Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 15

Europos čempionato šeimininkų nesustabdžiusi Lietuvos rinktinė atsidūrė ant prarajos krašto

Po 24-erių metų pertraukos ant didžiosios rankinio scenos užlipusios Lietuvos rinktinės viešnagė Europos čempionate ilgai netruks. Antrajame F pogrupio mače lietuviai neprilygo vieniems iš pirmenybių šeimininkų slovakams – pralaimėjo rezultatu 26:31 (8:15, 18:16). Norint patekti į kitą etapą mūsų rankininkams reikia tikro stebuklo.
Aidenas Malašinskas
Aidenas Malašinskas / Edgaro Alšausko/LRF nuotr.

Košicėje dirba 15min žurnalistas Aurimas Tamulionis, kuris po rungtynių pateiks karščiausius žaidėjų ir trenerių komentarus.

Lietuvių pasirodymas Senojo žemyno pirmenybėse gali baigtis jau šiandien. 21:30 val. Lietuvos laiku į kovą stos Rusijos ir Norvegijos rinktinės – būtent pastarosios pergalė panaikintų net teorines Lietuvos rinktinės galimybes žengti į kitą etapą.

Trečiasis Lietuvos rinktinės mūšis Europos pirmenybėse su grupės favoritais norvegais įvyks pirmadienį, sausio 17-ąją, 21:30 val.

Pirmasis kėlinys mūsų rinktinei šiame Europos čempionate tampa tikru prakeiksmu. Penkių įvarčių deficitą po pirmojo kėlinio prieš rusus turėję lietuviai prieš pavydėtiną užsivedimą demonstravusius slovakus atrodė dar prasčiau, o pirmą 30 minučių atkarpą pralaimėjo beveik dvigubai – 8:15.

Susitikimo pradžioje mūsų rankininkams pritrūko ir šiek tiek sėkmės – net trys lietuvių metimai atsimušė į vartų konstrukciją, tačiau visko suversti ant sėkmės faktoriaus tikrai negalima.

Sėkmingai į aikštę žengęs vartų sargas Lukas Gurskis taikliu šūviu per visą aikštę Lietuvos komandos deficitą sumažino iki dviejų (7:9). Atrodė, kad lietuviams pagaliau pavyko stabilizuoti situaciją ir atlaikyti pirmą varžovų šturmą, tačiau tuomet prasidėjo Mariano Zernovičiaus stebuklai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marianas Zernovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marianas Zernovičius

Slovakijos vartininkas žaidė tiesiog įkvepiančiai – per pirmą kėlinį atlaikė abu lietuvių 7 metrų baudinius, o apskritai sutramdydavo kas antrą mūsų rankininkų bandymą pasižymėti (7 atrėmimai iš 14 pirmajame kėlinyje).

Nepavydėtinoje situacijoje atsidūrę lietuviai antrą žaidimo dalį pradėjo kur kas aktyviau – vien per pirmąsias 7 minutes pelnė 6 įvarčius, tačiau Mindaugui Andriuškai ir toliau milžinišką galvos skausmą turėjo kelti braškanti gynyba.

Kiek drausmingesnį žaidimą savoje aikštelės pusėje pademonstravę lietuviai pradėjo užuosti kraujo kvapą – po puikių A.Malašinsko ir G.Babarsko atkarpų priartėjo iki keturių įvarčių (17:21).

Edgaro Alšausko/LRF nuotr./Aidenas Malašinskas
Edgaro Alšausko/LRF nuotr./Aidenas Malašinskas

Pertraukėlės paprašę slovakai persvarą vėl padidino iki šešių, tačiau sparčiai savo įvarčių kraitį pildęs A.Malašinskas prieš paskutinę dešimtį minučių lietuvius priartino vos iki trijų įvarčių (21:24).

Deja, bet fortūna ir vėl buvo ne mūsų pusėje – dar vienas šūvis, galėjęs mus priartinti vos dviejų įvarčių atstumu, atsitrenkė į vartų konstrukciją, o likusią susitikimo dalį 5-6 įvarčių pranašumą išlaikę slovakai iškovojo istorinę pergalę.

Ketvirtą kartą Europos rankinio čempionate dalyvaujantiems slovakams ši pergalė – pirmoji per visą šalies istoriją.

Lietuvos rinktinės nuo pralaimėjimo neišgelbėjo net ir 8 įvarčius pelnęs Aidenas Malašinskas. Gerdo Babarsko sąskaitoje – 5 tikslūs smūgiai.

Varžovų gretose rezultatyviausiai su 7 įvarčiais pasirodė Tomašas Urbanas, 6 pridėjo Patrikas Hruščakas.

Rungtynių eiga

60 min. Galutinis rezultatas 26:31.

59 min. Dar vienas skaudus dūris, dedantis tašką šiame mače (24:29).

58 min. Skirtumas švelninamas iki keturių (24:28).

57 min. Ech.. A.Malašinskas nerealizuoja antrojo 7 metrų baudinio (23:28).

55 min. Šansai pakovoti dėl pergalės mažėja – šešių įvarčių deficitas ir vos penketas minučių.

53 min. Slovakai realizuoja baudinį (22:27).

51 min. Ir vėl ta vartų konstrukcija, kuri mums neleidžia priartėti iki dviejų įvarčių. Kitoje aikštės pusėje pasižymi varžovai (22:26).

48 min. B.Petreikis siunčia kamuolį į vartus ir pirmą kartą po labai ilgos pertraukos atsiliekam tik trimis įvarčiais (21:24).

47 min. Lietuvos rinktinės lyderis žaidžia fantastiškai ir savo kraityje jau turi 7 įvarčius, iš kurių 6 – per antrą žaidimo dalį (20:24).

46 min. Du tikslūs A.Malašinsko metimai nuo 7 metrų linijos! (19:23)

44 min. Minutės pertraukėlė pasitarnauja slovakams, kurie pelno du įvarčius (17:23).

42 min. Pirmyn, vyrai! G.Babarskas toliau terorizuoja varžovų vartus – oponentai prašo pasitarimo (17:21).

40 min. A.Malašinskas demonstruoja lyderio savybes – pelno ketvirtą įvartį ir atlieka juvelyrinį perdavimą G.Babarskui (16:21). Grįžtame į kovą!

37 min. Trečiasis A.Malašinsko įvartis (14:20)

36 min. Monstriškas G.Babarsko šūvis. Lietuviai pagaliau pralaužė ledus puolime, tačiau kaip apsiginti? (13:19)

35 min. Rinktinės apsikeičia greitais įvarčiais (12:18).

34 min. K.Antanavičiaus tikslus šūvis! (11:17)

33 min. M.Urbonas ir A.Malašinskas tampa pirmaisiais mūsų ekipoje, kuriems pavyksta pelnyti po antrą įvartį, tačiau norint turėti realių šansų pakovoti dėl pergalės privalu gerinti gynybą (10:17).

31 min. Antrą susitikimo dalį lietuviai pradeda turėdami vienu rankininku mažiau ir už tai yra baudžiami(8:16).

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Lietuviai į aikštę leidžia jau trečią savo vartininką – Giedrių Morkūną, bet sustabdyti užsivedusių šeimininkų metimų nesiseka ir jam. Tuo metu slovakų vartų sargas Marianas Žernovičius demonstruoja stebuklus – atremia abu lietuvių 7 metrų baudinius...

30 min. Slovakų didvyrio nepralaužia ir S.Plėta. Sunku paaiškinti, kas gi čia Košicėje vyksta... Po pirmo kėlinio atsiliekame 8:15.

27 min. Ką išdarinėja M.Zernovičius! Slovakų vartų sargas nusipelno pagyrų.

26 min. M.Zernovičius tarsi ant sparnų – atlaiko A.Malašinsko 7 metrų baudinį (8:14).

24 min. Ilgai, labai ilgai lauktas Lietuvos rinktinės įvartis – pasižymi K.Antanavičius (8:13).

23 min. M.Zernovičius atlaiko jau ketvirtą lietuvių metimą, o skirtumas tarp komandų – rekordiškai didelis (7:13).

21 min. Prastesnė atkarpa ir vėl atsiliekame keturiais įvarčiais – 7:11.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Rungtynės sunkiai prasideda mūsų vartininkui Viliui Rašimui. Legendinis Almantas Savonis, komandoje dirbantis vartininkų treneriu, nuo suolo kelia jaunąjį Luką Gurskį, dar nežaidusį šiame čempionate. 24-erių vartų sargas iš Kauno „Granito“ apsigina ir drąsiai meta kamuolį per visą aikštę... taikliai į tuščius slovakų vartus! Aidenas Malašinskas triumfuodamas apsikabina čempionato debiutantą.

19 min. Lietuvių vartų sargas L.Gurskis atlieka fantastišką metimą per visą aikštę ir pelno labai svarbų įvartį. Komandas skiria vos du tikslūs smūgiai – slovakai prašo pasitarimo (7:9).

18 min. Savo įvarčių sąskaitą Lietuvos rinktinėje atsidaro ir M.Urbonas (6:9).

16 min. Puikus Ž.G.Virbausko sprintas, kuris baigiasi įvarčiu. O gynyba mūsų ir vėl skylėta – 5:9.

14 min. Dar vienas preciziškai tikslus šeimininkų metimas – atsiliekame 4:8.

12 min. V.Drabavičius mažina lietuvių deficitą iki trijų!

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Slovakai Europos rankinio čempionate dalyvauja po dešimtmečio pertraukos. Iki šiol jie visada – 2012, 2008 ir 2006 metais – užėmė paskutines vietas, taip ir neiškovoję nė vienos pergalės (8 pralaimėjimai ir 1 lygiosios). Lietuviams tai antrosios Europos pirmenybės istorijoje, po 1998-aisiais Italijoje užimtos 9 vietos. Įskaičiuojant ir šių metų nesėkmę Rusijai, mūsiškių sąskaitoje – 2 pergalės, 1 lygiosios ir 4 pralaimėjimai.

11 min. Net tris kartus po lietuvių metimų kamuolys atsitrenkia į vartų konstrukciją... Savo ruožtu slovakai mus baudžia negailestingai – 3:7.

Lietuviai prašo pirmosios minutės pertraukėlės.

8 min. Šiurkštoka S.Machaco pražanga, už kurią slovakas 2 minutėms yra šalinamas iš aikštės. Persvara aikštėje iš karto pasinaudoja M.Dumčius! (3:5)

6 min. Kamuolį perėmęs G.Babarskas užtikrintai pelno įvartį. Bėda ta, kad lietuviams apsiginti kol kas nepavyksta (2:5).

4 min. Pagaliau – Lietuvos rinktinės įvarčių sąskaitą atidaro A.Malašinskas, tačiau netrukus rezultatyvią ataką surengia ir slovakai (1:3).

3 min. Nemaloni pradžia – šeimininkai atrodo užsivedę ir nuo pirmų dvikovos minučių bando perimti kontrolę į savo rankas. Atsiliekame rezultatu 0:2.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Mūšis prasideda ne tik aikštėje, bet ir tribūnose. Iš garso tribūnose iškart nepasakytum, kas mačo šeimininkai. Trispalvėmis išsipuošę tautiečiai stengiasi nenusileisti gausesnėms slovakų pajėgoms. Iš viso Košicės „Steel“ ledo ritulio arena talpina 8,3 tūkst. žiūrovų, bet dėl pandemijos gerbėjų skaičius buvo sumažintas iki 2 tūkst

1 min. Dvikova prasidėjo!

Dvikovos pradžia – 19 val.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Motyvacijos šiame mače lietuviams tikrai netrūks. 39-erių slovakų treneris Peteris Kukučka, vienas jauniausių pirmenybėse dirbančių specialistų, prieš čempionatą pareiškė, kad Lietuva – silpniausia turnyro komanda. „Aš tik priminsiu, kad paskutinį sykį laimėjome mes“, – atkirto 43-ejų Mindaugas Andriuška, omenyje turėdamas Liuksemburge prieš dvejus vykusį atrankos į pasaulio čempionatą mūšį, pasibaigusį mūsiškių pergale 25:24. Be to, lietuviai patys išsikovojo teisę žaisti čempionate, o slovakai jame dalyvauja kaip šeimininkai. Lažybininkų nuomone, slovakų galimybės nugalėti – 53 proc., lietuvių – 42 proc.
Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Žūtbūtinėse rungtynėse Lietuvos rinktinei negalės padėti Povilas Babarskas. Kapitono Gerdo Babarsko brolis susižeidė petį grumtynėse su Rusija. Rinktinės gydytoju dirbantis Gediminas Bučys, pats kaip kapitonas vedęs Lietuvą į priekį 1997-ųjų ir 1998-ųjų čempionatuose, stengėsi paruošti P.Babarską mūšiui, bet skausmas buvo per didelis.
Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas