

Šitaip nubausti ukrainiečiai pasirinko stipresnį metiką ir stojo į kovą su Lietuvos rinktine. Žiūrint į rungtynes iš perspektyvos, tai lietuviai jų eigą susijaukė jau pirmajame kėlinyje. Dėl lietaus žaidžiant rungtynes po septynius kėlinius, tai buvo nerimą keliantis ženklas.

Startinis metiko Roberto Vilimo jaudulys ar nepripratimas prie šlapios dangos ir drėgno kamuoliuko sukūrė trijų taškų deficitą, kurio nepavyko panaikinti. Nors vėliau Lietuvos gynyba stojo į vėžes, o R.Vilimas tvarkėsi puikiai, tačiau šios kelios klaidos kainavo daug.

Lietuva atsakė dviem taškais, tačiau mūsų atmušėjai taip pat sunkiai tvarkėsi savo užduotimis. Įstrigę ukrainiečių ir lietaus pinklėse lietuviai patyrė pirmąjį pralaimėjimą čempionate po trijų pergalių iš eilės. Rungtynių švieslentė rodė mums nesmagų rezultatą – 2:3.

Rinktinės treneris Virmidas Neverauskas pripažino, kad rytinės rungtynės visada būna sunkios ir jose nepavyksta išvengti klaidų. Žaidžiant tik po septynis kėlinius šios klaidos yra itin brangios. Tiesa, viskas dabar tik mūsų pačių rankose.

– Treneri, kas įvyko pirmajame kėlinyje, kad praleidom tuos lengvus tris taškus? Kodėl atrodėme subyrėję?

– Aš jau vakar minėjau, kad turim jauną, emocionalų metiką. Prisibijojau, kad taip įvyks – per daug didelis noras, per daug ambicijų davė tai, kad du žmones bazes pasiekė po netikslių metimų, tada sekė trečios bazės klaida. Šis atvejis dažnas beisbole, kad po į bazes praleistų žaidėjų ateina ir klaida. Turi labai tvirtas būti, kad to nebūtų. Po to dar žaidimo stabdymo klaida, prametimas, metant į pirmą bazę... Vėliau Robertas Vilimas nusiramino susitvarkė ir padarė savo darbą. Darbo neatliko atmušėjai.

– Toks ir turėjo būti mano sekantis klausimas. Kodėl po taškų liūties su Slovakija ir Rusija šiandien atrodėme nesugebantys gerai atmušti ne tokių jau ir greitų ar tikslių ukrainiečio metimų?

– Viena iš priežasčių, gal naivi, bet prieš tai vykusių rungtynių rezultatas – Lenkija-Ukraina 19:5. Aš perspėjau, bet tikriausiai ne visi išgirdo. Kita priežastis yra tai, kad rytais mes prastokai žaidžiame. Nors dar prieš rungtynes aiškinau, kad laimėjimas duoda poilsio dieną pagrindiniams žaidėjams, nes tada žaistų rezervas. Atrodė aišku, tačiau nesuveikė.

Europos beisbolo čempionato ketvirtoji diena
Europos beisbolo čempionato ketvirtoji diena

– Ukrainiečių metikas Hrihorijus Hrvytišvilis kuo nors nustebino?

– Neblogas labai. Tiksliai pataiko, bet kad būtų kažkoks ypatingas, tai nepasakyčiau. Mes patys neįjungėm šalto proto, nepadarėm nė vieno lazdos pastatymo, nė vieno tikslaus. Problema buvo tolimas metimas, kurį mes bandėme mušti į priekį. Į tai reiks atkreipti dėmesį prieš rungtynes su Lenkija, nes panašiai meto ir jų geriausias metikas Marekas Deska.

Aiškiai matėsi, kad ukrainiečiai pavargę, o mes patys padovanojom tris taškus. Atsiimti jų nebesugebėjome.

– Lietus sujaukė žaidimo planą?

– Lietus daro žaidimą klampesnį, bet sąlygos buvo vienodos, tad negalima sakyti, kad jos labai atsiliepė. Aiškiai matėsi, kad ukrainiečiai pavargę, o mes patys padovanojom tris taškus. Atsiimti jų nebesugebėjome.

– Koks planas rungtynėms su Lenkija? Kuo pasižymi turnyro šeimininkai?

– Planas labai aiškus, bet jį gali koreguoti kitų rungtynių rezultatai, kurių dar nežinome. Gali tekti šioms rungtynėms aukoti vieną iš stipriųjų metikų. Lenkai muša vidutinio greičio metimus, nemuša suktų ir stiprių. Jie stiprūs vaikinai, užsiauginę raumenys, bet negalintys atmušti greitų metimų ir nemoka atmušti suktų.

Jų stipriosios vietos – iš Kanados atvykęs metikas Marekas Deska ir iš Amerikos atvykęs Dominicas Golubiewskis, kuris neblogai atmušinėja ir gali žaisti keliose pozicijose, gali net bandyti mėtyti pats. Jie vieninteliai. O kiti yra nuspėjami ir sutvarkomi.

Kitose dienos rungtynėse po pralaimėjimo įsiutusi Rusija tiesiog nušlavė Baltarusijos rinktinę rezultatu 15:0. Du pralaimėjimus iš eilės patyrę slovakai iškovojo pergalę prieš baltarusius, o šiandien ir Lietuvai naudingą pergalę prieš Lenkiją. Slovakija laimėjo - 5:4.

Tai praktiškai garantavo Lietuvai vietą finale.

Dienos naudingiausias žaidėjas – Andrius Polikaitis

20-metis Amerikos lietuvis, kurį į čempionatą Lenkijoje atlydėjo tėvas Linas Polikaitis, jau užsirekomendavo kaip patikimas atmušėjas. Net ir šiose sudėtingose rungtynėse su Ukraina Andrius sugebėjo du kartus sėkmingai atmušti kamuoliuką, o po vieno atmušimo lietuviai pelnė tašką.

Europos beisbolo čempionato trečioji diena
Europos beisbolo čempionato trečioji diena

Kol kas geriausias A.Polikaičio epizodas – įspūdingas homerun'as, išvedęs mus į priekį kovoje su Rusija. Be to, Andrius neblogai žaidžia ir saugo pozicijoje, kuri Lietuvos rinktinėje dažnai būdavo Achilo kulnas.

Iš JAV į Lietuvą specialiai šiam čempionatui atvykęs Andrius įrodė, kad yra vertas ginti rinktinės spalvas ir yra patikimas puolimo specialistas.

Turnyro lentelė po šiandienos kovų atrodo taip:

1. Rusija 4 3-1 35:12

2. Lietuva 4 3-1 26:21

3. Slovakija 4 2-2 26:28

4. Ukraina 4 2-2 17:28

5. Lenkija 4 1-3 30:22

6. Baltarusija 4 1-3 14:37

Penktadienį, 18 val. Lietuvos laiku, mūsų rinktinės laukia kova su Lenkija. Rungtynių vaizdo transliaciją ir komentarus gyvai galėsite sekti 15min.lt naujienų portale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas